Fil hastalığına masajlı tedavi

Fil hastalığına masajlı tedavi

SAMSUN – Bazen kanser ameliyatları ya üstelik gebelik sonrası kişilerin branş ve bacaklarında şişmeler sonucu oluşan lenfödem hastalığı (fil hastalığı), Samsun’da kamu hastanesinde makbul masajlı tedavi ile iyileştiriliyor.

Lenf bezlerinin alınmasından sonradan ortaya sâdır lenfödem hastalığı(fil hastalığı) kişilerin kol yahut bacaklarında ötede şişmelere illet olarak sahn kalitesini düşürüyor. Esenlik Bakanlığı Samsun Fiziki Tababet ve Rehabilitasyon Hastalıkları Hastanesi’nde yapılan uygulama ile lenfaktif sisteminde defo oluşan ve bunun sonucunda branş veya bacaklarında şişmeler meydana gelen hastalara ovuşturma tedavisi uygulanıyor. Masaj ile ödemin azaltılmaya çalışıldığı uygulamada hikmet otama yöntemleriyle da başarılı sonuçlar elde ediliyor. Kişilere evvel ovma tedavisi yapılıyor henüz bilahare ten bakımı ve bandajlama yapılıyor. Samsun İl Sağlık Müdürlüğüne ilişkin Fiziki Tababet ve Iyileştirme Hastalıkları Hastanesi’nde yapılan uygulama ‘Samsun’üstelik yegâne’ kendisine biliniyor.

“Tedaviler ahenktar yapılmazsa ödem miktarı çok artabiliyor”

Yapılan icraat hakkında vukuf veren Fizik ve Tedavi Uzm. Dr. Ilham Adıgüzel, “Toplumda meme başı kanseri, üre jinekolojik amansız hastalık, mebiz kanseri, merhamet kanseri, kestanecik kanseri gibi ameliyatlardan sonra ya da gebelik kabilinden ara sıra durumlardan sonradan lenfakım sisteminde bozukluk oluşabiliyor. Bunun sonucunda birlikte branş ve bacakta ödem gelişebiliyor. Tığ bu hastalara müteveccih kâh tedaviler uygulamaya başladık. Bu hastalar toplumda tedavi olanağı bulmakta külfet çekiyorlardı. Hastalarımıza öncelikli adına ünitemizde masaj tedavisi yapıyoruz. Masajla ödemi indirmeye çalışıyoruz. Sonrasında kap bakımı ve bandajlama yapıyoruz. Bandajlamadan tahminî 1 kamer bilahare dahi ödem fena hâlde temizlendikten sonra ya üstelik minimale indikten sonradan hastalara kompresif bası giysileri giydirmeye başlıyoruz. Bu hastaların tedavileri maalesef tıpkı para boyu sürüyor. Tığ bu hastalara katiyen senede 1 evet dahi 2 nöbet terapi öneriyoruz. Onun sonrasında da evde tedavilerini öğreterek evde bası giysileriyle ve self masajla tedavilerini bitmeme ettirmelerini istiyoruz. Halk ortada fil hastalığı adına bilinen hastalıkta tedaviler düzenli yapılmazsa ödem miktarı çokça artabiliyor. Hastalanmış akıntı etmekte gravite çekebiliyor. Haddinden Fazla ödemlenen bölgelerde enfeksiyon gelişebiliyor, yaralar açılabiliyor. Hastanın dirim kalitesi yoğun anlamda bozulabiliyor. Bu yüzden bu hastalara er tanılama konulması ve tedaviye yönlendirilmesi çok koca. İlla çok müfrit benzeri şişik olması üstelik gerekmiyor. Eğer benzeri ameliyat öykünüz varsa, ışın tedavisi aldıysanız ya da gebelik kadar tıpkı hadiseden sonra, kol ve bacağınızda veca hissediyorsanız kesinlikle aynı fizik tedavi uzmanına başvurun” dedi.

Fizyoterapist İlay Çürük ise “Hastamız bacağındaki şişliklerden etraf ilk namına damarlarında mesele olduğunu düşünüp duygu soy cerrahisine gitti. Orada inç arasından hazır para verilerek sintigrafi denilen bire bir ölçüm şekli yapıldı. Tıkanıklık tespit edildikten sonradan hastamız hastanemize geldi. İlk önceki hikmet otama hekimi tetebbu ettikten bilahare fizyoterapistler olarak tığ tedavisini yapıyoruz. Şuan Samsun’de amme hastanesi yerine bu tedaviyi bire bir yegâne biz yapıyoruz” diye niteleyerek konuştu.



Share: