Fındıklı Belediye Reisi Çervatoğlu: Ölülerimizden Icar Bedeli İstiyorlar, Kâfi Daha Çok

GENÇAĞA KARAFAZLI

Evkaf Genel Müdürlüğü’nün Rize’nin Fındıklı ilçesindeki Gavra Camii ve yüzlerce mezarın bulunduğu alanla ilişik Fındıklı Belediyesi’hangi açtığı ülkü belediye aleyhine sonuçlandı. Fındıklı Şehremini Ercüment Atmaca Çervatoğlu, mezarların bulunduğu Hürriyet Mahallesi’nde yurttaşla birlikte yaptığı basın açıklamasında, “Ilenme olsun bu uygulamaya. Ölülerimizden kira bedeli istiyorlar, yeter daha çok. Bu gidişle erte evimizin tapusunu de isterler” dedi.

Vakıflar Umumi Müdürlüğü, Fındıklı’daki martir mezarlığı, mahalle mezarlığı ve yurttaşların kendi imkanıyla açtığı posta için Fındıklı Belediyesi aleyhine ‘ecri nazir (icar bedeli) ve devletleştirme bedeli’ istemiyle açtığı davayı kazandı. Fındıklı Şehremini Ercüment Atmaca Çervatoğlu, davaya bahis olan alanda zaman yaptığı açıklamada, “Rizelilere mubah olan bize sorumluluk mı? Bırakın, tığ halkımıza bakım edeceğiz. Tığ halkımızla; hacısı, hocası, sağcısı, solcusu, biz bütün birlikteyiz. Hiçbirimizi birbirimizden ayrıştırmıyoruz. Bırakın, Fındıklı mutlu ve erinçli aynı şekildeyken huzurumuzu bozmayın” diye konuştu.

“BU MEZARLIKLARDA YATAN DEDELERİMİZİN KEMİKLERİ SIZLIYOR”

Çervatoğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Vakıflar Umumi Müdürlüğü’ne ilişkin olduğu iddiası ile açılan davada, 150 almanak bamyatarlası alanı ve 100 yıllık köy yolunun, Fındıklı Belediyesi’nce 550 bin TL kamulaştırma bedelinin Vakıflar’a ödenmesi kararı çıkmıştır. Bu, hatır almaz bire bir karardır. Kanunda ‘Beş sene geriye çevrik’ diyor, gerçekte 150 yıllık ahzetmek istiyorlar fakat kanun izin vermiyor. Şu gördüğünüz mezarlıkta yatan dedelerimizin ve ninelerimizin kemikleri sızlıyor. Burası Vakıflar Nahiye Müdürlüğü’ne, yani Genel Müdürlüğü’hangi aitmiş. Şeş parsel havza. Bu şeş parselde, 2016 yılında Vakıflar, mevcut AKP yönetimine sevgili çevirici. AKP yönetimi politik, onlar izzet ya kendilerini anca görüyorlar evet tığ üvey evladız ya zat dönemlerinde durdururlar. AKP Fındıklı İlçe Başkanı Fethi Velioğlu bunu yapmakla övünür ama deminden özlük dedemizin, komşumuzun kemiklerini sızlatır. Dava kaybedilir, bize rücu edilir, davada temyiz yapılmaz. O dönemin AKP İlçe Başkanı, demincek AKP Rize memleket yönetiminde. Temyiz dahi etmez, zira kendilerini devletten faik görürler, kendi devletleri evet temyiz dahi etmezler.

“FINDIKLI HALKI CEZALANDIRILMAK İSTENİYOR”

Ama hangi yapar? ‘CHP’li birini yönetime getirdiniz’, siz cezalandırılmak zorundasınız. Elden siz değil dedeleriniz, nineleriniz cezalandırılmalı. Onun için 540 bin teklik kamulaştırma bedeli kararı verdiler geri. Martir mezarımız de vardı, martir mezarımız karışma burada atalarımızın mezarına mal biçtiler ve belediyeden devletleştirme bedeli istiyorlar. Ki istiyor? Vakıflar Genel Müdürlüğü istiyor. Siyasilere gittik, bilcümle partilere anlattık. Sayın Fethi Velioğlu’na dahi anlattık. Dedi kim bize çokbilmiş, ‘Vakıflar’ın kanunu böyleymiş’. İşinize gelince hakeza, gelmeyince anca. Taharri Etmek lazım şimdi; martir Emre Aytemiz’in mezarını çıkardılar davadan, eyvallah zira fiyat ödedi. Pekala Cumhuriyet’i oluşturan dedelerimiz, ninelerimiz yatıyor burada, onların bedeli hangi oluyor? 1904 yılında tıpkı mezarlık var, elan eskileri üstelik var. Uray, 1947 yılında oldu. Bu yolu sordum amcalara, ‘Hangi yapıldı’ diyerek, 90 yaşında amcam diyor ki ‘Çapayla yapıldığını biliyorum’. Tanık da değil, o kadar bozuk. Şehremaneti olmadan halkına imece ile yani zaman meci ile yaptığımız husus, bugün gözü dönmüş, kasaları boşalttılar ya 128 milyarın nereye gittiğini açıklayamıyorlar evet dedemizin yattığı içtima bedelini bile istiyorlar çıktı. Bu gidişle yarın evimizin tapusunu de isterler.

“14 GÜNDÜR SESLENİYORUM SİZLERE, UTANMA NAMEVCUT MU”

Biz, bunu protesto ediyoruz. Bunun dal mahkemesi üstelik var, ilgileneceğiz. Utanmıyor musunuz ülen kaymakamlığım, ey sayın valim. 14 gündür sesleniyorum, sikilma bulunmayan mu, vicdan yok mu? Diyanet kültürü ve aktöre bilgisi dersinde önceki öğretilen özdek; ahlak, sevap gelmek, hak yememek, halkına gocunmak hissetmek, dolma söylememek. 150 yıldır bu Cumhuriyet’i oluşturan ninelerimizin, dedelerimizin kemikleri sızlatmaya Vakıflar Genel Müdürlüğü, Sayın AKP İl Başkanı, İlçe Başkanı, milletvekilleri, il, kaymakamlık neredesiniz? Boy kamet açılışlarda görünüyorsunuz, bize engel yararlanmak amacıyla elinizden geleni yapıyorsunuz. Bunlar çabucak kamulaştırma bedeli istemiyorlar, ecri emsal diye ayrımsız öz var. Ecri emsal hangi, biliyor musunuz? Isticar. Kiralama, Düyun Kanunu’na göre geriye çevrilmiş ilkokul yıl yapılabiliyor. ‘Geriye çevrilmiş ilkokul yıl bile kullanmışsın’. Esasta 150 yıllık alacaklar bile yasa müsaade vermiyor. ‘Beş sene orada yatıyorsun, ebedi istirahatinde, onun kirasını bile vereceksin’ diyor. 482 bin 936 liralık devletleştirme bedeli, 45 bin 847 teklik de kira bedeli istiyor, benzeri dahi faiziyle. Hani nema yoktu? Bu kudret faize karşıydı? Nas vardı, burada nas bulunmayan mu? Burada ‘bas’ var, ‘faize bas var’ peki. Ilenç olsun diyorum bu uygulamaya. Fındıklı Belediyesi’hangi bu kadar haincesine, bu kadar hasmane yaklaşımlara lanet olsun diyorum.”

“MEZARLIK VAKIF YERİNDE KAÇINAN DE NEREDE OLACAK”

Fındıklı’evet geleli 60 sene olduğunu belirten Ayser Çakıroğlu adlı karı yurttaş, “Bu mezarlar, bizim mezarlar. Bizim fındıklığımız vardı, fındık topluyorduk tığ oradan. Rahmetlik babaanne dedi ki ‘Bura artık bizim çukur gömeceğimiz yerimiz olsun’.  Biz değme ant biliyoruz, bura caminindir. Biz, Vakıflar’a tıpkısı öz vermedik. Rize’ye gitsinler, İyidere ilçesinde büyün mezarlar mangiz yeridir. Of’a gitsinler, Çakıroğlu Mezarlığı nakit yeridir. Bamyatarlası, para durumunda kaçinan birlikte nerede olacak? Halkın bahçesinde mi olacak mezarlık? Ben bahçeme gömerim, benim amacıyla sav değil ama diğer kardeşlerim ne yapsın, nereye götürsün mezarını? Bu haksızlığa ayrımsız çare tedarik etmek lazım” dedi.

Bahri Aytemiz isimli yurttaş, “Çok eskiden bu kere çapayla yapılmıştı, o zamanlarda yoldüzler yoktu. Öz kenarında taştan taşa iz misil vardı, bura yoktu, oyuntu vardı. Bu el kenarında birlikte mezarlık vardı. Şehidin olduğu kayran ağız ağıza vabeste mezaristandır. Mezarlık çok sakat. Ben da hatırlamıyorum, çokça çarkıt” diye niteleyerek konuştu.

“VAKIF SONRA UMUM KOYDU”

Görelik Serdaroğlu mahalleli karı vatandaş, “Bu tarafı bizim dedemiz bağışlamış mezarlığa. Dedemiz camide hocaydı. Vakfa bağışlamadı bizim dedemiz, mezarlığa bağışladı. Tıkır sonraları dahi umum koydu” dedi.

Besim Aytemiz adlı yurttaş, “Konuyla ait biz murafaa gördük, davaya gittik. O dönme davada şehidimize dahi derece biçmişlerdi. Vakıftan gelen avukat dedi ki ‘Tığ burayı ayıralım’. Emrah şehidimiz da bu memleketi kuran, buradaki savaşta memleketi kuran insanlar şehit değil midir? Emrah Aytemiz şehidimiz bu memlekete bir kıymet ödedi, onunkini ayırıyor dahi buradaki insanlar da şehitlerimiz. Atalarımız birlikte şehitlerimiz. Cumhuriyet’i kuran insanlar bunlar. Bu kadar dokunaklı benzeri siyasal feraset tür mi? Emrah birlikte bizim şehidimiz, burada yatan atalarımız dahi bizim şehitlerimiz. Bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz. Ne gerekirse yapacağız” diye konuştu.

“ÖLÜSÜNE SAYGI DUYMAYAN VAKIFLAR’DAN IŞKIL EDERİM”

Fındıklılı kadın benzeri vatandaş, “Bir göstersinler, elden Fındıklı’ya muhtemelen bir husus mi yoksa Türkiye çapında bir şekilde Vakıflar mezarlıklara icar rica ediyor mu? Halkın malını Vakıflara devrettiler, peki buradan kuşkusuz kira isteyebilirler? Vakıflar’ın görevi ne? Birilerine malı peşkeş girmek mi? Mezarlıklar mı kaldı demin ele alınmadık? Tıpkı posta, ölüsüne tevakki etmek duymayan Vakıflar’dan ikircik ederim ego” dedi.

Bir gayrı avrat vatandaş, “Orada gömülü olanların hepsinin ailesini bulsun, bir tane bir tane gitsin, ‘buradan kaldırın ölülerinizi, yer benimdir’ desin cesareti varsa. Gitsin desin, ‘bu ölülerinizi buradan kaldırın, bu toprak benim’ desin, tıpkı yegâne kişiyle uğraşacağına” diye niteleyerek konuştu.

Share: