Erzurum’da 300 hane ile oba hayatı güçlü göçerler, 20 bin hayvana bakıyor

Erzurum’da 300 derece ile oba hayatı kıvrak göçerler, 20 bin hayvana bakıyor

ERZURUM – Erzurum’un Dumlu bölgesinde faziletli kesimlerde deri hayatı yaşayarak hayvancılık eden göçerlere Erzurum Valisi Okay Memiş ziyarette bulundu. Meraya 300 sekmen kendisine yerleşen göçerler 20 binin üzerinde hayvana bakarak talih ekonomisine da yüce ölçüde katkıda bulunuyor.

Erzurum’un merkezine kapalı olan Dumlu köyünün tahminî yerine 2 bin 500 yükselti faziletli kesimlerinde kâin göçerler yaşadıkları otağ hayatı ile 20 bin civarı hayvanı besliyor. Benzen ürünleri üretip günlük yerine satışını de işleyen göçerler talih ekonomisine birlikte koca ölçüde katkıda bulunuyor. Hareketlilik ihtiyaçlarını dahi gündüz panelleri yardımı ile gideren göçer vatandaşlar Erzurum meralarına belde illerden geliyor. Öte yandan göçerlerin sorunlarını ve problemlerini yerinde gözetmek amacıyla meraya çıkan Erzurum Valisi Okay Memiş yerinde incelemelerde bulundu. Göçebe vatandaşlara ve çocuklarına mütenevvi hediyelerde veren Vali Memiş, ekincilik ve hayvancılıkla uğraşarak istihsal eden çiftçilere herhangi bir anlamda bakım verdiklerini ifade etti.

” Fırat, Çoruh ve Aras havzasına birey veriyor”

Dumlu bölgesinin 3 havzaya duygusal verdiğini belirten Erzurum Valisi Okay Memiş, “Bugün hayvancılıkta bir numara olan Erzurum’un merkeze kapalı olan dumlu bölgesindeyiz. Bu nahiye yaklaşık 2 bin 500 rakımın üstünde olan tıpkısı düzlük. Dumlu’nun bir numara özelliği doğal gerçeklik suyuna ehil olmasıdır. Bir zamanda burası mitolojik anlamda üstelik hususi olan tıpkı yerdir. İnançlarımız anlamında bile tarihi bir sürece ehil olan aynı bölgedir. Bazen kaynaklarda bile burada mevcut saf su yatağı özel namına vurgulanmıştır. Bu nahiye ayriyeten üç havzaya apansız fert veriyor. Fırat, Çoruh ve Aras havzasına can veren tıpkı düzlük. Sonsuz bucaksız meraları var buranın. Büyükbaş hayvanda 1 milyona yaklaştık ve küçükbaş hayvanda 1 milyonu esbak durumda bulunuyoruz” diye niteleyerek konuştu.

“100 yıldır dumlu bölgesine geliyorlar”

300 haneden oluşan göçerlere her anlamda koruyucu olmaya çalıştıklarını da belirten Vali Memiş, “Tıpkı zamanda kendi çiftçimiz ve vatandaşlarımız öncelikli kalkışmak üzere hayvancılıkla uğraşan herkese bindi olmaya çalışıyoruz. Dağın tepesinde dahi onları bekâr bırakmıyoruz. Burada öz sistemlerini dahi kuruyor göçerler. Burada hayvancılık yapanların çoğu kasaba illerden geliyor. Burada bire bir çerge sistemi var ve neredeyse 300 kademe burada bulunuyor. Dayanılmaz benzeri dizge müesses ve az daha 100 yıldır de dumlu bölgesine geliyorlar. Güneş panelleri ile elektriklerini üretiyorlar. Göstergeç ve cıvıltı imkanına sahabe. Çok bahtlı bire bir şekilde katıksız aynı akarsu kullanıyorlar. Jandarma ekiplerimiz burada onların güvenliklerini sağlıyor. Burada üretilen benzin ürünleri ve kucak etini dahi yekpare Türkiye’ye Erzurum’dan gönderiyorlar. Gayda peynirini zaten Türkiye’üstelik herkeste biliyor. Hayvancılığın gelişmesi için tüm önlemlerimizi alıyoruz. Kâfi kim istihsal yapsınlar biz onların emrindeyiz. Cümle uzmanların merada sönümsüz hayvan dediği koyunlar tüm yerine buradalar. Merada sönümsüz hayvanların kâffesi Erzurum’da Türkiye’üstelik en çok otlak olan devlet Erzurum’dur” dedi.

“20 bin civarı hayvanı bu meralarda besliyorlar”

Türkiye’nin birçok ilinden göçerin Erzurum meralarına geldiğini kaydeden Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, “Erzurum Türkiye’nin yeryüzü çok merasına ehil olan ilidir. Kısaca namına Türkiye’de kâin meraların yüzde 11’inden ilavesi Erzurum’da bulunuyor. Zımnında otlak varlığının fazla olması nedeniyle hayvancılık faaliyetlerimizde fazla oluyor. Yerel üreticilerimizin yanında dışarıdan göçkün namına mevrut hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızı birlikte burada mihman ediyoruz. Şuanda dumlu köyümüze mecbur olan aynı merada bulunuyoruz. Tahminî adına 300 eş burada bulunuyor. 20 bin civarında bile hayvanı buralarda besliyorlar. 16 milyon dekar mera varlığına erbap bulunuyoruz. Neredeyse Erzurum’un bütün ilçelerinde göçebe misafirlerimiz bulunuyor. Burada mevcut göçerlerin akarsu sorunu, kalacakları meydan sorunu ve kez sorununa kadar valilikle bu arada çözmeye çalışıyoruz. Pres şartlarda istihsal yaparak Türkiye ekonomisine koca ölçüde katkıda mevcut göçerlerin yanında olmaya hız gösteriyoruz. Üretilen mahsulat bildirme gani şekilde vikaye edilip günübirlik servet satımı yapılıyor. Bazen göçerlerimiz sıra panelleriyle faaliyet ihtiyaçlarını gideriyor. Burada çocukların baziçe oynayabilmesi üzere 2 oyun sahası da üretim ediyoruz. Göçerlerimiz burada 4-5 kamer kadar kalıyorlar. Diyarbakır, Batman, Iğdır, gibi 7-8 ayrımlı ilden buraya göçerler geliyorlar” diye niteleyerek konuştu.



Share: