Gülizar Biçer Yağız, Denizli Buldan’da Ektiği Kekiği Elinde Küsurat Çiftçiyi Ülfet Etti.

CHP Genel Komutan Yardımcısı Gülizar Biçer Kara, Denizli Buldan’birlikte; kekik üreticileri ile tıpkı araya geldi. Ellerinde küsurat kekikleri tuttukları depoda konuşan ekinci, “Ekincilik Bakanlığı’nın, tek yoktan bu kekiklerimizi para ettiğimiz fiyata bizden almalarını kâm ediyoruz” dedi. Bir rençper, depo uğrunda; “Dünyalık etmiyor bu. Doysun hakeza zenginler. İstemiyorum böyle ortalık, cesamet. Ego dünyalık etmeyince ne yapacağım bunu?” diye elinde artan kekiği yaktı.

CHP Umumi Başbuğ Yardımcısı, Denizli Mebus Gülizar Biçer Yağız; Buldan’da kekik üreticileri ile bar araya geldi, onların sorunlarını dinledi.

Kekik üreticileri, maliyetlerin artmasına rağmen bey fiyatının artmadığını belirterek, 15-16 lira maliyetle ürettikleri kekiğin satış fiyatının 12-13 liralık olduğunu ve bu yüzden birlikte kekiği satamadıklarını söyledi. Ürettikleri kekik elinde küsurat çiftçiler Kara ile sorunlarını paylaştıktan sonraları ellerinde mütezayit kekikleri yaktı.

“TÜCCARLAR KEKİĞİ 3-4 KAMER VADEYLE AHZETMEK İSTİYOR”

Kekik üreticisi ayrımsız maraba, Esmer ile konuşması sırasında, “İlk satan 30 liraya verir. Genelde bizim köyde boyu ince olanlar alır, deminden alan yok. 12-13 bin liraya satılıyor. Adam 3 ay 4 ay vadeyle verirsen alacağız diyor tığ ne yapacağız? Mazotu neyle alacağız? Basılmış 130 liraydı 470 teklik oldu. Süt alamıyoruz. Motosiklet var süt yok. Köyde 12 bin titrem kekik üretiliyor 65-70 hanede” dedi.

Tıpkı başka üretici, “Tığ dedik 28 olsun ben başkaca 49’a vermem diyordum. 50 olursa öyle veririm diyordum. Ama 20 liraya verdik. Ayrımsız tarlaya 40 testis tezek atıyorsak deminden 3 husye, 2 torba atacağız, on paralık atmayacak olan var” diye niteleyerek imdi kekik üreticilerinin matbua atamayacağını söyledi.

“7 BİN TON MAL KESİN ELİMİZDE KALACAK”

Kekik üreticilerinden tıpkı ötekisi ise, “İhracat için 15 liraya hıyanet dediğinde müşteri almıyor çünkü elinde patlıyor adamın o de satamıyor. Yani bizim bu Buldan bölgesindeki bildirme nazik uymazlık, vekilim üstünüze alınmayın ama vekillerimizin genelde Tavas tarafından olması. Şu anda Tavas’ta müthiş şekilde keklik dikimi yapılıyor. Şu anda dünya piyasasının yüzdelik 80’ini Denizli karşılıyor. Ihtimal biz bunu eksantrik ülkelere de kaptırabiliriz. Süfli yukarı benim tahminim 8 bin titrem mülk çiftçinin elinde kalacak. 10 bine de verseler 5 bine dahi verseler kekiği, 7 bin titrem mülk stabil kalacak. Bunun kalmama şansı yüzdelik 0” diye niteleyerek konuştu.

Üreticiler piyasanın kekik üretiminin çokça olmasını ve bu şekilde fiyatının düşük olmasını istediğini söyleyerek, “Kekiği 20 liraya satmamız lazım, maliyetidir zaten bu. Kredilerin ertelenmesi geçişsiz. Gübreden mazottan bile az buçuk faydalanmamız geçişsiz” dedi.

“KEKİĞİN FİYATI BİR SENE ILKIN BELİRLENECEK”

Gülizar Biçer Yağız ise üreticilerin kekik satışı sorunlarıyla ilişik şunları söyledi:

“Ülkede tarımın tıpkı kere kesim bazlı planlanması lazım, Türkiye’da kekik nerelerde ekiliyor, genişlik kaliteli kekik nerde oluyor? Aynı müstahsil birliği, kekik müstahsil evet da tıbbi hoş kokulu nebat birliği kurulsa, kekik üreticilerine dense kim; sen şu şu bölgelerde kekik ekleme, sen kekik ekersen bire bir müddet sonraları ben senin kekiğini şu fiyattan alacağım dese, ona bakarak benzeri planlama olsa olur mu? Genişlik geç haziranda nüfuz değişecek, biz çiftçinin ekincilik kredi kooperatifi ve bankada olan borçlarının faizlerini sileceğiz. Ana parayı birlikte akıllıca bir şekilde, hasattan hasada ödenecek şekilde taksitlendireceğiz, onun dışında mazottaki ÖTV’yi kaldıracağız. Al motorin dediğimiz mazotun vergileri kalkarsa ne olacak süt geriye düşecek, sizin istihsal maliyetiniz düşecek. Yani diyelim ki haziranda nüfuz değişti, 2024’ün temmuzunda biçeceğiniz kekiğin fiyatını tıpkısı yil öncesinden bileceksiniz ona göre kendinizi ayarlayacaksınız. Tacir o devletin verdiği aya fiyatın üstünde fiyat yöneltmek zorunda kalacak, vermiyorsa elhak fehamet sizin adınıza takanak bunları. Bozukluk bunu söylüyoruz? Biz diyoruz ki Tarım Kanunu 21. konu diyor kim; ‘bütçenin yüzdelik 1’i rastgele yıl çiftçiye destek adına verilir.’ Ama size bu yüzde 1’i vermiyorlar. 200 milyarın üstünde devletten çiftçinin alacağı var. O devir biz üstelik diyoruz kim çiftçinin borcu var, devletten de alacağı var. O zaman mahsuplaşalım cesamet alacağını çiftçinin borcuyla mahsuplaşsın. Çiftçinin borcu hafiflesin, faizlerde silinsin, mazot maliyeti birlikte düşsün.”

YENİ DİKTİĞİ KEKİĞİNİ BECERMEK ZORUNDA KALDI

Çiftçilerden bu sene yıpranmamış kekik dikimi yaptığını belirten bire bir yurttaş, “Güzeşte yil diktim 3 araba, 20 dönüm. Cemi kalın kafalı arkadaşlar bilir, bu sene matbu atamayacağım, 3 tekeri yine sürdüm. Karşıda tarlam isterseniz bakabilirsiniz, okulun birlikte. Bozdum yani 1. yaşında kekiğimi. Zira bakamayacağım” dedi.

Ardından çiftçiler ellerinde mütezayit kekiklerin olduğu depoda açıklama yaptı. Açıklamayı kekik üreticileri hesabına yapan fellah, şunları söyledi:

“Bu kekik şehirden göç dediğimiz daim durumlar gerçekleştirdi. İlçelerdeki insanlarımız kekikle döndü. Amma ne efsus ki kekiğimize erbap çıkan kimse yok. Hangi tarım odalarımız hangi Tarım Bakanlığımız. Bunları günlerce tekraren dile getirmemize karşın hiçbir yerden değer göremedik. Alelhusus vekilime haddinden fazla teşekkür ediyorum bizleri kırmadı, bu ikinci ziyareti. Vakit Kaybetmeden bu CHP’nin sorunu değil bu, iktidarın birlikte muhalefetin dahi İYİ Parti’nin dahi Milliyetçi Akım Partisi’nin dahi, artık kesim sorunu oldu. Artık havza sorunu oldu yani çiftçilerden dahi çıktı bu olay. Şayet bu kekik bu şekilde devam ederse yeni yıl bizim hayatta kalma şansımız yüzde 0. Tıpkı an evvel çiftçilerimize kooperatiflerden destek bekliyoruz, ziraat bankalarındaki kredilerimizin faizlerimizin ertelenmesini istiyoruz. Girdi maliyetlerinin kesinkes düşürülmesini istiyoruz ve alelhusus Ekincilik Bakanlığı’nın tıpkısı zaman önceki çokça acele ayrımsız şekilde el atıp, on paralık yoktan bu kekiklerimizi dünyalık ettiğimiz fiyata bizden almalarını rica ediyoruz.”

ELLERİNDE KALAN KEKİĞİ YAKTILAR

Yaptıkları açıklamanın arkası sıra çiftçiler ellerinde mütezayit kekiği yaktı. Kekiğini yakıcı çiftçi, “Böyle yakacaksın mal etmiyor bu. Hepsini yakacağım, ne kadar çuvalım varsa yakacağım. Doysun hakeza zenginler. İstemiyorum hakeza ortalık, celal. Ben mal etmeyince ne yapacağım bunu?” diye konuştu.

Share: