“Edirne sarımsağı” üzere coğrafi işaret başvurusu yapıldı

Edirne Ticaret ve Endüstri Odası (ETSO) Başkanı Sezai Irmak, Osmanlı döneminde İstanbul’un sarımsak ihtiyacını karşılayan “Edirne sarımsağı” amacıyla coğrafi işaret başvurusunda bulunulduğunu bildirdi.

Irmak, yaptığı yazılmış açıklamada, kentin coğrafi ve kültürel değerlerinin tescil ettirilmesi ve anadan görme ürünlerin tanıtılması üzere çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Edirne sarımsağının kentin şanlı bir değeri olduğunu nâkil Irmak, “Odamızın gerçekleştirdiği çalışmalar doğrultusunda Edirne’nin geçmişten gelen yetişkin nevale zenginliklerinden olan Edirne sarımsağının coğrafi bel tescili alımına yönelik yaptığımız başvurumuz tetkik aşamasına gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

Irmak, Osmanlı dönemi belgelerinde Edirne sarımsağının öneminin engelsiz görüldüğünü belirtti.

Coğrafi işaret tescilinin lokal ürünlerin korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından kıymetli olduğunu nâkil Irmak, şunları kaydetti:

“Edirne sarımsağı Osmanlı döneminde ciddi ilk teşrin alanlarıyla İstanbul’un sarımsak ihtiyacını karşılamış, 1892-1893 yıllarında Edirne Sancağı Salnamesi’ne göre 4 bin 618 titrem sarımsak üretimi yapılmıştır. Başbakanlık Şevket arşivlerinde Edirne sarımsağı ile ilişkin 400’e mümasil vesika düzlük almaktadır. en son 1985 yılı verilerine göre 350 ton sarımsak üretilmektedir. İlimizde sarımsak ekimi cümle ilçelerimizde yapılmakta olup ağırlıklı kendisine Uzunköprü ilçemizde yapıldığı görülmektedir. Üretilen sarımsaklar yerel pazarlarda satışı sunulur. Edirne mülk genelinde 2020 yılında 420 hektar alanda sarımsak ekimi işlenmiş ve 330 ton sarımsak hasat edilmiştir.”

Irmak, ETSO ve kentteki ayn ve borsaların girişimleriyle Edirne beyaz zehir peyniri, Edirne misk semere sabunu, Edirne badem ezmesi, Edirne sine taklip, Çıkar Yol-i mis helvası, Edirne tava ciğeri, Keşan satır et, Keşan Siğilli bamyası, Meriç karakavun, Meriç yerfıstığı ve İpsala pirincine coğrafi bel aldığını bildirdi.

Share: