Epidural steroid enjeksiyonları, birçok bel, kadem ağrısı formu üzere ortak tedavi seçeneği

Medicana Ataşehir Hastanesi Hatır ve Asap Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Öğrenci, epidural enjeksiyonların onlarca yıldır kullanıldığını, siyatik (asap sıkışması) ve işaret ağrısının cerrahi olmayan yönteminin ayrılmaz bire bir parçası olarak akseptans edildiğini bildirdi.

Medicana Keyif Grubu açıklamasına göre, bel fıtığı tedavisinde ameliyatsız, eskimemiş ve kalburüstü yöntemler kullanılıyor.

Epidural steroid enjeksiyonları (ESI’ler) bir nice meni ve ayak ağrısı formu amacıyla ortak benzeri otama seçeneği olurken, iş, omuriliği ve asap köklerini çevreleyen epidural boşluğa doğrudan okal anestezik ve kortizon ilacı enjekte etmeyi içerdiği için epidural steroid enjeksiyonu kendisine adlandırılıyor.

İlaçlar ve fizik otama gibi benzeri saf cerrahi sıfır otama denendikten sonra ve ameliyattan önce makul sökel grubuna önerilebilen epidural steroid enjeksiyonuyla, ilişkin asap köklerinin içindeki ve çevresindeki yangıyı azaltarak ağrıyı taharri altına almak, belen ve bacaklarda hareketliliği ve işlevi yükseltmek, ağızdan alınan ilaçları tayin etmek, günce aktivitelere dönüşe müsaade isnat etmek ve ehliyetli analjezik seçmek hedefleniyor.

“Epidural steroid enjeksiyonunun amacı hastanın normal yaşamına dönmesini sağlamak”

Açıklamada görüşlerine meydan sunulan Doç. Dr. Ahmet Mektepli, hastanın ihtiyaçlarına, doktorun tercihine ve deneyimine bağlı namına ayrımsız epidural enjeksiyon uygulamak için değişik teknikler kullanılabileceğini belirterek, şu bilgileri verdi:

“Epidural enjeksiyonları onlarca yıldır kullanılmakta olup siyatik (sinir sıkışması) ve işaret ağrısının cerrahi sıfır yönteminin ayrılmaz tıpkısı parçası adına kabul edilir. Belin mutedil kısmından, pöçük sokumundan ve sonuç namına de doğrudan sinir kanalına fıtığın olduğu noktaya yapılan şeklinde oluşmak için üç farklı aplikasyon mevcuttur. Bu nev bir iğne, güçlü müdafi etkilere eş bire bir steroid ilacı aracısız murdarilik sinir evet da sinirlerinin yakınındaki ağrılı alana sokması dolayısıyla iveğen ve koskocaman derecede veca kontrolü sağlayabilir. Iveğen bir kol bel ve/yahut kıç ağrısı atağı sırasında epidural enjeksiyonu berenarı yararlı olmaktadır. Salah sağlanamayan bir iki sayıdaki hastada ise muamele tekrarlanabilir. İşlem sonrasında ara sıra hastalarda, yatak istirahatı ve balkı kesicilerle arama altına alınabilen arızi mir ağrısı görülebilmektedir. Bu durumun görülme sıklığı tahminî binde birdir. Epidural steroid enjeksiyonunun amacı ağrıyı gidererek hastanın alışılagelen yaşamına dönmesini ve gerekiyorsa fizik otama ve egzersiz programına ağrı olmaksızın katılmasını sağlamaktır. Girişim sonrası meni ve boynunu koruyucu, antrenman ve fizik tedavi hareketlerini işleyen hastalarda çokça elan istiğna edici ve teferruatlı sürekli akıbet alınır. Etap döneminde etkili enfeksiyonu olan, mehtaplı olan yahut gebelik ihtimali mevcut, nezif, pıhtılaşma bozukluğu bulunan ve girişim bölgesinde enfeksiyonu olan hastalara aplikasyon yapılamaz.”

Share: