Ekincilik ve Orman Bakanı Kirişci, Macaristanlı mevkidaşı Istvan Nagy ile görüştü Açıklaması

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, ” Macaristan’ı, Türkiye’nin mahiyet dostu ve müttefiki yerine görüyoruz. Tecim hacmimiz zarfında tarımın payı oldukça düşük seviyede, ticaretimiz da tarımsal ürünlerin payını bırakmak istiyoruz.” dedi.

Kirişci, Macaristan Ekincilik Bakanı Istvan Nagy ile İstanbul’bile tıpkı araya geldi.

Ziyaretteki konuşmasına görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Kirişci, Türkiye’nin coğrafi yapısı, hele bitey ve iklimi bakımından arıcılığa sonuç adım makul bir durumda olduğunu aktardı.

Kirişci, dünyada aşina nektarlı bitkilerin dörtte üçünün Türkiye’üstelik bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Eksiksiz Avrupa kıtasında 12 bin nebat türü varken, ülkemizde kestirmece 3 bini endemik tutmak amacıyla 10 bin bitki türü bulunmaktadır. FAO verilerine göre, ülkemiz koloni varlığı ve bal üretimi açısından dünyada Çin’den sonradan 2’nci sırada saha almaktadır. Benzer şekilde Macaristan bile hem koloni varlığı hem dahi bal üretimi adına Avrupa’nın dar ülkeleri ortada düzlük alıyor.

Macaristan’de icap biyoçeşitliliğin korunması gerekse melez hayata verilen ehemmiyet, arıcılığın gelişmesi amacıyla nazik yarar sağlıyor. Arılar olmadan dünyada dirim olamaz ve etkili aynı tarım için da arıcılık sektörüne büyük ihtiyaç duyuyoruz.”

Macaristan’ın arıcılık sektöründeki gelişimine ve yapılan çalışmalara bel fail Kirişci, bu konuda dünya arıcılık sektörüne cesim katkı sunan tıpkısı devlet olduğunu dile getirdi.

“Macaristan’ın Türkiye’nin SUTAŞ üyelik sürecine verdiği desteği takdirle karşılıyoruz”

Kirişci, “Macaristan’ı, Türkiye’nin temel dostu ve müttefiki yerine görüyoruz. Ciddi ortaklığımızı halkımızın yararına olabilecek temas alanda daha dahi geliştirmeye kararlıyız. Ülkelerimiz arasındaki dostane ilişkiler, tarihten mevrut bağlar ve kültürel itiyat, NATO, KEZ ve Türk Devletleri Teşkilatı karışma koyulmak üzere bölgesel ve uluslararası platformlarda hareket birliğimiz çerçevesinde müspet ilerlemektedir. Antrparantez, Macaristan’ın Türkiye’nin SUTAŞ üyelik sürecine verdiği desteği üstelik takdirle karşılıyoruz. Bu desteğin Türkiye-KEZ ilişkilerinin gelişmesine ulama sağlamasını umuyoruz.” ifadelerini kullandı.

İki talih arasındaki ikili ilgiler için değerlendirmelerde kâin Kirişci, Türkiye’bile 31 Macar mektepli bulunduğunu, bunlardan 1 tanesinin Tarım Fakültesi öğrencisi olduğunu bildirdi.

Kirişci, konuşmasında Türkiye ile Macaristan arasındaki ticari ilişkilere değinerek, şu bilgileri verdi:

“Ticari ilişkilerimize balaban ehemmiyet atfediyoruz. Kazançlı ve ticari ilgiler gelişim birliğimizin mefret ayrımsız parçasıdır. Ülkelerimiz arasındaki genel ve zirai ticaret hacmi yıllar içerisinde kip seyretmekle alay malay, gerçek potansiyeli yansıtmıyor. Tecim hacmimiz süresince tarımın payı oldukça düşük seviyede.

Tarımsal hacmimizin payı genel içerisinde elden yüzdelik 4,7. Çapraz çabalarımız ile tarımsal ticaretimizin elan dahi iyi noktalara gelebileceği inancındayım. Ticaretimiz bile tarımsal ürünlerin payını çoğaltmak istiyoruz. Bu bağlamda, yaş ve konserve meyveler ile sebzeler, kaba kabuklu meyveler ve kuru meyveler üzere birinci sınıf ürünlerimizin Macar pazarlarında henüz aşkın saha alması arzusundayım.

Tarımsal ilişkilerimizin ve dolaylı da olsa ticaretimizin artırılmasında Ekincilik Icra Komitesi (TYK) Toplantıları nazik ehemmiyet taşıyor. Bakanlıklarımız beyninde teknik düzeyli heyetlerin teşrikimesai, en son TYK toplantısından sonradan hazırlanan proje önerileri ve ustalık yıldız bilimi ziyaretleri ile alay malay ivme kazanmıştır.

Bu ivmenin devamını sağlamak ve ekincilik alanında gelişim birliğimizi bir nice alanda daha iyiye atmak amacıyla bir sonraki TYK Toplantısı’nın bu yılın ilk teşrin ayı içinde ülkemizde yapılmasını arzu etmekteyiz. Bu konudaki önerimizi Dışişleri Bakanlığımız tarafından tarafınıza ilettik. Cevabınızı bekliyoruz. Gündem taslağını de yakın zamanda tarafınıza ileteceğiz.”

Vekil Kirişci, iki ülke arasında ormancılık, tohumculuk, hayvancılık, melez hayatı, balıkçılık ve ekincilik alanında inovasyon konularında hareket birliğinin henüz üstelik ileriye götürebileceğini söyledi.

Özellikle, önceki etapta su ürünleri yetiştiriciliği, ticareti ve pazarlanması ve Sazak balığının yetiştiricilik teknikleri üstüne iş birliği yapılmasının gündeme getirebileceğini tamlayan Kirişci, iki devlet arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi üzere üstlerine düşen rastgele şeyi yapmaya hazır olduklarını vurguladı.

Macaristan Ekincilik Bakanı Istvan Nagy da Türkiye’ye yaptıkları müzakere ve görüşmeden duydukları memnuniyeti dile getirerek, iki mutluluk arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için çalıştıklarını kaydetti.



Share: