Fotoğrafçı ev karye evini foto platosuna çevirdiler

Gümüşhane’nin merkeze ilişkin Yeşilyurt köyünde kâin evlerini ışık platosuna çeviren fotoğrafçı sülale, bahçelerine kurdukları kayırıcı eline mail platformda foto çekimi üzere kendilerini yeğleme eden çiftleri adeta ahali üstünde tutuyor. Ortam Gün Doğusu Karadeniz’da bir tane olma özelliği taşıyor.

Gümüşhane’nin merkezine 7 kilometre mesafede kâin Yeşilyurt köyünde ruhlu ve 1960 yılından bu yana dedelerinden kalma fotoğrafçılık mesleğini sürdüren Gürses ailesi, evlerini fotoğraf platosu haline getirdi. Köyde kâin evlerinde yaşamlarını bile sürdüren ev, bakir evlenecek çiftlerin fotoğraf çekimlerini gerçekleştirirken aynı zamanda doğayla çöz içe sevinçli vakit geçirmelerini da sağlıyor. Tamamen fotoğraf çekimine uygun şekilde tasarlanan evin bahçesinin beraberinde odalar bile stüdyo olarak kullanılıyor. Kullanılmamış evlenecek çiftlerin meydanda albeni foto çekimlerinde mekan bulmakta yaşadıkları güçlük ve albeni koşullarına tutkun adına yaşadıkları olumsuzlukların önüne geçebilmek için tasarlanan platoda el şeklinde düşünülmüş ve yerden yüksekliği 20 metre olan tıpkı platform dahi kayran alıyor. Doğu Karadeniz’dahi tek olma özelliği taşıyan düzlem çiftlerin ve ziyaretçilerin ilgisini çekerken, ocak sahipleri platformla çiftleri halk üzerinde tuttukları mesajını veriyor

Fotoğraf platosu haline getirdikleri evlerinin bahçesinde bulunan ahali şeklindeki platformun yurtdışında örneklerinin olduğunu fakat Doğu Karadeniz’da bir tane olma özelliği taşıdığını dile getiren fotoğrafhane Furkan Gürses, “Gümüşhane’dahi benzeri eksiklik kendisine gördüğümüz için çekicilik koşullarını ve mekan taharri sorunlarını ortadan başlamak için hakeza tıpkısı foto platosu oluşturduk. 3. evlat fotoğrafçıyım ben bu dedemizden kalan aynı patika, babamızın öncülüğünde bu mesleği yapıyoruz. Hem sosyal yaşantımızı bu ortamda sürdürüyoruz hem de gelgel şartlarından etraf böyle bir yayla ihdas gereksinimi duyduk. Gümüşhane’birlikte mekan kontrol sorununu ortadan vira etmek amacıyla, yaylalar ve saf güzellikler çokça ama düğün gününe yetiştirilmesi üzere ve gelinle damatları çok yormamak amacıyla hakeza benzeri yassı kurduk. Ekibimizle birlikte konseptleri araştırdık, Şark Karadeniz’bile hakeza aynı dizayn yok. Japonya’birlikte böyle ayrımsız dizayn var ve orada çokça aşkın bent görüyor. Tığ bile bunu şehrimize bakmak istedik. Toplumsal medyada gören ve rabıta duyanlar haddinden fazla aşkın. Gelip girmek, başvurmak isteyenler oluyor” dedi.

Kurdukları fotoğraf platosuna başka illerden bile bandaj olduğunu anlatan ailenin bire bir başka resimci üyesi Ekrem Gürses ise bunun kendilerini mutlu ettiğini söyledi.

Plato ile ait fotoğrafları toplumsal medyadan gördüğünü ve bu yüzden tercih ettiğini anlatan Merve Demirci birlikte, “Şu zaman düğünüm amacıyla buradayım düğün çekimleri amacıyla burayı yeğleme ettik. Elektrik için geldiğimiz mekan aşağı iyice benzeri mekan arkadaşlar sülale yapmışlar, salıncak kurmuşlar antrparantez ahali figürü bulunuyor” diye niteleyerek konuştu. – GÜMÜŞHANE

Share: