Faziletkâr rakımda ekilen belde ayçiçeğinden yüksek ürün bekleniyor

Kars’ın Akıllıca, Arpaçay ve Akyaka ilçelerinde faziletkâr rakımda ekilen ekolojik ortam ayçiçeğinden mebzul verim bekleniyor.

Valilik, Ekincilik ve Orman İl Müdürlüğü ile İl Hususi İdaresi Umumi Sekreterliğinin katkılarıyla yürütülen “Bitkisel Istihsal Projeleri” kapsamında çiftçilere sunulan sulp desteğiyle 2 bin 60 dekar alana günâşık ekildi.

Çiftçiler, kestirmece 2 bin rakımda ektikleri dünya ayçiçeğinden bu zaman 400 ton verim bekliyor.

Kars Valisi ve Şehremaneti Başbuğ Vekili Türker Sahipsiz, AA muhabirine, İl Hususi İdaresi eliyle temin edilen tohumları toprakla buluşturduklarını söyledi.

“Kars’ın toprakları ayçiçeğiyle renklenecek”

Şimdilerde gün çiçeği tarlalarının renklendiğini tabir fail Bikes, şöyle konuştu:

“Kars Ayçiçek ile Renkleniyor projemiz vardı, hasis rengarenk oldu ve bundan periferi haddinden fazla mutluyuz. Buradaki muvaffakiyet çiftçilere aittir. Deminden çokça domuzuna gelişimler var. İnşallah beklediğimiz verime ulaşacağız. Bunlar belde ayçiçeği, inşallah ülkemizin hem yağ ihtiyacının karşılanmasına hem birlikte vatandaşımızın ekonomik anlamda dirimsel sağlamasına kebir katkıları olacak. Bu yıl muhit günebakan ekimi ve üretimimiz ilkti, sonraki yıllarda bu miktarı yükselteceğiz. İnşallah Kars’ın toprakları ayçiçeğiyle renklenecek.”

Türkiye Kültür Odaları Birliği Umumi Heyet Üyesi ve Şark Anadolu Toprak Sorumlusu Kesat Ertaş bile bu yıl 2 bin dekarın üzerindeki aynı alanda kıran gün çiçeği üretildiğini anlattı.

Gelecek yıl teşrinievvel alanının 15 bin dönüme çıkmasını beklediklerini tamlayan Ertaş, “Çiftçilerimiz, ektiği ayçiçeğiyle mevki ekonomisine ulama sağlayacak. Hasada kestirmece 2 kamer var amma tarlalar sunturlu, temas hastalık namevcut ve gayet gani gidiyor. Hasatta de inşallah istediğimiz kabil peki. Bu sene yağışlar çokça domuzuna gitti, çiftçilerimizin beis etmeyeceği aynı nitelik var.” diye konuştu.

Çiftçi Anlaklı Demiral üstelik geçen sene çerezlik ayçiçeği ektiğini ve bu sene ise yağlığa yöneldiğini söyleyerek, “Bizim topraklar haddinden fazla verimlidir. Ayçiçeğini yüksek rakımda karaca toprakta yetiştiriyoruz. Yapıt yetişmesi gereken zamanda yetişiyor, gittikçe gündöndü ekimini büyütmeyi düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Share: