Ev Dışına Beyin Göçüne Avukatlar dahi Eklendi: “Dar Dışına Gelişimdeki Bir Numara Sebep Türkiye’deki Hesaplı Şerait”

FAHRETTİN ÖZTÜRK

Ekonomik nedenlere bağlı adına Türkiye’den elverişsiz dışına kafile eden hekim ve mühendislere avukatlar bile eklendi. Avukatların kafile etmelerinin iki anne nedeni olduğunu belirten Türkiye Altın Hareketi (TKH) Umumi Başkanı Avukat Aysel Tekerek, bunları “AKP’nin 20 almanak iktidarında öz hukukunu kuruluş etmesi ve avukatların yoksullaşması” adına sıraladı. İrlanda’evet barhana eden avukat Fırat Balkır, “Ancak dışına gelişimdeki bir numara illet Türkiye’deki ekonomik koşullar ve çekicilik gücünün çok çok azalması. Ülkede ekonominin dışında çokça şişman bambaşka problemler üstelik var. Kimse ülkesini fırlamak istemez. Ülkenin süresince bulunduğu kaotik format, herkesin çakaralmaz olması, kutuplaşmalar” dedi.

Türkiye’birlikte sonuç zamanlarda ekonomik nedenlere bağlı yerine ensiz dışına yapılan akıl göçünde kilolu benzeri artım gözleniyor. Hele hekim ve mühendislerin elverişsiz dışına gitmeyi yeğleme etmeleriyle ilişkin tartışmalar sürerken; bu akıl göçü dalgasına avukatlar birlikte eklendi.

“AVUKATLARIN KAFILE ETMELERİNİN İKİ ANNE NEDENİ VAR”

TKH Genel Başkanı Avukat Aysel Tekerek, avukatların dar dışına barhana etmeleriyle ilişik ZÜMRÜDÜANKA Olgun Ajansı’na yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Zaman daha çok ülkemizde çabucak hekimler, mühendisler değil avukatlar da geleceklerini apayrı benzeri ülkede aramaya başladılar. ve sayıları her an fazla olmaya başladı bu örneklerin. Bizce avukatların zaman ülkeden barhana etmelerinin iki ana nedeni var.

BİRİNCİSİ AKP’NİN 20 YILLIK İKTİDARINDA KENDİ HUKUKUNU TESİS ETMESİ: Birincisi AKP’nin 20 almanak iktidarında kişi hukukunu üretim etmiş olması. Yani aynı AKP hukuku sınav etmiş olması. Bunun sonucu elbette ki adaletsizlik, tabii kim hukuksuzluk ama aynı zamanda bu hukuksuzluğun kendini var ettiği öz ayrımsız AKP hukuku. AKP hukukunda savunmanlık, avukatlık değersizleşmiştir. Hukuk piyasalaşmıştır. ve bu düzenekten sunma haddinden fazla avukatlar kötülük görmeye başlamışlardır.

BAZI İŞÇİ AVUKATLARIN ASGARİ ÜCRETTEN BIRLIKTE DÜŞÜK ÇALIŞTIKLARINI GÖRÜYORUZ: İkincisi bu piyasalaşmanın bile aracısız bir sonucu namına artık avukatlarda üstelik görmeye başladığımız yoksulluktur. Zaman avukatlar sendikasının yaptığı tıpkısı çalışmaya göre alelhusus işçi avukatların minimal ücret aldıkları, bazılarının minimum ücretten de bağan çalıştırıldıklarını görüyoruz. Avukatlık mesleğinin değersizleştiği, yargının AKP hukukunun bir aparatı, tıpkısı sopası haline geldiği ayrımsız durumda meslektaşlarımızın geleceklerini ayrıksı tıpkısı ülkede kontrol sayısı anbean üstelik artacaktır.

AKP HUKUKU YERİNE EŞİT, BAĞIMSIZ, ADİL BİR SİSTEM KURULABİLİR: Bunun karşısında Türkiye Al Hareketi yerine bizim sözümüz şudur: Zaman AKP hukukunun yerine bu ülkede değer, hür, adil ayrımsız cümle tabii kim kurulabilir. Bu savaşım vakit kaybetmeden işçilerin, emekçilerin, kadınların mücadelesi değil aynı zamanda 21 almanak AKP iktidarından bildirme beş altı onlar büyüklüğünde engel gören iz grupları yani bunların içerisinde avukatlar birlikte var. Hukukçuların bile bu mücadele içerisinde saha almalarıdır. Bildirme fazla hukukçuların vadi almalarıdır. Çünkü bu egemenlik sopası arz fazla hukukçuların, avukatların kafasına vurulmuş tıpkı sopadır.

PARTİ YERINE ÇAĞRIMIZ, MÜCADELENİN DAHA AŞKIN VERİLMESİDİR: Bizim fırka yerine çağrımız bu mücadelenin bu sistemden, bu sonuçlardan rahatsız olanlar açısından daha fazla verilmesidir. Ben bile meslektaşlarıma aynı zamanda benzeri avukat namına, meslektaşlarıma bu çağrıyı yapıyorum. Ülkemizde göç edeceğimiz değil, zarfında mutlulukla yaşayacağımız, kimsenin kimseyi sömürmediği, adaletin temel kaide olduğu benzeri akort mümkündür.”

“AZ DIŞINA GELİŞİMDEKİ BİRİNCİ HASTALIK TÜRKİYE’DEKİ EKONOMİK ŞERAIT”

Avukat Fırat Parıltı, sınırlı dışına göç eden avukatlardan biri. Avukat Parıltı, kısaca 7 ay önceki İrlanda’ya kafile ettiğini söyleyerek, barhana etmesinin birinci nedeninin konuşu sebepler olduğunu belirtti. Şimşek, ZÜMRÜDÜANKA Bilgi Ajansı’na şunları söyledi:

“Türkiye’da avukatlık yapıyordum, tahminî 7 aydır İrlanda’nın Cork şehrinde bulunmaktayım. Şu anda planlamamda gücük vadede burada avukatlık fayrap etmek namevcut. Ecnebi dilimi geliştirip ayrıksı bir alanda erdemli lisans yaparak buradaki şirketlerin ahbaplık departmanlarından birisine girmeyi planlamaktayım. Sınırlı dışına gelişimdeki bir numara sebep Türkiye’deki ekonomik koşullar ve çalım gücünün çok haddinden fazla azalması. Mahdut dışına göçen birçok eş kabil ego dahi esasta analog nedenlerden mustaribim. Haddinden Fazla fazla konuşu sıkıntıyla çabalamak zorunda kaldık alelhusus sonuç 3-4 yılda.

ÜLKE İYİ YÖNETİLMEDİ. EKONOMİ GİT GİDE KÖTÜLEŞTİ: Benim mezuniyetim 2014 yılında. 2015 yılının sonundan itibaren dahi avukatlık yapmaya başladım. 2018 yılında zat işlerimi yapmaya çalıştım fakat ayrımsız konuşu kriz vardı dizge hatırlar. Devamında üstelik pandemi süreci geldi. Bilcümle bunlar iş fayrap etmek talip avukatları çok fazla etkileyen, önüne engel çıkaran şeyler. Cümle bunların konusunda mutluluk da türkçesi haddinden fazla birlikte mebzul yönetilmedi, kazançlı anlamda üstelik bir nice anlamda bile. Ekonomi git gide kötüleşti.

KATLANARAK YÜKSELEN BİR AVUKAT ENFLASYONU VAR: İstanbul’birlikte yaşıyordum. Marmara Üniversitesi mezunuyum. Avukatlıkla alakalı şöyle ayrımsız format var: Katlanarak yükselen tıpkı avukat enflasyonundan bahsedebiliriz. Benim sicilim 52 bin. İstanbul Barosu’na şu anda inanın bilmiyorum sicil kaçta. 80 binde mi 85 binde mi bilmiyorum. 6 yılda vakit kaybetmeden İstanbul Barosu’na bildirme az 30 bin avukatın kaydolduğunu düşünürsek, bu büyüklüğünde insanın bu işten ekmek getirmesi evine tür değil. Elhak çok kısıtlanmış tıpkı takım avukatlıktan bol nukut kazanıyor. Yüzdelik 10’luk ayrımsız kısmından bahsedebiliriz, ferasetsiz küsurat kısım aşağı iştirakçi avukat sınıfında çalışıyor.

ÜLKENİN İÇİNDE BULUNDUĞU KAPSAM YÖNETİCİLER TARAFINDAN KÖRÜKLENİYOR: Tabiatıyla sadece kazançlı şeylerden bahsetmemek lazım. Ülkede ekonominin dışında çok balaban eksantrik problemler da var. Kimse ülkesini fırlamak istemez. Ülkenin ortamında bulunduğu kaotik durum, herkesin çakaralmaz olması, kutuplaşmalar. Buna müteveccih yöneticiler tarafından tek hamle yapılmaması, bilakis körüklenmesi. Bunlar buraya gelmemizde yemeden içmeden benim değil bir nice arkadaşımın hesabına üstelik bunları söyleyebilirim asıl esbap. Türkçesi kısa ve mutedil vadede bunların değişeceğini düşünmüyorum o yüzden bildirme azından ülkemi burada künde etmeye çalışıyorum.

OTELDE ÇALIŞIYORUM: İrlanda’üstelik şu anda ayrımsız otelde çalışıyorum. Otelin katlarındaki genel temizlikten ve umumi düzenden sorumluyum. Benim hedefimde önümüzdeki dönemlerde erdemli lisans yapıp devamında burada İrlanda’de mevcut evet dahi Avrupa’de bulunan balaban şirketlerden birisinin hukuk departmanına girmek.

KISA VE MUTEDIL VADEDE TÜRKİYE’YE DÖNMEYİ DÜŞÜNMÜYORUM: Bodur vadede ve ölçülü vadede açıkçası Türkiye’ye dönmeyi düşünmüyorum. Çünkü Türkiye’da benim buraya geldiğim dönemden değişik olan şeyler şu anda bulunmayan. Bire Bir şeyin değiştiğini görmüyorum, bire bir molekül değişiyor olsa, tıpkı şeylerin değiştiğine yoz inanıyor olsam fikrim değişebilir belki amma şu anda türkçesi tek böyle tıpkı düşüncem bulunmayan.”



Share: