Ekincilik ve Orman Bakanı Kirişci, Arsıulusal Arıcılık Kongresi’ne katıldı Açıklaması

Ekincilik ve Orman Bakanı Ünite Kirişci, “Dünyada sömürge ve bal üreticiliğinde Çin’den sonra 2 numarayız amma Türkiye üzere bir ülkeye seçme zaman birincilik uygun, inşallah bir numara olacağız.” dedi.

Kirişci, İstanbul’da planlı 47. APIMONDIA Uluslararası Arıcılık Kongresi’ndeki konuşmasında, Türkiye’nin eş sahipliği yapmasından duydukları memnuniyeti dile getirerek, kongrenin arıcılık sektörünün genişlik büyük ve arz faziletkâr katılımlı uluslararası organizasyonu olduğuna işaret etti.

İstanbul’un dünyanın telaki noktası olduğunu dile getiren Kirişci, etkinliğin ana konusu olan temiz ve arıcılığın parçalanmamış dünya için çok balaban olduğunu dile getirdi.

Sektörün Türkiye için de önemine dikkati çekici Kirişci, şunları kaydetti:

“Öz denildiğinde disiplinli gitmek ve çalışmanın sonucu sağlamak bu üretimi dahi iş birliği zarfında gerçekleştirmek akla geliyor. Bizim azami ilgi göstermesi müstelzim hususlar, eksiksiz da arıların çalışma tarzı ve iş birliğinde yatmakta. Çıktı toptan ısınma, iklim değişikliği, geçmiş pandemi, sonrasında Rusya- Ukrayna savaşı kabil gelişmeler, bizim iş birliği yapmamızı, gelişigüzel cereyan etmemizi ve biricik başımıza cereyan yerine, kuma aklı üreterek bu çalışmaları yürütmemizi bize yazdırım etmekte. Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Ukrayna’nın eş olduğu hububatın, ihtiyaç sahibi ülkelere çıkışı konusu hoşur dünyayı çok gerdi. Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleriyle, bu iyicene kent, tarafların bire bir araya gelmesi ile bu gerginliğe ‘tahıl koridoru” ünlü imkanı sundu.

Dünya bu gelişmeyle beraber tıpkı nefes aldı. Temennimiz, arzumuz öncelikle iki bitişik ülkenin bu çatışmaya, bu savaşa akıbet vermesi ve yeniden iki ülke beyninde barışın sağlanması, dünyanın bile bu sulh süresince olumlu manada etkilenmesidir. Eğer bu çarpışma sürecek olursa, kim bunu talep etmeyen benzeri ülke yerine esasen beri benzeri ülkeyi diğerine tercih etmedik, ‘Her ikisi da bizim dost ve komşu ülkelerimizdir.’ dedik, bunlar ortada ayrımsız tercih yerine bu ülkelerin aralarındaki bozulan ilişkiyi tashih etmek için sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde bu çalışmaları bu zamana kadar yürüttük.”

Nazır Kirişci, aklı selimin galip gelmesi, arının çalışmasının, disiplinin ve iş birliğinin bütün dünyaya örnek olması temennisinde bulundu.

İş birliği içerisinde akım edilmesi halinde, bu dünyanın herkese yeteceği, dünyanın ürettikleri ile herkesin doyacağı yorumunda kâin Kirişci, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Ama bu, adaletli ve adaletli aynı sistemden zarif. Hakeza ‘Ben yaptım oldu.’ mantığıyla imkânsız. Ondan yağlık yine iş birliğine vurgu beğenmek istiyorum. Bizim arıcıyı korumadan, arıyı korumamız, çevreyi korumamız katiyen mümkün değil. Arıcılarla ilişkin, ülkemizde birlikte dünyada birlikte yaşadıkları güçlük olduğunu dikkate aldığımızda, bu zorlukların mutlak suretle giderilmesi ve arıcı kardeşlerimizin ihtiyaçlarının bu manada karşılanması esastır.

Hükümet olarak da bu konuda elimizden gelen mecmu gayreti sergilemeye çalışıyoruz. Dünyada sömürge ve bal üreticiliğinde Çin’den bilahare 2 numarayız ama Türkiye kadar tıpkısı ülkeye gelişigüzel antlaşma birincilik reva, inşallah bir numara olacağız.”



Share: