Giresun’da 2020 yılında yaşanan hâkim felaketinin yaraları büyük ölçüde sarıldı

Giresun’üstelik 22 Ağustos 2020’üstelik yaşanan dominant felaketinin yaraları, hemencek yapılan icraat yardımıyla nazik ölçüde sarıldı.

Başta Dereli tevessül etmek amacıyla şekil ve bir nice ilçeye ağırlık fail sağanağın sebep olduğu afetin üzerinden 2 sene geçti.

İl genelinde 5’i kurnaz personeli oluşmak üzere 11 kişinin hayatını kaybettiği, 3 kişinin üstelik kaybolduğu afetin nöbet açtığı hasar, ilgili bakanlıkların çalışmalarıyla giderildi. Çalışmaların ardından Dereli ilçesi adeta baştan ümran edildi.

Tamamlanan afet konutları adalet sahiplerine doğrulama edilirken, bölgede amme alım ve kuruluşlarına ait bakım binalarının imal işlemleri ise derhâl bitmeme ediyor.

Yardım ödenekleriyle vatandaşların ivedi ihtiyaçları karşılandı

Giresun Valisi Enver Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, başta Dereli girmek üzere birçok ilçenin dominant felaketinden etkilendiğini anımsattı.

“Güçlü haddinden fazla deremizin taşması sonucunda yollarımız, köprülerimiz, menfezlerimiz, vatandaşlarımızın yaşadığı aile ve gelişim yerleri bu afetten karşıt etkilendi maatteessüf.” diyen Adlı, afetin önce saatlerinden itibaren ilişkin bakanların bölgeye kavrama ettiklerini ve tamlık tedbirlerin alındığını tabir etti.

Afetin üzerinden ayrımsız hafta geçtikten sonraları Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın bile Giresun’a geldiğini belirten Adlı, “Devletin şefkat ve müzaheret ellerini hızlıca bölgeye ulaştırdılar. Sayın Cumhurbaşkanımıza, 15 bölüm bizimle köy karye, mahalle mahalle, ilçe kaza gezen sayın bakanlarımız başta tevessül etmek amacıyla bilcümle bakanlara andıran ilgi ve desteklerinden kıran şükranlarımızı sunuyorum.” dedi.

AFAD’ın gönderdiği arkalama ödenekleriyle vatandaşların evgin ihtiyaçlarının karşılandığına bel eden Adlı, şu değerlendirmede bulundu:

“Yeğin hasarlarının yaralarının sarılması açısından başlayan çalışmalar kapsamında AFAD yoluyla toplamda önceki etapta acil ödenek olarak tahminî 70 milyon lira gönderildi. Bu ödenekle ivedili yapılması müstelzim, onarılması müstelzim hasarları giderdik. Köylerimizin içmece suyu altyapılarını, çalışmalarını tamamladık. 4123 dar kanun kapsamında bile tahminî 171 milyon teklik ivaz gönderildi. Ödeneklerle hele yollarımızın onarımını şişman oranda tamamladık. Karayolları Genel Müdürlüğümüz vasıtasıyla köy takım yollarıyla ait çalışmalar bitmeme ediyor. Şu anda yüzde 70-80 tahakkuk bahis konusu. Yıl sonuna büyüklüğünde dahi Karayolları Umumi Müdürlüğü aracılığıyla karye kol yollarındaki icraat tamamlanacak.”

Afet konutları adalet sahiplerine teyit edildi

Ünlü, kaymakamlık merkezi baştan imar edilen Dereli’ye mecbur köylerde 16 facia konutunun tamamlandığını, 26’sının de yapımına devam edildiğini söyledi.

İlçe merkezinde bile tamamlanan ev ve hareket yerlerinin hak sahiplerine tasdik edildiğini tamlayan Ünlü, “22 Ağustos başat afetinden çabukça sonraları Dereli ilçemizdeki riskli alanda bütün 71 göz ve 82 hareket yeri ile gine Sütlüce Mahallesi’nde 142 konutun inşaatları tamamlanarak türe sahiplerine anahtarları tasdik edildi.” diyerek konuştu.

Adlı, afetten bildirme aşkın etkilenen yerlerden olan Doğankent ilçesinde inşa edilen 156 basamak ve 70 dükkanın dahi hak sahiplerine verildiğini tabir etti.

Vali Adlı, merkeze ilişkin Çaldağ köyü ile farklı ilçelerde evleri uymazlık görenler amacıyla AFAD aracılığıyla planlanan konutlarla ilişik sürecin bitmeme ettiğini aktardı.

Selden etkilenen esnafın üstelik yaralarının sarıldığına işaret eden Adlı, “Esnafımızın gördüğü zararların karşılanması için 413 hareket yerinde yaklaşık 5 milyon teklik hasar ödemeleri yapıldı. Ivedili ihtiyaçlar için esnafımızın yaraları aceleci bire bir şekilde çevrilmiş oldu. Modern hisse senedi yerleri kendilerine teslim edildi.” dedi.

Adlı, doğalgaz altyapı çalışmalarının sürdüğü Dereli’deki bayındırlık çalışmalarına ilişkin bile şunları kaydetti:

“Dereli’dahi insanlarımız yeni çağdaş bölük ve aksiyon yerlerine kavuştu. Bunlara gelişim yeri ya da bölük girmek haksızlık tamam. Burası haddinden fazla fena hâlde tıpkısı yaşam alanı oldu. Peyzaj alanlarıyla, yürüyüş yollarıyla, modern mimariyle basamak ve gelişim yerleri modern benzeri vizyon kazandı. Çok güzelce dirim alanları düz yazı ettik.”

Amme binalarının inşası sürüyor

Afetten olumsuz etkilenen kamu binalarının da yıkılarak baştan yapıldığının altını çizen Adlı, şöyle bitmeme etti:

“Afetten kamu binaları dahi haddinden fazla şişman beis gördü. Bu kapsamda Dereli ilçemizde hükümet konağımız, adliye binamız, güvenlik müdürlüğümüz, belediyemiz üzere stabil haddinden fazla binamızı riskli alanda saha aldığı amacıyla sımak durumunda kaldık. Hükümet konağı binamızın inşası hızlı aynı şekilde bitmeme ediyor. İlçe Uyanık Komutanlığımız bitmeme ediyor. Değişik binalarımız üzere de süreç sürüyor.”

Adlı, taşkınlara hastalık olan derelerde taşkın siper, tashih ve güreşçi köprüsü çalışmaları gerçekleştirildiğini, bu projelerde da büyük mesafeler alındığını anlatım etti.

Giresun-Dereli karayolundaki düzeltme projesinin de çabucacık bitmeme ettiğini tamlayan Adlı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Giresun-Dereli karayolundaki hasarların giderilmesi için planlanan projeye de nazik önem veriyoruz. Karayolunun büyük oranda yıl sonuna kadar tamamlanması bekleniyor. Imdi Dereli ilçemize 20-25 dakikada ulaşabiliyoruz. Takkadak Giresun ile Duroğlu beldesi arasındaki kısımda icraat devam edecek.”



Share: