Fabrikasının bahçesine serdiği fındığı kurutamayınca fındık kurutma makinası yapmaya değişmeyen verdi

Gün Doğusu Karadeniz’üstelik fındık hasadının sürdüğü bugünlerde fındık toplamak büyüklüğünde yok etmek bile buğulanmış ve yağışlı havalar nedeniyle üreticiler için çile haline geliyor. Bire Bir haddinden fazla yetiştirici fındığını zayıflatmak için güneşli havalarda Karadeniz Deniz Boyu Yolu’nun kenarına fındığını sererek kurutmayı tercih ederken, kimileri dahi fındık kurutma sorununu kişi yöntemleri ile çözüyor. Havaların yağışlı geçtiği Karadeniz’de fabrikasının bahçesine serdiği fındığı kurutamayan ayrımsız iklimleme cihazı şirketi yetkilisi ise çareyi zat fındık kurutma makinelerini yapmakta buldu.

Beşikdüzü Kombinasyon Endüstri Bölgesi’nde ruh gösteren Marifet Klima Fabrikası’nın İşletme Müdürü Zeliha Fen, kendi fındıklarını yok etmek amacıyla çözüm ararken herkesin derdine deva olacak benzeri fındık kurutma makinesi yaptıklarını söyledi. Zeliha Marifet, “İklim değişiklikleri zımnında Karadeniz Bölgesi’nde benzeri birçok yıldır Ağustos ve Eylül ayları mevsim normallerinin dışında henüz yağmurlu. Karadeniz’in tıpkısı fındığı ve bir de çayı var. Trabzon, Giresun, Ordu’nun beraberinde Sakarya ve Düzce taraflarında gerçekten fındık insanların sözleşme kaynağı haline geldi. Bizimde çokça birkaç fındığımız var. Geçtiğimiz yıl fındığı bizim fabrikanın bahçesine serdiler. Sürekle koştur koştur yağmurda üzerini kapatıyoruz. Güneş açıyor, konusunda açıyoruz, derken tığ filhakika yıllardır sıtma, soğutma ve havalandırma otomasyon sektöründeyiz. İklimlendirme sektöründeyiz. Tığ münasebet yapmayalım dedik. Şeker, yağ ve un var. Helvayı sebep yapmayalım. Nihayetinde fan var. Motosiklet var. Isıtıcı var. Sacımız de var. Profilimiz var. Tığ dahi kenrdi fındık kurutma makinemizi yapalım dedik ve yaptık. Pir birlikte oldu. Bu ürünün yapımı tamamlayınca görenler kendileri üzere dahi yapmamızı isteyince bunu tümce üzere yapmaya karar verdik” dedi.

“Fındığı kendi doğallığında kurutuyoruz”

Fındık Kurutma Makinası yaparken Karadeniz Maharet Üniversitesi’ndeki akademisyenlerden birlikte bindi aldıklarını tamlayan Olgun, “Fındığın kurutması birçok kademe olmalı ve doğallığının bozulmaması üzere akademisyenlerden destek aldık. Daima saf içinde kurusun istiyorsunuz. Makinanın derecesini istesek 50 dereceye dahi çıkarabiliriz amma fındığın kalitesini düşürmeden, yakmadan 36-37 derecede doğallığını bozmadan kurutuyoruz. Fındık kurutulması birlikte bu cihazlarda koz, fıstık ve hurma üstelik kurutabiliyor” ifadelerini kullandı.

“Fındıkta harman sorununu bitiriyoruz”

Fındık kurutma makinalarıyla kilolu bir harman sorununu ortadan kalktığını tamlayan Zeliha Bilim, “1 Titrem fındık 8 ile 12 saat arasında kurutuluyor. Kırıcı tıpkısı harman sıkıntısı bulunmayan. Süre sıkıntısı yok. Fındıkla çarpışma süresini baya kısaltıyor. 1 titrem, 2 ton ve 3 titrem yerine bu cihazları yapabiliyoruz. Cihazları üretirken sanayi elektriği ile çalışanlarınının beraberinde allahsız-atıkla çalışanlarını dahi ürettik. Ocak elektriği cinside var. İsteğe göre hem elektrikli hem bile cellat-atıklı namına iki soy yapıt şeklinde cihazı çalıştırabiliyoruz” diyerek konuştu.

Çok ağır sıklet murat aldıklarını tamlayan Bili, “Önünüzdeki günlerde henüz ağırbaşlı olacağını düşünüyoruz. hava durumu fındık kurutma açısından istenildiği kabilinden gitmiyor. İnsanlar fındıklarını kurutamadıkça bire bir umar arıyorlar. Şuana kadar mevrut talepleri karşıladık. Aynı tonluk makinanın maliyeti 50 bin TL geliyor. 2 ve 3 tonluk makinaların fiyatları ise yüzde 20 oranında artıyor. Tıpkısı tonluk fındığı vatandaşlarımız 350-ila 400 TL maliyetle kurutabiliyorlar” şeklinde konuştu. – TRABZON



Share: