Fındıklı’da Ilçe, Belediyenin Sahilde Yenilediği Umumi Tuvaletler İçin Yadımlama Kararı Verdi.

GENÇAĞA KARAFAZLI

Rize’nin Fındıklı ilçesinde sahilde bulunan belediyeye ilişkin genel tuvalet üzere yıkım kararı verildi. Duruma aksülamel gösteren Fındıklı Belediye Reisi Ercüment Delicesine Çervatoğlu, “Bana yık dediğiniz bu tuvaletleri ben yıkmıyorum gücünüz varsa eş siz yıkın” dedi.

Fındıklı Hayati Aykut parkında kâin umumi tuvaletler için katabolizma kararı verildi. Güzeşte günlerde Ilçe eliyle Belediyeye bildirilen karara Fındıklı Belediye Reisi Çervatoğlu reaksiyon gösterdi. Çervatoğlu zaman bölgede diri vatandaşlarla bu arada tuvaletlerin önünde yadımlama kararını ihtarname etti.

“HAMASİ SİYASET YAPANLARA SÖYLEYECEK HEZEL BULAMIYORUM”

Ercüment Mecnunca Çervatoğlu konuşmasında şunları söyledi:

“Hamasi siyaset yapanlara, AKP İlçe Başkanına, başka siyasal partilerin kaza başkanlarına,CHP  İl ve İlçe Başkanı burada, burada olanlar değil burada olmayanlara, AKP Meclis üyelerine burada olmadıkları amacıyla benzeri madde izah etmek istiyorum amma lafız bulamıyorum. Bu binayı gelişigüzel yaptık. Çocukların üstünden siyaset yapmasını bilenlere, Fındıklı’ya bakım etmeye çalışanların lacerem engellendiğini yorumlamak için buradayız. İsterdim kim kuvvet partisinin temsilcileri Fındıklı’evet hizmet için yapılan bu hizmeti gözetmek üzere burada olsunlar. Ego konuşmazdım kendileri konuşsaydı, AKP’nin reklamlarını yapsaydı, hiç balkı değildi amma öyle tıpkı dertleri yok.

“BU KADAR MI İNSANLARI SEVMİYORSUNUZ?”

2019 yılında tığ yönetime geldiğimizde utandığımız, kimsenin gitmediği bir mekan vardı, kokusundan dahi önünden kimsenin geçmediği tıpkı abdesthane vardı. Bilcümle bu arada dedik kim meci anlayışıyla Fındıklı’evet uygun ayrımsız madde yapalım. Hepimiz başlı üzerine başlı çaktık imece ile biz halkımızın hizmetine sunmak için hıfzıssıhha ayrımsız WC ürettik. Amma sen misin bunu eden, başımıza gelmedik kalmadı. Sen misin bölüt bakım veren. Bu kadar mı ötekiyiz, bu kadar mı hainsiniz ilçenize, bu kadar mı insanlarınızı sevmiyorsunuz? Bu çalışmalarımızı hazmedemeyen AKP’liler ve AKP ilçe yönetimi tezce teyakkuza geçti elhak bir nice alanda geçtiği gibi. kimi vakit gübür tenekesini kaldırır kimi zaman bizim yerleri nehiy değer, kimi vakit tek yokken nahak yere ithamlarda bulunur, hani bizlere ‘hırsızın büyüğü’ diye niteleyerek itham etmiş ya bizim elimizde bir yüzükle tıpkı bilezikle geldik diyen kimesne yok. Tıpkı yüzükle gelip bile zaman neleri götürenler hangi partide o kendine baksın, ki nazik harami o baksın kendine.

“BURAYI YIKMAYA VİCDANIMIZ UMUM VERMİYOR”

Tığ burayı yıkmayacağız sayın kaymakamım, bütün olanaklarınız var bizim bahanemiz makinamız yetmiyor, vicdanımız üstelik yetmiyor yıkmaya. Makinalarınızı cebin elkızı buyurun yıkın. Samsun’dan Sarp’a kadar sakat hakları savunucuları aradılar. Samsun’dan Sarp’a büyüklüğünde sahil bandında engellilerin gidebileceği erişilebilir yegâne tuvaletmiş. Ama siz bu çocuklarımıza kaba ati artırmak üzere ceht harcıyorsunuz yeter artık. İkinci yüzyılda Cumhuriyet değerlerimizi, kurucu felsefeyi yarınlara taşıyacak ve baştan; eşit, bağımsız milletvekili, ahbapça yaşayacağımız bire bir Cumhuriyeti inşa edeceğiz. Bir Tane koca rejimini kesin ve nasıl yer geç haziran ayında ebediyete göndereceğiz.”

“TUVALETİN YIKILMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMA YAPACAĞIMIZ AKLIMIZA GELMEMİŞTİ”

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Bahir ise şunları söyledi:

“Fındıklı’birlikte bir nice alanda mücadele ettik; HES’lere cebin savaş ettik, dirim alanlarına alın savaşım ettik, bunların hepsiyle ilişkin matbuat açıklaması yaptık. İlk nöbet Fındıklı’bile ayrımsız tuvaletin yıkılmaması amacıyla matbuat açıklaması yapacağımız aklıma gelmemişti haddinden fazla şükür bunu üstelik gösterdiler bize. Fındıklı’da tıpkısı komiklik yaşanıyor esasen tığ bu sürece çokça aşkın karışan gelmek istemedik zira Fındıklı’nın seçimle seçilmiş olan iradesini yansıtan benzeri belediye başkanı var, şehremaneti başkanının uygulamaları konusunda çokça aşkın karışan olmadık. Amma baktık ki komiklik bundan sonra trajediye dönüşmeye başlıyor. Baktık ki bundan sonra Fındıklı halkına karşı örgütlü aynı atılım var. Ne alanda yaparsak yapalım Fındıklı Belediyesi’ni çalıştırmayı hedeflemeyen aynı feraset var. Bu anlayışa cebin sonuna büyüklüğünde uğraş edeceğiz. Ne Fındıklı halkı yalnızdır hangi Fındıklı Belediye Başkanı yalnızdır.”

“KENDİLERİ UTANSIN”

Kaymakamlığın tuvaletleri yadımlama kararına aksülamel gösteren Fındıklılı mânialı vatandaş Volkan Yıldırım şöyle konuştu:

“Tahminî 15 yıldır merkezde yaşamaktayım, bu dönüş içerisinde abdesthane ihtiyacımı eve anbean karşılıyordum ta kim 2019 başkanımızın bile dediği kadar Mart seçimlerinden sonraları burayı inşa ederek erişilebilir bir tuvaletimiz oldu yani bu olayın çok absürt buluyorum abus trajikomik benzeri görüngü. Bundan aynı sene önceye büyüklüğünde eve gidiyordum, evde ihtiyacımı görüp geliyordum. Evimde ta Fındıklı’nın aynı ucunda ama demincek burası olduğu için hem bana hem üstelik ayrıksı engelli vatandaşlarımıza ve normal vatandaşlarımıza elbette çokça iri yardım. Annemin anlattığı kadarıyla bura eskiden ben küçükken yerin altına giriliyordu bu tuvalette ve kokudan içeriye girilecek durumda değildi. Şu an kullanılabilir yer mebzul durumda ve bu hizmeti yıkmaya çalışıyorlar. Bunlarla kendileri utansın diyorum.”

“BAŞKANIMIZI ÇALIŞTIRMAK İSTEMİYORLAR”

Fındıklı sakat Belediye Başkanı Erdoğan Sankur Sarı, “Bu kadar sunturlu aynı tesisi yıkmanın ne anlamı var. Güçleri yetmez yıkamazlar ama olmaz, ego poşet getirdim cebimde poşet var, seksen yaşında marazlı adamım ben, tıpkı şey olursa hangi olacak hızlı hızlı çıkaracağım poşeti öyle mi olacak? Bu bizim başkanı işletmek istemiyorlar. Bu hangi demektir Fındıklı halkına soğutmak, gayrimümkün” dedi.

Geçimini tuvaletlerden mesul namına çalışmakla sağladığını belirten abdesthane görevlisi yurttaş, “Şu anda bilcümle giderleri belediye karşılıyor. Yıkılmasına karşıyım, yetkililerin vazgeçmesini istiyorum. Benzeri buçuk TL ücretli tuvalet, ufak kaza olduğu üzere alçak yararlanma var. Yıkılmasından taraftar değilim” ifadelerini kullandı.

“FINDIKLI’DAN ELLERİNİ ETEĞİNİ ÇEKSİNLER HİZMETE BITMEME EDELİM”

Bu tuvaletin şimdi yapılmadığını ifade ederek sözlerine başlayan aynı değişik eş vatandaş ise, “Bu tuvalet şimdi yapılmadı, başlangıçta vardı ve madun geçitten geçemiyorduk seyelan olduğu üzere. Restore edildi, revize edildi serencam modern halini aldı ve insanlar haddinden fazla mutlu aynı şekilde kullanıyorlar emzirme odasına büyüklüğünde olduğundan ötürü. Bunu şu anda gündeme lütfetmek, kendilerinin yaptığı tuvaleti gündeme değirmek çokça kavisli. Lütfen elini eteğini çeksinler Fındıklı’dan ve hizmete devam edelim” dedi.

“ESNAF NEREYE GİDECEK TUVALETİNİ YAPACAK?”

Rize Fındıklı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şakir Erduran, “Girilmesi kabil sıfır ayrımsız tuvaletimiz vardı, içeride saz çalıyor, çiçeklerimiz var onları biz kaldırdık. Evet, ego soruyorum şu sahildeki esnaf nereye gidecek? Sahildeki bütün parklarda kesin tıpkı abdesthane vardır ama engellilerin girebileceği arı sili bire bir abdesthane yoktur. Tanrı düşünce düşün versin ne diyeyim şu anda” diye konuştu.

Share: