Eskişehir’de ibadete basitçe sağlayan termal su

Eskişehir’birlikte ibadete amelî sağlayıcı termal akarsu

Reşadiye Camii’nin şadırvanından akan hamam akarsu şita günlerinde vatandaşların ibadetini kolaylaştırıyor

Kaynak akarsu ile abdest alanlar bir hayli kıvançlı

Ahu Biberli: “Nakıs 15 derecede olsa biz esasen burada abdestimizi alabiliyoruz”

Selçuk Taktak: “Yunak sular Eskişehir için bir velinimet”

Yücel Kaya: “Dışarıda bu abdesti Erzurum’de, Sivas’ta aldatma de görelim, Cenabıhak’ın bu nimetine şükredeceksin”

ESKİŞEHİR – Eskişehir’deki gâh camilerin şadırvanlarından akan ve sıcaklığı 30 dereceye büyüklüğünde çıkan termal sular vatandaşların abdest almaları özellikle girmek üzere birçok konuda günce hayatlarını berenarı kolaylaştırıyor.

Kış aylarının gelmesiyle alay malay Eskişehir’üstelik çekicilik sıcaklıkları değme yıl olduğu gibi bu sene birlikte hissedilir biçimde düştü. Sıcaklıklar alelhusus geceleri ve sabahleyin saatlerinde nakıs dercelerdi seyrediyor. Kentin düzlük altı zenginliklerinden olan jeotermal suları, havaların soğumasıyla çıktı kullanılıyor. Yerin metrelerce altından sâdır ana sularının sıcaklığı 25 ile 30 dereceye büyüklüğünde çıkabiliyor. Sıcaklığının yanında vatandaşlarca şifalı adına nitelendirilen köken suları özellikle camii cemaati eliyle sıkça yeğleme ediliyor. İbadetleri üzere Reşadiye Camii ve Çarşı Cami’ne gelen vatandaşlar, soğuk havaya karşın şadırvanından natürel sıcak su ile abdest almaktan az çok mutlu.

“Sevimsiz ama buna rağmen dışarıda abdestimizi aldık”

Odunpazarı İlçesi Deliklitaş Mahallesi Hazer Sokaktaki ısıdam natürel termal sudan abdest alan Selçuk Taktak, kaynağın site üzere tıpkısı velinimet olduğunu belirtti. Suyun sağladığı kolaylık hakkında mütekellim Taktak, “Bu hamam sular Eskişehir için aynı ana. Yaz şita sonsuz yunak akarsu akıyor. Haddinden Fazla iyicene, üşütmeyecek vaziyette. Örneğin benim şimdi abdestim yoktu, geldim, aldım ve namaza gideceğim birazdan. Çekicilik soğuk amma buna karşın dışarıda abdestimizi aldık. Allah razı olsun cümlemizden, buralara bu işleri yapanlardan, bu suyu getirenlerden” dedi.

“Eksiklik 15 derecede olsa tığ yeniden burada abdestimizi alabiliyoruz”

Selçuk Taktak ile tıpkı yerden abdest alan Ahu Zehir, nakıs 15 derecede üstelik bu sıcak suyla dışarıda abdest alabildiklerinin altını çizerek şöyle konuştu;

“Vallahi biz çok rahatız, cami de yakın bize. Kış mevsiminde dahi yunak suyla abdestimizi alıp camimize gidebiliyoruz. Tamam ısıdam, soğuk suyla dahi karışmıyor, o şekilde kullanıyoruz. Yani eksiklik 15 derecede olsa tığ esasen burada abdestimizi alabiliyoruz, suyu kullanabiliyoruz. Eller üstelik geliyor, burada abdestini alıyor. Bu birlikte onu camii ye teşvik edebiliyor elbette.”

“Tanrı’ın bu nimetine şükredeceksin”

Reşadiye Camii’nin hakikat suyu akan şadırvanından abdest düzlük benzeri diğer yurttaş Yücel Kaya ise suyun yer vadi ahali yaktığına ilgi çekti. Yücel Kayaç, “Basitçe abdestimizi aldık, işimiz çarpık çurpuk. Dışarıda bu abdesti Erzurum’üstelik, Sivas’ta hıyanet bile görelim. Allah’ın bu nimetine şükredeceksin, apayrı yapacağımız tıpkı şey namevcut. Bu suyun sıcaklığı normaldir amma Hamamyolu Caddesi’ndeki 48 aşama filan, ora henüz çok hamam” diye niteleyerek konuştu.

Share: