Göçebe hayatların çadırda dirim mücadelesi

Küçükbaş hayvanları için yılın ayrımlı dönemlerinde düz değişmek durumunda artan, çadırlarda hararetli ve ömürleri adeta sürülerin peşinde güzeşte göçer aileler, teknolojiden içtimai hayata kadar mukavim çok imkandan mahrum tıpkı dirim beklemek zorunda kalıyor.

Erzincan’da hayvancılığa akıllıca kentin ayrımlı bölgelerindeki dağlarda kurdukları çadırlarda mevsimleri geçiren göçerler, kip çok imkandan yoksun bire bir dirim sürüyor. Yüzlerce hayvanın rastgele kalem bakımını özne besiciler, doğayla iç içe geçen ömürlerini adeta sürülerine adıyor.

Hem kendileri hem bile hayvanları için çadırlar kuran göçerler, devir aydınlanmadan başladıkları stabil mesaiyi gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdürüyor.

Göçer kadınlardan Çiçek Bulunmaz, “Hayatımızdan dayanıklı memnun değiliz. Çünkü ağırlık şartlarda yaşıyoruz. Dağlarda ömrümüz geçtiği için ilkel şartlardayız. Hayvanlarımızdan elde ettiğimiz sütle yağ, ayran, peynir vb. azık ürünleri hazırlıyoruz. Bunları satarak geçimimizi sağlıyoruz” dedi. – ERZİNCAN

Share: