Eşine destek üzere başladığı yorgancılıkta dirayetli müzakereci oldu

Samsun’un Nahiye ilçesinde gittiği kursta yorgancılığı öğrenen ev kadını Habibe Çıpa, idareci belletmen yerine mesleği sürdürüyor.

Pazarlarda yün alım satım işiyle uğraşan Aslan Demir, işlerinin azalması konusunda balya diktirerek mir işine yöneldi. Tıpkısı süre bu şekilde müteharrik Aslan Demir’in eşi Habibe Demir, sattıkları yorganları kendisi dikmeye değişmeyen vererek kursa başladı.

Yaklaşık 8 ay umum eğitimi merkezinde ağırşak gören Çıpa, emsal dikimini evde eşine dahi öğretti. Anbean yorgancılıkta ustalaşan ve yırtıkça müzakereci belgesi alan Habibe Demir, 13 yıldır hem eşiyle dükkanlarında denk yapıp satıyor hem birlikte el eğitimi merkezi bünyesinde aile hanımlarına bu işi öğretiyor.

Habibe Demir, AA muhabirine, eşinin senelerce pazarlarda yün satarak geçimlerini sağladığını fakat anbean talebin azalmasıyla işlerinde düşüş olduğunu söyledi.

Bunun üzerine hangi yapabileceklerini düşündüklerini belirten Çıpa, “Eşim, ‘Yorgan diktirip satalım’ dedi. Benzeri avrat bulduk balya çalı, bu kere kazancımız haddinden fazla beş altı oldu. Ben evde duruyordum. El eğitim bilimi merkezine gittik ve balya dikim kursu açılması üzere girişimde bulunduk. Sonra emsal dikimini evde eşime bile öğrettim.” dedi.

İlk yıl evde balya dikip müşteri topladıklarını dile getiren Demir, anbean işlerinin artmasıyla yün dükkanlarını yorgancıya çevirdiklerini dile getirdi.

Yılda 1000 civarında emsal diktiklerini anlatan Demir, “Bunların yüzde 70’i bireşimli elyaf oluyordu, ahit ortamında uzvi yüne gün oldu. Alelhusus bu yıl yüne farklı dilek var. Demincek müşterilerimizin yüzdelik 80’i yün denktaş istiyor. Müşterilerimiz evlerinde esas ve babalarından kalma yatak ve yorganları bizlere getiriyor, bizler dahi açıp işleyip yeniden yapıyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

“Kargo ile gönderiyoruz”

Müşterilerinin yorganların eskiye bakarak elan ayrıntılı olmasını de istediklerine dikkati çeken Çıpa, “Önceden bire bir yorganda 4 ila 5 kilo ortada yün kullanırken, demincek 2-2,5 kilo kullanmaktayız. İlçe dışından birlikte müşterilerimiz var. Özellikle yaz tatili üzere gelenler çok rica gösteriyor. Arayarak ısmarlama verenler da oluyor, kargo ile gönderiyoruz.” ifadesini kullandı.

Aynı yorganı eşiyle üç saatte yaptıklarını tamlayan Çıpa, “Şayet ipek olursa aynı günümüzü alıyor. İpek yorganın motifleri ve ayrıksı işleri elan farklı oluyor.” diye konuştu.

“100’e yakın kursiyer yetiştirdim”

Demir, benzeri zamanda idareci belletmen olduğuna bel ederek, şunları kaydetti:

“Umum eğitimi merkezinde ağırşak açıyorum, yorgancılık mesleğini öğretiyorum. Kurs boyunca mesleği ferah öğrenen kursiyerlerimize sipariş üzerine aksiyon veriyorum. Bugüne büyüklüğünde 100’e mümasil kursiyer yetiştirdim, çoğu çalışıyor. Evlenip gidenler var İstanbul, Ankara kabilinden nazik kentlere. Onlar üstelik oralarda mesleklerini yürütme ediyor.”

Aslan Demir de pazarlarda 30 yıla mümasil yün gelgel satımı yaptığını dile getirerek, “Yüne irade azalınca pazarcılığı bıraktım, eşimle balya dikim işine başladım. Eşim bana de öğretti bu işi. İkimiz alay malay denktaş dikiyoruz. Sonuç yıllarda yüne yoğun arzu var.” dedi.

Share: