Düzce’deki antik kentte Apollon heykeli bulundu

Antika Tiyatro kazısında ‘Apollo’ heykeli artık

DÜZCE – Günindi Karadeniz’in Efes’i olarak adlandırılan Prusias ad Hypium Antika Kenti’nde yapılan hafriyat çalışmalarında Apollo heykeli artık. Apollo heykelini inceleyen Düzce Şehremini Dr. Faruk Özlü “Apollo heykeli ile nazik bire bir uygarlığın mirasını taşıdığımızı anlıyoruz” dedi.

Düzce’nin milattan öncesine raci tarihinin dönüş ışığına çıkarıldığı Prusias Kişi Hypium Antika Kenti Temaşa’sunda Apollo heykelinin bulunması heyecanlandırdı. Manzara uğrunda alevli bire bir şekilde hafriyat çalışmaları yapan Düzce Belediyesi kazı ekibi ve arkeologlar, ilkin Apollo oluşmak amacıyla bir nice statü buldu. Heykellerde düzeltme tahsis etmek için İstanbul Arkeoloji Müzesi ile iletişime geçildi.

“Akıllıca iş yapıyoruz”

Hafriyat alanını musahabe eden Düzce Şehremini Dr. Faruk Özlü, akıbet basamak bulunmaz heykellerin çıkarıldığını belirtti. Konuralp’in Batı Karadeniz ve Düzce’nin kalbi olduğunun altını çizen Özlü, “Şimdilerde yaptığımız kazılarda serencam merhale eşsiz heykeller çıkardık. Apollo heykelinin bulunması Düzce tarihi amacıyla koca bir dönüm noktasıdır. Bura Düzce’nin ve Gün Batısı Karadeniz’in kalbidir. Ortaya çıkan eserlere baktıkça Düzce’nin geçmişi ve tarihini ile ilgilendiren geleceğe çerağ tutan eserlerin dolaşma ışığına çıkarılması bana son rütbe bahtiyarlık veriyor” dedi.

“Büyük bir medeniyeti ortaya çıkarıyoruz”

Faruk Özlü, “10 bin yabanlık benzeri tiyatronun olduğu tıpkı bölgenin tahminî 100 bin nüfusa sahip olduğu arkeologlar eliyle söyleniyor. Düzce genellikle Cumhuriyet Altını döneminde oluşan bir kent yerine bilinir. Amma kazılarda bunun mecmu tersi olduğu ortaya çıkıyor. Düzce tarihi bir kent, milattan öncesine kadar müstenit bir uygarlığa sahip bire bir şehre sahibiz. Tığ Konuralp antika kentinde, şişman ayrımsız medeniyeti ortaya çıkartıyoruz. Hafriyat çalışmalarımız yalnız temaşa ile kalmayacak. Ne kadar ürün varsa onları günümüzle tanıştırmaya devam edeceğiz” diyerek sözlerini noktaladı.

Bulunan Apollo aynı kithara ile alay malay heykelidir. Ölçüleri kısaca 1.90 boyunda 60 cm eninde, başında develik yapraklarından diadem( yan), saçlar fiyonk şeklinde toplanmıştır. Elinde kithara, belden aşağısı kemiksiz betimlenmiştir. MS 2. YY. tarihlendirilmektedir. Üstünde Chlamys(esvap) vardır.

İkincisi kadın heykeli; üzerinde chiton(çul) ile betimlenmiş mir kısmı fay olup ayaklarının altında kaidesi ile birliktedir. Yeryüzü 60 cm, boyu tahminî olarak 1,90 boyunda.



Share: