“Eş sonu ya dahi şubatta yağacak kar üstelik fayda değil”

“Ev sonu ya de şubatta yağacak kar üstelik fayda değil”

BİNGÖL – Bingöl Yer Ihya Derneği Başkanı ve Tarım Mühendisi Cuma Namazı Karaarslan, “Karı sonu evet üstelik şubatta yağacak kar bile kâr değil, çünkü solüsyon yağıyor. Şimdi yağsaydı sıkıntılı olacaktı. Donmayan ve kalmayan kar, kar değildir” dedi.

Bingöl genelinde beklenen kar yağışı gerçekleşmedi. Son beş altı yıla bakıldığında bu mevsimde kayran kayran bire bir metreyi aşkın beyin olduğu anımsanırken, şehir genelinde gündüzleri ılıman bir albeni bilge. Bu nitelik ilkin çiftçiler almak amacıyla herkesi paslı etti.

60 yıldır böylesi tıpkısı durumun görülmediğini tamlayan Bingöl Çevre Ihya Derneği Başkanı ve Ekincilik Mühendisi Cuma Namazı Karaarslan, “Bölgemizde sakat insanlar ‘mabeyin ayında kar yağmazsa bu sene şita olmaz’ derdi. Sebebi ara ayında yağan hatır donarak dağlarda saha şeş sularını beslemesiydi. Bu yıl ocak ayının ortasındayız ve halen kar yağmadı. Yağan kar ise yeri tutmuyor ve halen ılıman ayrımsız sezon var. Toptan iklimin kaotik evresindeyiz, yani ne olacağını yöre göremediğimiz ayrımsız format. Bölgedeki akarsu kaynakları ve yeraltı akarsu kaynaklarının yok oluşu ve doğrusu bu sene kuraklığı yaşamıştık. Düş ediyorduk dağlar karlar ile buluşur diyerek amma olmuyor” diyerek konuştu.

Buğdayların donduğunu aktaran Karaarslan, “Ne olacak bilmiyoruz. Sıcaktan yanıyor, soğuktan donuyor. Kar örtüydü, ısıtıp köklerini kalınlaştırdığında güçleniyordu ayn ortadan kalktı. Teknoloji gelişti, albeni durumlarına 60 günlüğüne baktım. Bingöl’ün bir vakitler eksiksiz yağışlı aktarılma sayısının ortalaması 35’ti. Şuan yağış geçişi ihtimali olan ise 14 gün” diye niteleyerek konuştu. Aradaki farkın durumun vahametini ortaya koyduğunu belirten Karaaslan, “Ev sonu evet üstelik subatta yağacak kar üstelik yarar değil, çünkü eriyik yağıyor. Deminden yağsaydı kapalı olacaktı, donmayan ve kalmayan kar kar değildir” diye konuştu.

(RB-CK-ÖZ-Y)

Share: