Epdk’nın Ges’lerle İlgili Kararını Eleştiren Elazığ Osb Başkanı: “Özlük Ayağımıza Illet Sıkıyoruz? Üretebiliyorsa Üretsin, Çatılarımız Tamtakır”

Elazığ Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Suat Öztürk, EPDK’nın gündüz enerjisi santralleri ile ait taslak düzenlemesine tepki gösterdi. İnsanların devletin çıkarmış olduğu kararnameye güvenerek borçlanarak yatırım yaptıklarını dile getiren Öztürk, EPDK’nın asamble kararıyla tıpkısı çok yatırımcının mağduriyet yaşayacağını belirtti. Öztürk, “Kişi ayağımıza ne sıkıyoruz? Bu büyüklüğünde insanları kıygın etmenin ne gereği var? GES’lere karışmayın demişiz. Az Buçuk daha aşkın üretilsin istiyoruz. Üretebiliyorsa üretsin, çatılarımız tamtakır” dedi.

Enerji Piyasası Aranjman Kurumu; sanayicilerin ürettiği zaman enerjisinin tıpkısı kısmını sisteme satmayı, mütezayit kısmını da bedelsiz adına sisteme aktarmayı öngören eskiz düzenlemeyi kamuoyunun görüşlerine açtı.

Lisanssız zindelik üretimiyle ilişkin talimatname değişikliğine tepki gösteren Elazığ Organize Endüstri Kesim Başkanı Suat Öztürk hukuki süreci strateji edeceklerini ve sonuna kadar bu konuda savaş edeceklerini dile getirdi.

“TÜRKİYE’DE BİNLERCE FİRMA BU İŞTEN DOLAYI MAĞDURİYET YAŞIYOR”

İnsanların devletin çıkarmış olduğu kararnameye güvenerek borçlanarak envestisman yaptıklarını dile getiren Elazığ OSB Başkanı Suat Öztürk, EPDK’nın kurul kararıyla bir haddinden fazla yatırımcının kıygınlık yaşayacağını anlatım ederek şunları söyledi:

“GES’lerle ait erke ortalık kurulunun kararı akıbet günlerde Türkiye’nin gündeminde. Münasebet gündeminde? Türkiye’deki hep uran tesislerimizin, tarım sektörünün hayvancılığın 2019’un mayıs ayında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile yayımlanmış olan kararnameye güvenerek Türkiye’dahi sanayiciler, tarım sektöründekiler dahi kırsal kalkınmanın desteği ile ve 10 sene güvence verilerek sâdır ayrımsız kararnamede insanlarımız yatırımlara giriyor. Sanayicilerimiz, ekincilik sektörü dahi yatırıma girdi. Neye istinaden girdi devletin çıkartmış olduğu kararnameye istinaden borçlanmaya girdi, yatırım yaptı, bankalardan krediler kullandılar ve oradaki anlatım ne idi önceki etapta sâdır müesses gücü ayrımsız işletmenin kurulmuş olan transformatör gücü yani orda ibare olarak tükettiği, kullandığı elektrik gücü işletmenin müesses gücüdür. Bunun 60’ı kadar çatısı müsaitse yeri müsaitse yüzdelik 60’ı büyüklüğünde bu tarih paneli GES’leri kurabilir ve bu kurulurken da prosedürü var nedir? Tevzi şirketi, TEİAŞ, bizler OSB’ler ve gayrı kurullarla bu arada komisyonlardan projeleri hazırlanıyor geçiyor onaylanıyor ve kurulma aşamasında hiçbir etki yoktur diye kavil yapılıyor, uyuşma imzalanıyor bu yatırımcı ondan bilahare dahi envestisman yapıyor. ve yaptılar dahi bir nice firmamız bunu yaptı sonradan bile bu sene tekrar yüzde 60 olayının bu gücünü yüzdelik 100’e çıkardılar. Bu hangi demektir? 500 KW’lık benzeri gücü kullanan, çatısı yeri müsaitse bulmuşsa bunun anlaşılan miktarını 100 KW’lık 200 KW’lık kendi ihtiyacında kullanıp diğerinde fazlası hangi kadar varsa bunu devlete satıyor. Birçok pasaj satıyordu 2.56’ydı şu anda son eşit burada eğer tükettiğinin yüzdelik 100’den dahası veya tükettiği kadar fakat yapabilir denilmiş olsaydı bu insanlarımız bu yatırımları bu büyüklüğünde fazla yapmazdı.

“YENİLENEBİLİR ENERJİYE BU ÜLKENİN İHTİYACI VAR”

Bunun avantajı, dezavantajı ne? Bana göre bunun hiçbir dezavantajı yok avantajı var. Milli ve tarih enerji yeşil erke dediğimiz erke, yenilenebilir enerjiye bu ülkenin ihtiyacı var. Amma akıbet çıkan EPDK’nın kurul kararı hangi yaptı? Geriye çevrik yerine 2019 Mayıs’tan bu yana müesses olan tesislerde karışma geriye kapsadı. Dedi kim senin kullandığın dokunaklı ne ise tükettiğin dokunaklı ne ise bunun yüzde 100’ün fazlasını üretebilirsin, ben bu yüzde 100 fazlasını yani 100 KW elektrik tüketiyorsa 100 KW’dan fazla üretmişsem bu 100 KW’tı alırım bunun dışındakini almam ve sisteme veririm parasını dahi ödemem. Evet 2019’dan bu tarafa kurulmuş bilcümle firmaların riziko alınmış, yatırım işlenmiş, borçlanmış, itimat taksitlerini ödüyorlar bunlar hangi olacak? Yani yatırımı firmaları, o şahıslar yapmış, sen tükettiğinin yüzde 100’den fazlasının parasını ödeyeceksin. Diğerinin ego parasını ödemeden sisteme koyacağım ego mülk filan dahi ödemem. E bu ne doğruluk duygusuna hangi hukuka hiçbir şekilde uygun olanaksız. Bu bağımlı Türkiye genelinde bati bire bir edilgi yarattı. Binlerce firma bu işten mağdurluk yaşıyor. Bizim temsil Kombinasyon Sanayimizde 84 tane firmamız var bunun 4-5 tanesi ancak kişi kullandığı büyüklüğünde veya onun yüzdelik 100 fazlasından faydalanabiliyor. Onun dışındakiler bütünü henüz fazlasını kurmuşlar. E sen eksen getirmemişsin, kurdurmuşsun deminden yok diyorsun. Böyle tıpkısı mantık olabilir mi? Bağımlı tığ bununla ilişik ne yaptık? Kombinasyon Endüstri’de sanayicilerimizle ve dışardan katılımlarla benzeri basın toplantısı yaptık duyurmak amacıyla, matbuat toplantımızda bile vacip tepkimizi ortaya koyduk. Tepkimizi kaba namına tabir etmiş olabilirler bizim devlete, hükümetimize veyahut kurumlara cebin ayrımsız durumumuz yok.

“ALLAH’IN VERMİŞ OLDUĞU ZAMAN VAR AMA BUNUN ÖNÜNÜ KESMEYE ÇALIŞIYORUZ”

2021’bile Türkiye’birlikte hareketlilik kesintileri oldu, gaz kesintileri oldu, vahim pahal sıkıntılar oldu. Bu dünyada bire bir enerji sıkıntısı var. ve maliyetler çok arttı. Bizim akan açığımız var. Türkiye şu anda doğalgazı sınırlı dışından alıyor hem tüketimde, hem sanayide, hem bile faaliyet enerjisi üretiminde kullanıyor. Bu bugüne kadar yüzdelik 25 civarında, 2022 yılı rakamlarına bakarak yüzde 25 civarında Türkiye doğalgazdan hayatiyet üretiyor. Yüzde 10 civarında üstelik kömürle, güçlükle dışından ithal edilen kömürlerle zindelik üretiliyor, bu yüzde 35’lere tekabül ediyor ve dışarıya dövizle ödüyoruz. Allah’ın vermiş olduğu güneşi kim Türkiye’da çok dolgunca ayrımsız şekilde elde edilebiliyor, biz bunun önünü kesmeye çalışıyoruz.

“CUMHURBAŞKANIMIZ YERLİ VE MİLLİ DİYORDU. HANİ YERLİ VE MİLLİ FELSEFESİ?”

Canlılık hangi üretiyoruz tığ GES’lerden. Yüzdelik 8,20. Türkiye’de. Türkiye tüketimini 8.20’sine zaman enerjisinden elde ediyoruz bu büyüklüğünde dışarı mecbur olarak yapılan aynı uygulamayı ve kıymet olarak 2.56’ya bizim GES’lerden, erkin mütemmim GES’lerinden 2.56’evet mukabele ediyor. Doğalgazdan elektriği kaçtan alıyor? 4.20. Bu kadar denk farkı var, elverişsiz dışından incelmemiş maddeye getiriyorsun enerji kullanmak amacıyla. Yerel ve milli. Cumhurbaşkanımız domestik ve milli diyordu hani yerli milli felsefesi? Almanya gibi bire bir mutluluk yanlışsız çağ bile yok. Türkiye’nin sunma bulutlanmış durumunda da Almanya’nın iki misli canlılık üretiliyor. 71 bin megabayt var Almanya’birlikte, bizim GES’lere baktığımız devir zaman yüzdelik 10 civarlarında 6-7 kadar niçin? Bunu artık yenilenebilir erke Dünya’birlikte bu kadar ehemmiyet kazanmışken erke maliyetleri bu büyüklüğünde erdemli olurken biz niye önünü kesiyoruz? Hadi kurul kararını çıkartın, geriye çevrilmiş hiçbir kanun bu ülkede hiçbir kanun uygulaması kurul kararını, yasa sâdır kanuna kanunlar yürürlüğe girdiği tarihten beri geçerlidir. Geriye yönelik tek asamble kararı oylumlu değildir. Cumhurbaşkanlığının çıkartmış olduğu kararname 2019’un 5.ayı buradan benzeri EPDK ‘nın çıkartmış olduğu EPDK kurulu kararı Cumhurbaşkanlığı kararnamesini hiçe sayıyor 10 yıldır çekicilik garantisi verildiği halde siz diyorsunuz kim 2019’un 5. ayından itibaren kuruluş bilcümle tesisleri kabul etmiyorum. Kişi tüketiminin ayrımsız fazlasını ben alırım onun üzerindekini sisteme veririm parasını ödemem. Sen istersen git paranı nerden bulursan bul, taksiti nerden bulursan bul. Hayvancı, besici, ekincilik arazisi, tavukçu, sanayici böyle tıpkısı mantıksızlık peki mu evet? Böyle aynı madde varsa hakeza aynı kararname çıkarılmışsa çeşitli orgazm önderlerini bizlerle bir toplantı yaparsınız burada sistemde aksaklık var, şu var bu var dersiniz. bir eş karar alınır oldularla bittilerle bu iş evet mu?

“EPDK HAKKIMDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU. HANGI YAPTIK, YURTSAL MI SATTIK?”

2023’te intihap var bu ülkede kişi ayağımıza niçin sıkıyoruz? Bu kadar insanları mağdur etmenin, bu kadar insanları karşıya almanın ne gereği var? Burada majör olan bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Ben aynı matbuat toplantısı yaptım matbuat toplantısında yaptığım açıklamaların bazılarının kelimelerin cımbızlayıp aldığı EPDK benim hakkımda yanlişlik duyurusunda bulundu. Hangi yaptık vatanı mı sattık, devlete hıyanet mi ettik? Yani anca benzeri husus yaptıksa ne demişiz milli olan benzeri husus güneş enerjisi. GES’lere karışmayın demişiz. Önünü kesmeyin diyoruz Az Buçuk daha aşkın üretilsin istiyoruz 4,26’dan(TL) gidip da 4.20’den doğalgaz algı ve elektriği alıyorsun da buradaki sanayiciden, tarımcıdan, şundan bundan illet 2.56’dan alımın önünü kesiyorsun? Üretebiliyorsa üretsin çatılarımız tıntın. Almanya’üstelik onay vermiyorlar. Şayet GES kurmuyorsa, duvarlarına, çatılarına GES projeleri yoksa Yapı inşaatına müsaade etmiyor. Konutlarında de GES’ler kuruluyor ve fazlasını bile azamet alıyor. Yani konuttan önce GES var. Biz bu kadar düşünün bundan senelerce önce dedik ki; Avrupa’de rüzgar enerjisi santralleri haddinden fazla. Bizim ülkemizde neden yok? 15-16 senedir bakıyoruz şimdi dağlarımızda santraller var. GES niye bulunmayan? GES’ler yayılmaya başladı. Burada nedir? Buyurmak kim birileri menfaatine İleriki tarihlerde beş sene sonradan on sene sonradan bunların gittikçe birilerinin menfaatine dokunacak. Niçin? Doğalgaz, zindelik üretilecek. Haricen ithal gelen kömürden zindelik üretiliyor. Bugün şayet 6-7 bin megavat GES’lerin ürettiği hareketlilik varsa, ferda 30 bin, 40 bin megavatta çıktığı zaman, bana göre o dışarıya bağımlı olan enerji ile üretilen elektriğin miktarı düşeceği üzere, menfaatlerine zararlarına dokunacak. Antrparantez sanayici harami değil, organize sanayide insanlar yatırım yapıyor, risklere gidip yatırım yapıyor istihdam yaratıyor ve dış satım yapıyor.

“BU YATIRIMCILAR HANGI YAPACAK?”

Zaman Türkiye’deki birleştirme sanayilerde 2,5 milyon âdem çalışıyor. Bugün ihracatın yüzdelik 45’i, 47’si tevhit sanayilerden çıkıyor. Sürekli adına yatırımlar yapılıyor. Yani bu yatırımlar eğer hayvancılıkla, tarımla uğraşan insanların oradan bir geliri varsa, bu geliri ne yapacak? İlla 500-600 bin, benzeri milyon liraları insan yaptığı işe gider edecek. Sanayici hangi yapacak? Bu yatırımı bedelini bankalardan kredi kullanmış, onun taksitini ödeyecek; artı ayrımsız madde varsa, tek iki çıngı henüz araba takanak. Her alınacak araba ve envestisman, kullanılmamış istihdam getirecek bunların önü neden kesilmeye çalışılıyor? Yani ben onun üzere hukuki yönden, benim hakkımda yapılan yansıtma konusunda arkadaşlarımız, avukatlarımız ne yapacaksa yapacak. Bu işi o toplantıda şu anda netliği bekliyoruz.

“GEREKİRSE CUMHURBAŞKANINA GİDİP DERDİMİZİ ANLATACAĞIZ”

Bu toplantıdan bilahare beni 2-3 gündür bölgenin başkanları, yöneticiler, bu işten kötülük gören kaynak başkanları, İç Anadolu’dan, Akdeniz Bölgesi’nden arayanlar var. Bununla ilgilendiren hesap ediyorum yakın zamanda benzeri danışma toplantısı yapacağız. Bu yapılacak müşavere toplantısında ego geçen toplantıda üstelik söyledim. Gerekirse yoğun birliklerle, heyetlerle, EPDK’evet enerji bakanlığa, Sayın cumhurbaşkanımıza gideceğiz. Cumhurbaşkanımıza derdimizi anlatmaya gideceğiz. Burada tabii ki siyasetçilerimiz Türkiye’bile ilgili siyasilerdir. Sadece Elazığlı siyasiler değil, Türkiye’üstelik hep siyasiler bu konuda duygulu olması geçişsiz. Bunların çözümü için mücahede sarfiyat etmeleri lazım. Yani nahak yere tıpkısı durumumuz varsa bize açıklama etsinler. Toplantıda sanki üniversitede öğüt veriyorlar kabilinden kâh kusurlu kavisli şeyler söylüyorlar. Artı neymiş sanayiciler hırsızlık yapmıştır. evet kardeşim sen, bu kurulurken bunun projesi yapıldı, sözleşmesi yapıldı, onaylar verildi. 2019 yılında çıkan kararname var burada, sen oturmuş güç demişsin, kullandığın tükettiğin erke dememişsin, 10 sene çekicilik garantisi vermişsin. Bugün 10 sene gelgel garantisini kaldırıyorum, sistemi buna çeviriyorum diyorsun. Tallahi kusura bakmayın. Hakeza bu şekilde insanları mağdur edecekler. Dersiniz kim bu gelişim yayınlandıktan sonradan ağustos böylecene Ilkgüz böylecene veyahut 2022 yılı sonu itibariyle geçerlidir bundan sonrası. Siz yapılmış olan insanları mağdur etmeye, onları iflasın iflasa sürüklemeye bankalarla hırçın düşmeye zorluyorsunuz. evet kırsal kalkınma projeleri üstelik yüzdelik 50 bindi vermiş. Bu de devletin kurumu o devir onlar birlikte desteklerini dümbelek mi isteyecekler.

“İNSANLARIN HAKKINI GASP ETMEYİN”

Binlerce insanı kıygın ediyorlar. Açıyor sanayicilerimiz, insanlar hatalı hatalı ve hırçın huysuz şeyler konuşuyorlar. Yani genelde tığ devlete bu gitmiş risk almış, bankalar yapmış olduğu anlaşmalara bakmış, güven vermiş. Maaş taksiti var. 20 bin, 50 bin, 100 bin 300- 400 bin. Bildirme ızdırap envestisman eden 100 bin doların üzerinde. Bunun 1 milyon dolar 2 milyon dolarlık yatırım yapanlar var. Elbette olacak bunlar? Ferda bu insanlar işçi mi çıkartacaklar, işletmelerini mi kapatacaklar? veya o çatıdan fazla kullanılmadığını birebirin dışındaki panelleri söküp hurdaya mı atacaklar. veya bu insanlar fabrikayı tıpkısı takım hesabına 2 kez çalışıp veya eksantrik bire bir şekilde bunu tekrar göndermeyecekler size. Hakeza bir şey olur mu? Burada demişiz ki’ Kardeşim siz gasp mı ediyorsunuz insanları? İnsanların hakkını gasp etmeyin. Siz yatırımını yapmış, emeğini çekmiş riskini almış aynı firmanın ürettiği ürünü, hayatiyet üretiyor. Sen diyorsun kim bunun şu kadar fazlasını ego almayacağım. Bu gasptan apayrı neye girer? Bu kelimelerimden kıran arkasını yayınlamadan suç duyurusunda bulunmuş EPDK. Ama hukuki sürecimizi tığ de sonuna kadar bu mücadelemize bitmeme ettireceğiz. Hiçbir devir devlete cebin olmamışız. Devletin yanında olmuşuz, bayrağımızı, milletimizi, toprağımızı muhip insanlarız. Ulusçu insanlarız. Bizi kalkıp da bu şekilde tıpkısı oldubittilerle kıygın etmeye hiç kimsenin hakkı yok. Bunu birlikte ahbaplık kuralları süresince dahi sair ahali kontrol özgürlükleri zarfında da bunun mücadelesini vereceğiz. Çünkü biz sanayicilerimize ve insanlarımıza alın yapılmış tıpkı haksızlıktır. ve yolsuzluk işlenmiş gibi yolsuzlukla insanlar suçlanıyor. Bunu kabullenmemiş olabilir değil. Orada gâh kişiler bu işi yapıp oldu bittilere getirmesini kesinlikle kabullenmiyoruz.”



Share: