Eken, Kurtulmuş’a aksiyon dünyasının arzu ve beklentilerini ileterek destek istedi

Sivas Belediyesi vasıtasıyla düzenlenen Ortak Hatır ve İstişare ile Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması’na katılan Sivas Tecim ve Sanayi Odası (STSO) Başkanı Mustafa Eken, DOĞRU Parti Umumi Komutan Vekili Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’a hareket dünyasının istek ve beklentilerini ileterek destek istedi.

STK buluşmalarının önemine değinen Sivas Tecim ve Uran Odası (STSO) Başkanı Mustafa Eken, “Öncellikle eş akla ve istişareye ehemmiyet veren Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin’e teşekkür ediyorum. Hele STK’larımızla konuşma çok makro ve elzem oldu. Buradaki kül STK’larımızla derdimiz Sivas, derdimiz Türkiye. Burada tabiatıyla Türkiye bizim için kocaman. Sivas ise biz burada yaşadığımız amacıyla elan de büyük. Sivas’ta dahi haddinden fazla güzel gelişmeler oluyor. Sivas Demirağ OSB, Sayın Cumhurbaşkanımıza imzaladığı kararname ile 6. Toprak Teşvikleri çerçevesine makbuz. Cazibe merkezi çerçevesinde alınan Demirağ Birleştirme Uran Bölgesi, 25 hava merkezinden ayrımsız tanesi oldu. Bizim bu noktada talebimiz Sivas’ın tamamının sair yerlerde olduğu kabilinden Çekim Merkezi çerçevesine alınmasıdır. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımıza bile ilettik. Bu konudaki girişimlerimiz devam ediyor. Sayın milletvekillerimiz, belediye başkanımız, valimiz bilcümle birlikte inşallah başka 25 ilde bulunan kamu OSB’ler kabil Sivas’ın tamamının de bu çerçeveye alınması üzerine çalışıyoruz. Sivas’ın tamamının çekim merkezleri dahiline alınması amacıyla mücadelemizi veriyoruz. Bu vesileyle Sayın Cumhurbaşkanımıza ve emeği geçen valimize, milletvekillerimize, belediye başkanımıza ve buradaki salonda mevcut yekpare STK başkanlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Sivas Türkiye’nin sunma alımlı ili

Demirağ OSB’nin sonuç durumu üzerine bile bilgelik veren Başkan Mustafa Eken, “Demirağ OSB’bile, cazibe merkezi çerçevesine alınmasının peşi sıra 7 ayda 55 fabrikaya yer verildi. Sayın Cumhurbaşkanımızın kararname imzalaması emretmek 7 ayda 55 fabrikaya vadi tahsisi yapıldı. 17 bin müteharrik taahhüdü alındı. ve toplamda üstelik 10 bilyon TL’lik tıpkı envestisman bütçesi belirlendi. Bu, Sivas yerine çok balaban ayrımsız baht. Orada parsellerimiz var, yatırımcılarımız geliyor. Elan evire çevire aynı çokça parselimiz var. Bu cazipliğimizi, bu birliğimizi, bu beraberliğimizi gösterdiğimiz müddetçe Sivas, Türkiye’deki yer alımlı devlet. Burada devletimizin bugüne kadar Sivas’a sağlamış olduğu imkanları da görmezden gelemeyiz. Amma yaşadığımız soylu erki bir sıkıntı var sayın umumi başkanım. Hem Türkiye’dahi hem dünyada. Burada üyelerimiz güven almada Sayın Cumhurbaşkanımızın verdiği mücadeleye yakından takip ediyoruz. Cumhurbaşkanımız başından beri faizlerin efdal olduğunun düşmesi gerektiğini söylüyor. Biz birlikte aksiyon dünyası kendisine bunu destekliyoruz. Form Bankası faizleri yüzde 13’e düşürdü. Ama bankalarda hala faizler çok faziletkâr. ve yüreklilik almakta bütün üyelerimiz, hareket adamlarımız zorlanıyor. Tıpkısı taraftan yatırım yapın diyoruz insanları buraya çağırıyoruz ama aynı taraftan üstelik envestisman yapacak imkanı onlara sağlayamıyoruz. Bu anlamda önceki celal bankaları ilkin doğmak amacıyla hep hususi bankaların dahi nema oranlarını cesamet bankalarına mail benzeri orana çekmesini temenni ediyoruz. Edisyon günlerde yanımızda olan heybet bankalarımızın özellikle ki bu dönemde, bu aylarda acilen itimat garanti fonu destekli bağan faizli emniyet vermeleri geçişsiz. Piyasalar tıkandı, gelirlerimizin düştüğü üzere giderlerimizi diremek için finansman ihtiyacımız var. Tığ, bu anlamda düşük faizli kredilerin çabucak iş dünyamıza verilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Başbuğ Eken, Elektrik Piyasasında Lisanssız Cümbüş Istihsal Yönetmeliğinde Başkalık Yapılmasına Dair Yönetmelik bile ki gâh düzenlemelerin sektörde huzursuzluğa hastalık olduğunu söyledi.

Yapılan çalışmanın esasen gözden geçirilmesinin kilolu yatırımlar özne firmaları sıkıntıya sokacağını dile getiren Eken, “Bu konuda üyelerimiz rahatsızlıklarını bizlere iletti. Erke Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) lisanssız elektrik üretimine ilişik talimatname baştan gözden geçirmelidir. Lisanssız Sıra Enerji tesisi kuran üyelerimiz okkalı yatırımlar yaptı. Özlük ihtiyacını karşılıyor, gerekseme ilavesi elektriği dahi sisteme vererek satışını yapıyor. Ama bu talimatname ile bu tesislerimiz amacıyla aynı kota uygulanacak. Üretilen elektriğin bire bir kısmı sisteme satılabilecek. Mütezayit hizip ise bedelsiz olarak verilecek. Tıpkı haddinden fazla yatırımcı borçlanarak çağ erke sistemlerini kâin yönetmeliğe makul iki tiran güçte kurdular. Bu yatırımcılar bankalardan tutu karşılığı aylı ödemeler ile borçlandı. Önümüzdeki süreçte bu firmalar iflasın eşiğine büyüklüğünde gidebilir. İthal ettiğimiz enerjinin ülkemizde öz insanlarımızın üretmesiyle dışa bağımlılığı azaltabiliriz. Sivas Tecim ve Endüstri Odası adına EPDK, TOBB ve ilişkin bakanlığımıza lüzumlu yazılarımızı gönderdik. Bu konuda sizden bile bindi istiyoruz. Üreticilerimizi bile düşünerek eskimemiş tıpkı düzenleme yapılmalıdır” şeklinde konuştu. – SİVAS

Share: