Edirne’de Tıkır Kiracıları, Yüzde 72’lik Icar Zammına Reaksiyon Gösterdi

ERGİN YILDIZ

Edirne’deki Arasta Çarşısı’nda vakıfa ilişik olan dükkanların kiralarına yüzde 72 oranında remiks yapıldı. Arasta Çarşısı esnafı, bu duruma aksülamel gösterdi. Çarşı esnafı Erkan Salt, “6 ay içerisinde dükkanıma toplamda yüzdelik 415 zam yapıldı” dedi.

CHP Edirne Saylav Okan Gaytancıoğlu, dünyalık sahibi varlık marifetiyle dükkan kiralarına yapılan yüzde 72’lik zamma reaksiyon gösteren Arasta Çarşısı esnafını görüşme etti. Gaytancıoğlu, konuya ait şunları söyledi:

“KİRA ARTIŞININ GENIŞLIK AZINDAN YÜZDELIK 25’LE SINIRLANDIRILMASINI İSTİYORUZ”

” Danıştay, Maliye Bakanlığı, kira artışlarını yüzde 25’le sınırlarken Evkaf Genel Müdürlüğü bu kiracılara yüzdelik 72 zam yaptı. Hem de 3 Eş haset sözleşmeyi getirdi, 5 Ocak’ta parayı istedi. Kiralar haddinden fazla yüksek. Yeryüzü düşük kira 3 bin 500 lira kim 7, 8, 9 bin liralık olan kiralar var. Esnafımız zaten hareket yapamıyor. Elektriklerini yakamıyor. Esnaflarımız dükkanlarında üşüyor. DESTE-DÜZEM primini ödeyemiyor. Evine de atlatmak götüremiyor. Sattığı malı da adına koyamıyor. Tığ da esnaflarımızın kira artışının mümkünse hiç olmamasını, amma olamıyorsa bile genişlik azından yüzde 25’le sınırlanmasını istiyoruz.”

“6 AY İÇERİSİNDE DÜKKANIMA YÜZDE 415 REMIKS YAPILDI”

Esnaf Erkan Münezzeh üstelik icar zammına şu sözlerle tepki gösterdi:

“Dükkan kiram, ben ant alırken bin 910 liraydı. Zaman aldıktan bilahare dükkan kiramı, yüzde 150 artışla 4 bin 580 liralık yaptılar. Şu anda üstelik 7 bin 990 liralık oldu. 6 ay içerisinde dükkanıma toplamda yüzde 415 zam yapıldı. Çarşıda analog işi yapıyoruz cümle esnafla. Ego, 3 bin liralık kira ödeyenle yapamam ki. O kayırıcı gelişigüzel cins indirimini yapar. Ben tek husus yapamam, elimden hiçbir özdek gelmez ki. Ben eşimin, ürettiği el sanatlarını satıyorum. Yer düzenlemesi, otoparkın kapatılması nedeniyle bizim işlerimizi çok etkiledi. Otobüsler çıktı buraya gelemiyor. Domestik turiste kaldık. Domestik gezgin de bu iktisadi şartlarda gelmiyor, gelemiyor.”

“BİZİM ÜSTELIK SATIŞ GÜCÜMÜZ DÜŞTÜ”

Esnaf Oğuz Saç ise şöyle konuştu:

“42 yıldır dükkan sahibiyiz, merbut çarşıda. Bu dönemdeki zamlardan az buçuk mustaribiz. Geçinmekte zorlanıyoruz, hele şita aylarında. Çarşımız turistik aynı çarşı. Böyle havalarda çarşıda turistlere denk gelmiyoruz açıkçası. Elbette bunun bir derinti sebebi var, kazançlı akse başta tevessül etmek için. Alım gücü düştüğü üzere bizim üstelik eş gücümüz düştü. Kiralarımız yüzde 72 oranında zamlandı. Şu anda 7 bin liraya andıran kiramız var. Biz, eskilerden ayrımsız tanesiyiz. Ama hep esnaf arkadaşlara ayrımsız oranda oldu. Yenisi-eskisi, gece gündüz adına herkese tıpkısı iş yapılıyor. Tabii kim yumruk ayrımsız günden geçiyoruz amma büyüklük kiracısına dahi bindi olunmasını bekliyoruz. Biz, hane kiracısı değiliz ama devletin dahi yoldaşıyız tıpkısı zamanda.”

“MERHAMET BEKLİYORUZ”

Esnaf Hamdi Taş dahi “Arasta Çarşısı esnafı yerine, yapılan icar zamlarından çokça çok etkilendik. Hele bu kış şartlarında hiçbir şekilde sokak. Masraflarımız çıkma durumda değil. Ama mehabet, konutlara yüzdelik 25 açıkladığı icar zammını bize da yüzdelik 72 adına uyguladı. Bu, bizim tamamen belimizi büktü. Şita nedeniyle koşullar bilinen. Ekonomik sıkıntı zaten malum. Ama büyüklerimizden insaf, rahim bekliyoruz” dedi.

Esnaf Nedim İşcan ise icar kontratlarını imzaladıklarını belirterek, “Dünyalık yetkilisi bize gereksiz kağıtlara imza attırdı. Ondan sonradan ayın 3’ünde dahi normal kira kontratlarını yapmak için tebligat yaptılar. Daha sonraları üstelik dünden itibaren üstelik eskimemiş kontratlarımızı imzalayarak vakıflara verdik” diye konuştu.

Share: