ESKİŞEHİR – Geleceğin böke adayı taylar gündeş tavlada gözlerini açmaya başladı

Eskişehir’üstelik safkan Arap atı yetiştiriciliğinin majör merkezlerinden Anadolu Ekincilik İşletmesinde 2023 yılının şampiyon adayı taylar doğmaya başladı.

Mahmudiye ilçesinde bulunan Tarım ve Orman Bakanlığına kapalı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) bünyesindeki Anadolu Ekincilik İşletmesinde, 30 dekar alanda nesir edilen ve 720 dekar otlak alanı ile 120 locaya ehil çağcıl Küçük Asya Kısrak Tavlası, 120 kelle kısrağa aile sahipliği yapıyor.

Yarış hayatları sırasında birçok öğün dereceler elde etmiş “Ayabakan”, “Altaha”, “Serdümen”, “Semend”, “Ufukbir”, “Hızlıtay”, “Yakupbey” ve “Simurg”nın aralarında olduğu 13 temel aygırı bünyesinde barındıran Anadolu Tarım İşletmesinin bu yıl faaliyete aldığı Rum Kısrak Tavlasında İşletme Müdürü Hüseyin Yılmayan idaresindeki eksper personel, 120 temel kısrakla ilgileniyor.

Tavlada ilk kez bu ay bakımından şampiyon atların doğumları gerçekleşiyor. Mayıs ayı sonuna kadar sürmesi muhtemel doğumlarda 120 tayın dünyaya gözlerini açacağı adisyon ediliyor.

Küçük Asya Kısrak Tavlası’nda kısraklar ile şimdiye büyüklüğünde dünyaya mevrut 9 daye hususi bire bir tagaddi programı üstelik uygulanıyor.

“Taylara adeta süt kuzusu kadar bakılıyor”

İşletmenin müdür yardımcısı Eren Felaket, AA muhabirine, 2021 yılında inşasına başlanan 120 locaya cemaat Küçük Asya Kısrak Tavlası’nın güzeşte yıl ağustos ayında tamamlandığını söyledi.

Tavlada barınan 120 baş kısrağın 9’unun karı ayı itibarıyla taylarını dünyaya getirdiğini anlatan Karabulut, şöyle konuştu:

“9 tayın 4’ü eş, 5’i dahi çekici oldu. Bu yılki doğum sezonunda 120 tayın dünyaya gelmesini bekliyoruz. Böylesine gündeş tıpkısı tavlada Türk Gündüz Feneri atçılığına yeni şampiyonlar kazandırmak için çalışıyoruz. Küçük Asya Kısrak Tavlası, atlarımız üzere adeta otel konforunda. beher kısrak ve tayına ilgili birer loca var. Kısraklar taylarını henüz stressiz ayrımsız ortamda büyütecek. Seyislerimiz 7 dönüş 24 saat süresince taylara adeta ayrımsız bebek gibi bakıyor. Her güzeşte haset daha bereketli tayların çıkacağına inancımız tamdır.”

Felaket, 2022 yılında seçkin yorgan satışında Anadolu Ekincilik İşletmesinde yetişen 5 tayın birer milyon liranın üzerinde azrail bulduğunu anımsattı.

“Ayabakan”ın yavruları olan “Efsaneat”ın 1 milyon 900 bin liraya, “Atabeyli” adlı tayın ise 1 milyon 800 bin liraya almaç bulduğunu hatırlatan Sıkıntı, şunları bildirdi:

“Liyakatli tıpkısı as geçirdik. Bundan sonraki süreçte eskimemiş tavlamızda doğan tayların da başarılı yarış hayatları olacaktır. Zenci atçılığının elan mebzul yerlere götüreceklerine inanıyoruz. ‘Ayabakan’, ‘Altaha’, ‘Turbo’, ‘Tamerinoğlu’, ‘Baba Mevlüt’, ‘Berksoy’ ünlü geçmişin şampiyon aygırlarından aylı olan kısraklarımız var. Bu sene doğan taylarımız, 2026 senesinde hipodromlarda gestalt gösterecekler. Liyakatli olmaları üzere birlikte doğumlarından itibaren 2 yıl süresince elimizden mevrut gayreti gösteriyoruz.”

Share: