Erzurum’un yaylaları, doğu ve güneydoğudan göçer aileleri ağırlıyor

Erzurum’un 3 bin rakımdaki mera ile yaylaları, şarki ve güneydoğu illerinden gelen göçkün ailelere aile sahipliği yapıyor.

Vali Okay Memiş, Ekincilik ve Orman İl Müdürü Osman Akar ve berberindekilerle 300 çadırın kurulduğu kısaca 3 bin rakımda kâin Dumlu Dağı bölgesindeki göçerleri konuşma etti.

Doğu ve güneydoğu illerinden gelen ve 10 bin küçükbaş hayvanın bulunduğu merada göçerlerle dostça fail Memiş, çocuklara dahi oyuncak dağıttı.

Vali Memiş, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, Erzurum’un otlak bakımından Türkiye’da eke aynı potansiyele eş olduğunu ve bu nedenle göçerlerin kenti tercih ettiğini aktardı.

Türkiye’nin tanınan gayda peynirlerinin Erzurum’daki göçerlerin ürettiği sütten yapıldığını ifade eden Memiş, “Yaklaşık 100 yıldır burada göçerlik özne kardeşlerimiz var. Çadır sistemi var ve burada 300 kademe bulunuyor. Gün panelleriyle elektriklerini üretiyorlar, televizyonları var. Burada üretilen süt ürünlerinden yapılan gayda peynirini bütün Türkiye tanıyor ve böyle bile bir ekleme değeri var.” dedi.

“Türkiye’dahi merası bildirme aşkın olan ülke burası”

Memiş, Erzurum’un hayvan sayısı itibarıyla şişman bire bir potansiyeli olduğunu belirterek, bulundukları bölgenin Fırat, Çoruh ve Aras havzalarına birey verdiğini dile getirdi.

Bölgede gayrimahdut bucaksız meraların bulunduğunu anlatan Memiş, “Uzmanların, ‘Meralarda sönümsüz hayvanların etinden, sütünden beslenin.’ diye niteleyerek bahsettiği vadi Erzurum zira Türkiye’de merası sunu aşkın olan memleket burası.” ifadesini kullandı.

Tarım ve Orman İl Müdürü Akaret dahi Türkiye’nin mera varlığının yüzde 11’ine eş Erzurum’üstelik, tahminî 52 farklı yerde göçerlerin ağırlandığından bahsederek, bunlardan 36’sını kent dışından mevrut göçerlerin oluşturduğunu söyledi.

Göçerlerin peş seviyede üretim yaptığına işaret fail Akar, “Buradaki göçerler, Türkiye ekonomisine ağırlık şartlarda katkı sunuyor. Elde ettikleri benzen ürünleri rastgele namına işletmelere götürülüyor. Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman Siirt, Elazığ, Mardin, Erzincan üzere iller özellikle gelmek amacıyla çok sayıda ayrımlı şehirden gelen göçerleri kentimizde konuk ediyoruz.” diye konuştu.



Share: