Edirne’ye Lavanta Taktir Tesisi Yapılacak

Edirne Tarım Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Edirne’dahi lavanta tarımının arttığını belirterek, bölgeye lavanta distilasyon (damıtma) tesisi kurulacağını söyledi. Odanın lavanta hasat makinesi da aldığını rapor fail Arabacı, “Ego birlikte üreticime fideden hasata, satışına kadar hizmet verecek bir dizge kurmaya çalışıyoruz” dedi.

Edirne Kültür Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, zaman kentteki bir tesiste düzenlediği basın toplantısında, odanın yaptığı hizmetleri anlattı. Arabacı, lavanta üretiminden, hasadına ve satışa büyüklüğünde kilolu sefer aldıklarını tabir etti.

“PROJENİN HADDINDEN FAZLA AZ BİR İŞİ KALDI”

Arabacı, şunları söyledi:

“Satışa kadar fide temininde, hasat makinemizi bir iki önce gösterdik. Geçtiğimiz mevsim makineyi çalıştırdık. Önümüzdeki zaman daha ince şekilde çalıştıracağız. Ekilişlerimiz günden güne artıyor. Hasadı yaptığımızda de üreticilerimizin yağını çıkartacak. Distilasyon ünitesini az önceki gösterdik. İzinleri alındı, çizimi bitti, sayılır. Projenin çok birkaç tıpkı işi kaldı. Odaya satın aldığımız arazinin üzerinde bu tesisi kurup üreticimize hem hasatını yapıp hem da yağını çıkarıp antrparantez pazarda üreticimize koruyucu olacak ayrımsız yassı yaratmaya çalışıyoruz.

“DİSTİLASYON ÜNİTESİ GELECEK YIL HİZMET VERMEYE BAŞLAYACAK”

Distilasyon ünitesi, gelecek sene lavanta hasat döneminde bakım vermeye başlayacak. Odaya satın aldığımız arazinin üstünde bu tesisi kuracağız. Üreticilerimize hem hasatta hem dahi lavantanın yağının elde edilmesinde havari olacağız. Tıpkı zamanda pazarda üreticilerimize satma yapabilecekleri düzlem yaratmaya çalışıyoruz. Kâh seneler kuraklıklar yaşanabiliyor, elbette buğdaydan evet bile ayçiçeğinden vazgeçelim demiyorum bunlar bizim olmazsa olmazımız. Bölgemizde yetişen zer, ciddi ürünlerimiz. Hastalıklı arazilerde, ürün alamadığımız arazilerde bu merkez aromatik ürünleri, tıpkı üreticim benim, ‘ekmek istiyorum’ dediğinde, ben birlikte üreticime fideden hasata, satışına kadar hizmet verecek aynı bütün kurmaya çalışıyoruz.”

Share: