Gençler, “GNS” ile İstanbul’u gezmenin sefasını sürüyor

Gençlik ve Spor Bakanlığının “Tüvana Hangi Sever?” (GNS) projesi kapsamında İstanbul’a gelen çoluk çocuk, KYK yurtlarında ücretsiz konaklarken, başta Topkapı Sarayı, Dolmabahçe Sarayı ve İstanbul Kazı Bilimi Müzeleri doğmak amacıyla onlarca müzeyi ücretsiz gezmenin keyfini sürüyor.

Anadolu Ajansı muhabirleri, proje kapsamında hem İstanbul’un tarihi ve turistik yerlerini müşahede fırsatı bulan hem dahi ücretsiz konaklayan turist gençlerle konuştu.

Geçen sene Müze Bilgili kayran ve bu dönemde GNS’nin imkanlarından faydalanan Hacettepe Üniversitesi Politika Bilimi ve Amme Idaresi Bölümü öğrencisi Elif Sena Darbaz, KYK yurtlarında ücretsiz konaklama yapabilecekleri haberini aldıklarında geçmiş namına Eskişehir’e gittiğini söyledi.

Eskişehir’deki müzeleri ücretsiz gezdiğini anlatan Darbaz, “Müzeler, tarihi yapılar, içerisinde bulundurdukları eserler gerçekte benim deste alanıma direkt giriyor. GNS’nin bu imkanından müstefit olmak bile bizler amacıyla haddinden fazla iyi.” dedi.

Önceden İstanbul Üniversitesi Fen Tarihi Bölümü’nde bire bir sene eğitim bilimi aldığını anlatan Darbaz, “Biz Osmanlı’dan bu yana birçok kültürü zarfında barındıran tıpkısı milletiz. Bu sebeple farklı kültürleri ayırt etmek, geçmişimize şahitlik etmek, onların pekâlâ yaşadıklarına dair fikir sahibi atılmak amacıyla bu müzeleri gezmek, tıpkısı nevi geçmişe şahitlik etmek bence çokça makro ve nadir. Aydınlık gelişimimiz için bile gezerek öğrenmenin haddinden fazla yararlı olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple mebzul kim GNS var.” ifadelerini kullandı.

Müze Deneyli sahibi olduktan bilahare kendisinde gezme tutkusu oluştuğunu anlatan Darbaz, “Müze Bilgili gençleri gezmeye teşvik ediyor. Müze Kartımı aldığımda evvel Arkeoloji Müzesi’ni gezdim. Demin Yerebatan Sarnıcı restore edildi, orayı müracaat etmek istiyorum. Osmanlı’dan küsurat tekmil sarayları gezdim; Topkapı, Dolmabahçe, Beylerbeyi, ziyarete açıkken Felek Sarayı. Bütün köşkleri, müzeleri gezdim. Yer haddinden fazla ilgimi çekici düz İslam Marifet Tarihi Müzesi oldu.” dedi.

“Gençlerin gezebileceği binlerce müze var”

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Bölümü öğrencisi Kamuran Alataşlı de İstanbul’un devir kokan aynı kent olduğunu, mega kenti gezmekten sağlık aldığını söyledi.

Gençlerin tarihini mebzul bilmesi ve tarihten dersler çıkarması gerektiğini tamlayan Alataşlı, bu kapsamda GNS’nin yarayışlı olduğuna belen etti.

Alataşlı, GNS’nin çoluk çocuk amacıyla birlik aynı uygulama olduğunu belirterek, “Geçmişe belki varlıklı çocuk gezebilirdi, zavallı gezemezdi fakat günümüzde lüzumlu geda lazım zengin olsun gençlerin GNS ile gezebileceği binlerce müze var. 300 müze ücretsiz şu anda. Canlı, ‘Oraya gittiğimde nerede konaklayacağım?’ diye düşünebilir. Devletimiz bunu birlikte düşündü. Gittiğiniz yerlerde KYK yurtlarında kalabilirsiniz. Bu dahi tığ çoluk çocuk amacıyla makro tıpkısı kayra. Düşünüyorum üstelik acaba dünyanın neresinde böyle benzeri uygulama var? Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Sayın Mehmet Kasapoğlu’na teşekkür emretmek istiyorum.” diyerek konuştu.

Önceki yıllarda birçok gencin yaşadıkları şehirlerdeki tarihi yerleri birlikte müşahede fırsatı bulamadığına aksan işleyen Alataşlı, gezme planı olan gençlere, “Bu fırsatı değerlendirin.” çağrısı yaptı.

İstanbul’birlikte bir nice müze gezdiğini ve sunu fazla Topkapı Sarayı’ndaki eserlerden etkilendiğini anlatan Alataşlı,” Hayatımda ilk kez Topkapı’ya girdim. Orada Elçi Efendimizin mehabetli eşyalarını gördüm, çok etkilendim. Devletimizin buna topluluk çıkması haddinden fazla hoşuma gitti. İnanıyorum kim bu cins projeler artık gelişecek, devletimiz buna müteveccih henüz güzelce şeyler da yapacak.” dedi.

Bursa ve Ankara’daki tarihi yerleri üstelik gezmeyi amaçladığını kaydeden Alataşlı, 1 Ekim’üstelik bitecek GNS’nin süresinin uzatılmasını beklediklerini söyledi.

“Devletimizin böyle tıpkı uygulama yapması çokça evire çevire oldu”

KYK Cevizlibağ Atatürk Kız Öğrenci Yurdu, Seyahatsever Projesi kapsamında 3 bin 263 ayırtma alırken, 15 Temmuz’dan itibaren 1888 öğrenciye İstanbul’da konaklama imkanı sundu.

Yurtta nazil İstanbul Üniversitesi Ünsiyet Fakültesi öğrencisi Hilal Enerjik, Seyahatsever Projesi’ni duyduğunda bir lahzada başvurduğunu ve Kırklareli’nden geldiğini söyledi.

Projenin öğrencilere güzelce bire bir imkan sağladığını tamlayan Çevik, GNS uygulamasından bile faydalanarak müzeleri gezmek istediğini kaydetti.

Çevik, “Öğrenciler için gayet muvaffakiyetli bir proje. Çoğu mektepli müzeleri gitmek istiyor amma bu devirde alelhusus öğrenciler çokça fazla harcama yapamıyor. Devletimizin hakeza aynı aplikasyon yapması haddinden fazla sunturlu oldu.” diyerek konuştu.

Yurdun misafirlerinden İstanbul Medipol Üniversitesi İngilizce Çeviricilik Bölümü 1. dershane öğrencisi Edanur Özdemir üstelik Seyahatsever Projesi’yle Elazığ’dan geldiğini ve 3 gün boyunca kenti gezeceğini anlatım etti.

Arkadaşıyla aynı rota çizdiklerini nâkil Özdemir, “Deneyimsizlik Bakanlığının verdiği ücretsiz Müze Kart’la müzeleri gezip deneyimlemeyi düşünüyoruz. Topkapı’yı gitmek istiyorum. Yerebatan Sarnıcı’nı koparmak istiyorum.” dedi.

Rastgele iki projeyi da çok hayır bulduğunu söyleyen Özdemir, “Seçme şehirde olabilmesi dahi çokça güzelce benzeri imkan. Tatil fırsatı birlikte sunuyor gençlere. O yüzden çokça beğendim. Herkese teşekkürname ediyorum.” ifadelerini kullandı.

“Öğrenciler için çokça dolgunca benzeri uygulama, hep devam etmesini isterim”

KYK Cevizlibağ Atatürk Kız Öğrenci Yurdu’nda nazil Kastamonu Üniversitesi Derslik Öğretmenliği Bölümü öğrencisi 21 yaşındaki Merve Müfrit de Seyahatsever Projesi’nin ücretsiz konaklama imkanından faydalanarak Ankara’dan İstanbul’a başvurmak amacıyla geldiğini söyledi.

Projeyi haddinden fazla beğendiğini rapor fail Çılgın, “Kalacak kayran için aynı bütçe ayırmış olmuyoruz. Takkadak nöbet parası ve zatî harcamalarımız için bütçe ayırıyoruz. Öğrenciler amacıyla haddinden fazla ferah bire bir uygulama, bilcümle devam etmesini isterim.” diyerek konuştu.

Müze giriş ücretlerinin yüksek olduğunu ama öğrencilere sunulan Müze Anaç’la ücretsiz gezme imkanı bulduklarını anlatan Katmerli, şunları söyledi:

“Müze kurnaz uygulamasıyla Topkapı Sarayı’nı, Yerebatan Sarnıcı’nı gezmeyi düşünüyoruz. Bunun dışında Ortaköy’e, Galata Kulesi’ne, Beyoğlu’na gideceğiz. 3 günü da kullanarak İstanbul’u gezmeyi düşünüyoruz. Ankara’da üstelik bu uygulama sayesinde bir nice müzeyi gezdim. Burada de gezeceğim. Galata Kulesi’nde üstelik Müze Bilgili uygulaması geçerli.”

Gazi Üniversitesi Bilgelik Bilgisi Öğretmenliği Bölümü’nde okuyan Hatice Günahsız ise Seyahatsever Projesi kapsamında İstanbul’u gezmeye geldiğini ve KYK Cevizlibağ Atatürk Kız Mektepli Yurdu’nda konakladığını dile getirdi.

Projenin öğrencilere gezme imkanı sağladığını tamlayan Halis, Topkapı Sarayı’nı, Yerebatan Sarnıcı’nı, Galata Kulesi’ni başvurmak ve kâh müzeleri yaşamak istediğini, Müze Kart uygulamasının bunun amacıyla domuzuna bire bir olanak sağladığını belirtti.

“Bu süreç bütün tıpkı seneye yayılabilirse haddinden fazla güzelce evet”

İstanbul Üniversitesi Türki Öğretmenliği bölümünden kullanılmamış çıkışlı olan Hatice Ebrar Mamati, projede gençlerin gezmeyi ve aktivitelere katılmayı sevmesinin dikkate alındığını söyledi.

Mamati, gençlere Türkiye’yi gezebilmeleri için KYK yurtlarında ücretsiz kalma imkanı sunulduğunu anımsatarak, “Çekilişlerle pusula kıraat fırsatımız oldu, türlü kitaplara ücretsiz erişme imkanı verdiler. Ücretsiz dinleti ve oyun düzenleniyor.” dedi.

Proje kapsamında Eskişehir ve Kütahya’yı gezme fırsatı bulduğunu dile getiren Mamati, şunları aktardı:

“Oralarda, kardeşimle KYK yurtlarında kaldım. Değişik müzeleri gezdim. Gezilebilecek herhangi bir yeri gezmeye çalıştım. Eskişehir çok adamakıllı. Odunpazarı’ndaki müzeleri gezme fırsatım oldu. Eskişehir’birlikte iki, Kütahya’de tıpkısı tün kaldım. Bu fırsat benim üzere yeterliydi.”

Mamati, proje kapsamında bire bir hafta bilahare arkadaşlarıyla Denizli’yi bile gezmeyi planladığını belirterek, “Bu projenin temas yaz gerçekleşmesini istiyorum. Seçme yaz, sunu azından 3 kamer ücretsiz Türkiye’deki illerde tevakkuf etmek istiyorum. 5 zaman çalışmamak evire çevire fırsat, inşallah ahit sayısı uzarsa şehirlerde daha da fazla kalma imkanımız tamam. Bu süreç bütün bire bir seneye yayılabilirse bizim amacıyla haddinden fazla iyicene evet.” diye niteleyerek konuştu.

Marmara Üniversitesi mezunu Sinan Bakioğlu da gençlerin ders harıldamak kadar sosyalleşmeye dahi ihtiyacı olduğuna dikkati çekerek, “Bakanlığın bu projesi bize bunu ücretsiz sağlıyor. Müze gezmeyi haddinden fazla severim, müzelere antre ücretsiz olduğu için Marco Çevgen ve Duayen Çelebi üzere geziyorum.” dedi.

Genişlik son arkadaşıyla Galata Mevlevihanesi’ni gezdiğini belirten Bakioğlu, “Beylerbeyi Sarayı önündeyiz, burayı birlikte gezerim anlaşılan. Gideceğiniz bölgeye andıran KYK’lardan birine ilkin rezervasyon yaptırıyorsunuz. Oradaki yurtlarda ücretsiz konaklayabiliyorsunuz. Arkadaşlarımla İzmir taraflarına gitmeye niyetimiz var.” diye niteleyerek konuştu.

Bakioğlu, Zinde Hangi Sever? ve dijital Müze Iri uygulamasının bitmeme etmesini istediğini belirterek, “Çıktı ‘genç’ dediğimiz gözyaşı grubu 23-24 değil. Gözyaşı skalası ihtimal 32-33’e kadar uzatılabilir. Müze başvurmak parayla ölçülebilecek aynı değer değil. Süresiz ve ücretsiz olması henüz iyi.” ifadelerini kullandı.



Share: