Gamze Akkuş İlgezdi, “Askeri Hastanelerin Baştan Açılması” Gündemini Değerlendirdi: “Askeri Hastaneler, Şifahane Vasfını Yitirdi.

CHP Genel Komutan Yardımcısı Gamze Atmaca İlgezdi, Esenlik Bakanlığı’na bağlanan askeri hastanelerin yeniden TSK’ya devredilmesi ile ilişik “Türkiye genelindeki 33 askeri sayrılarevi 6 yıl ilk zaruri değil diye niteleyerek kapatılmış, binaları Afiyet Bakanlığına devredilmişti. O askeri hastaneler, ne efsus kim aradan geçen 6 yıl süresince şifahane vasfını yitirdi. 6 sene bilahare yaptıkları tornistan tıpkısı anlam rapor etmez. İsteseler birlikte kapatılan 33 askeri hastaneyi açamazlar” açıklamasını yaptı.

CHP Umumi Başkan Yardımcısı Gamze Atmaca İlgezdi, yaptığı bağlanmış açıklamada; 15 Temmuz askeri çarpış girişiminin peşi sıra Sağlık Bakanlığı’na bağlanan askeri hastanelerin yeniden Erkânıharbiyeiumumiye Başkanlığı’na devri tartışmasını değerlendirdi. Açıklamasında; askeri hastanelerin kapatılması sonucunda sivil hekimlerin sınır ötesi operasyonlarda görevlendirilmesini kısa tıpkı müddet geçmiş TBMM gündemine taşıdığını anımsatan İlgezdi, açıklamasında şu değerlendirmeleri yaptı:

“15 Temmuz 2016 haset gerçekleşen darbe girişiminin peşi sıra yapılan tensikat kapsamında askeri hastaneler kapatılarak, Esenlik Bakanlığı’na devredilmiş, hekim subay yetiştirilmesine son verilmişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, grup toplantısındaki ‘askeri hastaneleri baştan açacağız, GATA’yı TSK’ya yeniden kazandıracağız’ söylemleri hükümeti harekete geçirdi.

Milli Defans Bakanı Hulusi Akaret, ‘Bu konuda hem Cumhurbaşkanı’mızın çözüm oluşturulması amacıyla direktifleri var hem birlikte Esenlik Bakanı’mızın olumlu yaklaşımları var. İnşallah onları bile önümüzdeki günlerde yola koyacağız’ açıklamasında bulundu.

Türkiye genelindeki 33 askeri sayrılarevi 6 yıl önce mukteza değil diye niteleyerek kapatılmış, binaları Keyif Bakanlığına devredilmişti. O askeri hastaneler, hangi eyvah ki aradan sabık 6 yıl süresince sayrılarevi vasfını yitirdi. Bunların üçü Ankara, biri İstanbul, biri Bursa, biri Erzurum’birlikte doğmak amacıyla takkadak yedi tanesi şifahane adına kullanılabiliyor. Diğer 26 tanesi ise Afiyet Bakanlığı’na sınırlanmış hastanelerin ek binası olarak kullanılıyor. Yani 6 yıl bilahare yaptıkları tornistan ayrımsız meal rapor etmez. İsteseler de kapatılan 33 askeri hastaneyi açamazlar. Yine bile geç da olsa yanlıştan dönmelerini takdirle karşılıyoruz. Mevcut iktidara önerimdir; CHP kadro toplantılarını her hafta kaçırmadan izlem etsinler. Umumi Başkanımız Sayın Eksiksizlik Kılıçdaroğlu’nun sözlerini emare edinsinler. Daha düzeltmeleri gereken çok hataları var.

6 sene önce çabucak askeri hastaneler devredilmedi, bu sağlık tesislerine leşker yetiştiren akademiler bile kapatılmıştı. Günümüzde tabip subay ihtiyacı, Milli Defans Bakanlığı ve Esenlik Bakanlığı beyninde yapılan tören düzeni ile Esenlik Bakanlığı’nca görevlendirilen sivil etibba tarafından karşılanmaya çalışılıyor. Askeri doktor yetişmediği amacıyla sivil hekimler yurtdışı operasyonlara gönderiliyor. Birlikte rızaları birlikte alınmadığı amacıyla görevlendirme adı altında adeta hekimlere ikinci askeriye yaptırılıyor ve harp eğitimi almadıkları için de hayati risk altında çalışıyorlar. Görevlendirildiği gelişigüzel hudut dışı operasyonda yaralanan ve damla artan hekimlerimiz var. Hem temel dışına görevlendirilen hem birlikte fariza yeri dışında umar yazdığı amacıyla maddi cezaya çarptırılan hekimlerimiz var. Bu örnekler gösteriyor kim 6 sene önceki alınan askeri hastanelerin kapatılması kararı son kademe yanlıştı.

Share: