Engeli kılık tutkusuna engel olamadı

Engeli suret tutkusuna bariyer olamadı

Polinöropati hastası canlı kızın yaptığı karakalem resimler hayranlık uyandırıyor

DENİZLİ – Denizli’de hastalığından ekolojik ortam biricik başına yürüyemeyen ve ellerini kullanmakta zorlanan dinç kız, tutkusu olan kişmiri türlü kılık ile hayata bağlandı. Umum ve kıç bileklerindeki kasları gelişmeyen tendürüst kız, odasında karakalem kılık ve dizayn yaparak günlerini geçiriyor.

Çivril ilçesinde hararetli doğuştan Polinöropati hastası 28 yaşındaki Saliha Karaduman, üniversitede moda tasarımı bölümü okuduktan sonra tekrar mahallesine mankafa döndü. Rahatsızlığından çevre ellerini kullanmakta ağırlık çeken ve biricik başına yürüyemeyen Karaduman, evden çıkamadığı için çocukluk hayali olan yağız kalemle suret çizmeye yoğunlaştı. Engeline rağmen metin tıpkı bireyin de yapmakta yüklülük çektiği resimleri çizerek kendine hayran bırakan canlı kız, azmiyle damıtma topladı. Esvap tasarım ve karakalem kılık çizimleri yapmaya devam fail ve yürüyemediği amacıyla evinden çıkamayan Saliha Karaduman, oturduğu yerden yaptığı resimlere hayata bağlandığını belirterek, “Karakalem suret yemek en büyük zevkim. Okulum bittikten sonra maalesef evde tutkun kaldım. Bende evdeki zamanımı çocukluk hayalim olan karakalem resme adadım” dedi.

“Hastalığım beni eve mahkum etti”

İnternetten karakalem çizimleri izleyerek foto yeteneğini geliştirdiğini tamlayan Saliha Karaduman “moda tasarımı okudum. Kıyafet tasarımı yapıyordum amma kara çeşit çizim yapmayı internetten izleyerek öğrendim. Rahatsızlığım yüzünden ellerimi kullanmakta zorlansam dahi yağız türlü yapmayı öğrendim ve çok seviyorum. Hastalığım beni eve mahkum etti. Ego evde durmak istemiyorum. Suret becerimi imar etmek, öğrendiklerimi hayata aktarmak istiyorum. Çaplı miyim bilmiyorum amma bildiklerimi ve becerilerimi yorumlamak ve öğretmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

Yeğeni ve annesi müzaheret ediyor

Ellerini kullanmakta zorlandığı üzere esmer makule tıpkı portreyi genişlik birkaç 15 günde bitiren Saliha Karaduman, “Kılık defterim ve kalemlerimi yeğenimin ve annemin yardımıyla hazırlıyorum. Resme başladıktan sonradan 15 ile 20 aktarılma ortamında tamamlıyorum. Zorlansam dahi yağız tür çizmekten çok sağlık alıyorum. Yapacak ayrıksı ayrımsız şeyim olmadığı için günlerimi odamda elbise tasarımı ve kişmiri tür çizimler yaparak geçiriyorum” dedi.

“Kızımın çalışması ve hayata karışması tek hayalim”

Saliha’nın okuldan sonraları evde yaşamak zorunda kaldığını tamlayan annesi Emine Karaduman kızının fotoğraf yeteneğini yükseltmek istediğini belirterek, “Haddinden Fazla meraklı çok yetenekli bunları kendiliğinden öğrendi. Ekol bitince evde kapandı kaldı. İlçe merkezine gidebileceği kendini daha bile geliştirebileceği benzeri yassı olmadı. Akademi mezunu keşki bu becerilerini sergileyebilse kendini henüz üstelik geliştirebilse amma maalesef evden çıkamıyor. Kızım çok azimli. Ortaokula büyüklüğünde benzeri aparat sebebiyle okula gitti geldi. Ortaöğretim ve üniversiteyi ego sırtımda getirdim götürdüm. Ellerini kullanmakta zorlansa birlikte moda tasarımı bölümünü bitirdi. Sonraları kendiliğinden foto çizmeyi öğrendi. Ben hayatta olduğum sürece onu sırtımda taşırım ama Saliha öz işini yapabilse hayata karışsa tedavisi hızlanır morali henüz ongun tamam. Tek hayalim kızımın çalıştığını dercetmek” şeklinde konuştu.

Share: