Gün Doğusu Marmara ve Mağrip Karadeniz’den yer sarsıntısı bölgesine arkalama tırları gönderiliyor

Sakarya, Kocaeli, Bolu, Düzce, Bartın, Zonguldak ve Karabük’te vatandaşların desteğiyle hazırlanan müzaheret tırları, sarsıntı bölgesine debi ediyor.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yaralarının hemen sarılması için ev genelinde başlatılan icraat cevvaliyet kesmeden devam ediyor. Ülkenin dört bir yanından harekete geçen duyar vatandaşlar ve iş insanlarının topladığı yardımlar resmi ve sivil topluluk kuruluşlarının koordinesinde depremzedelere ulaştırılıyor.

Bolu Valiliğince başlatılan arkalama kampanyasına katılan vatandaşlar, battaniye, elektrikli soba, bala bezi ve maması kabil bir nice gıda ve hıfzıssıhha malzemesini ekiplere tasdik etti.

Görevlilerce 8 tıra yüklenen malzemeler, AFAD’ın Çivril Mahallesi’nde mevcut deponun önünden yapılan dualar eşliğinde yola çıktı.

Vali Erkan Tığ, burada yaptığı konuşmada, “Bolu halkı buraya türkçesi müzaheret yağdırdı. Oradaki kardeşlerimizin ihtiyaçlarının karşılanması noktasında büyük tıpkı fedakârlık gösterdiler. Hayırhah vatandaşlarımıza haddinden fazla teşekkür ediyorum. Cenabıhak razı olsun.” dedi.

Yer Sarsıntısı bölgelerinde battaniye, besin ve suya haddinden fazla ihtiyacın olduğunu vurgulayan Kılıç, kontrol istirdat ekiplerinin sevkinin sürdüğünü da sözlerine ekledi.

Zonguldak’tan 2 kamyon yola bundan sonra

Zonguldak’ın ilçesinde sarsıntı bölgesinde ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak için insanca arkalama malzemesi taşıyan 2 kamyon yola çıktı.

Devrek Belediyesince belirlenen acil ihtiyaç listesi kapsamında ısıtıcı, battaniye, başmak, çağa ve pestil bezi, kadınlar üzere hijyen malzemeleri ile pijama takımları, çocuklar üzere montgomer, üst ve termal tayt gibi soğuğa alın apotr giyim kuşam, akarsu, besin malzemeleri ve eşyalar toplandı.

Şehremini Dokunaklı Bozkurt, gazetecilere, zelzele bölgesindeki vatandaşlarımızı koçmak zorunda olduklarını belirterek, “Devreklilerin yardımlarını mıhlı şekilde zelzele bölgemize ulaştırıyoruz.” diyerek konuştu.

Düzce’de iki günde 10 tır arkalama yollandı

Düzce’den yer sarsıntısı bölgesine müteveccih yardımlarda toplanan zayıf azık ve çıkarmak yüklü 6 tır cemaziyelevvel akşam saatlerinde zelzele bölgesine debi etti.

Dün de 4 tırın yollandığı kentte vatandaşların nakdi ve ayni yardımları sürüyor.

Bu arada AFAD, Uray ve gönüllü istirdat ekiplerinden oluşan hep 40 çevirici, 271 resmi ve fahri personel bölgeye vukuf etti. Bugün dahi 100 nefis ekibin yola çıkacağı öğrenildi.

Bartınlı vatandaşlardan müzaheret

Bartın’de vatandaşların bağışladığı mont, bot, bere, eldiven üzere kışlık kıyafetlerin yanı sıra battaniye, çocuk bezi ve maması, hijyenik gereç, azık kolisi, tüplü katalitik sobalar tırlarla depremde etkilenen illere gönderildi.

Bartın Valisi Nurtaç Arslan, Akçalı köyünde Bartın Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) koordinesinde ayni yardımların toplandığı depoyu musahabe etti.

Aslan, burada yaptığı konuşmada, Anadolu insanının en adamakıllı hasletinin yardımseverliği olduğuna dikkati çekerek, “Yardımlarından kıran hepsine haddinden fazla teşekkür ediyorum. Depremde vefat edenlere Tanrı’tan yağmur, yakınlarına sabırlar, yaralılarımıza da ivedi şifalar diliyorum. Enkaz altında mütezayit vatandaşlarımızın üstelik sağ selamet aramıza katılmalarını diliyorum. Başımız sıhhatli olsun, ülkemize eski olsun.” şeklinde konuştu.

Daha sonra 2 yardım tırı dualar eşliğinde bölgeye uğurlandı.

Karabük’te mektep çocuğu pakt yöneticilerinden nakdi yardım

Karabük’te üstelik depremden etkilenen vatandaşlara ulaştırılmak üzere Valilik koordinasyonunda yardımlar toplandı.

Ayni ve nakdi yardımlar ile azık, giyim, kovanlık malzemeleri, battaniye, montgomer, ellik ve temel ihtiyaç malzemeleri yer sarsıntısı bölgesine ulaştırıldı.

Safranbolu ilçesinde birlikte AFAD koordinesinde gerçekleşen kampanyaya duyarsız kalmayana vatandaşlar, Faydalı Çarşısı’na yardımlarını getirdi.

Ayrıca Eskipazar Kaymakamlığının organizesinde bere, argaç ve şal üzere El Eğitim Merkezi’nde dikim çalışmaları başladı.

Öte yandan Karabük 1. Amatör Lig’bile savaş fail Namzet Yapı Eflanispor umumi heyet üyeleri, zelzele bölgesinde kullanılmak üzere Karabük Valiliğine 25 bin teklik yardımda bulundu.

Kocaeli’birlikte arkalama seferberliği sürüyor

İzmit’te oluşturulan Ayni Arkalama Cem Merkezi’nde icraat korkulu tempoda bitmeme ediyor. Vatandaşların getirdikleri arkalama malzemeleri, görevliler tarafından tasnif edilip paketlendikten bilahare tırlara yüklenerek deprem bölgesine uğurlanıyor.

Çalışmaları denetleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, gazetecilere, şehremaneti adına toplam 85 açkı ve 372 personeli zelzele bölgesine gönderdiklerini kaydetti. İlçe belediyelerinden dahi 42 çevirgeç ile 102 personelin sevk edildiği bilgisini veren Büyükakın, sivil toplum kuruluşlarının 35 hizmet uzlaştırıcı ve 196 personelle alana ulaştığını rapor etti.

Büyükakın, eski Carrefour binasındaki 35 bin metrekarelik alanı AFAD’la koordinasyon halinde geri hizmet merkeze dönüştürdüklerini aktararak, “Hep yardımların burada toplanmasını, arkalama fethetmek isteyen vatandaşların buraya gelmesini önemle kâm ediyoruz. Yardımların buradan ilgilendiren noktalara ulaştırılması lazım. Tekil müzaheret gayretleri oradaki yardım çalışmalarını zorlaştırıyor.” ifadelerini kullandı.

Bu arada Taşmak Belediyesi ve Kızılay Taşmak Şubesi yerine işbirliğiyle, AFAD’ın koordinasyonunda yardımseverler tarafından hazırlanan 3 tır, sarsıntı bölgesine gezmek için hareket etti.

Gölcüklü yardımseverler, Kavaklı Kurultay Sarayı ve Değirmendere Görüşme Evi’ndeki müzaheret toplama merkezlerine bağışlarını ulaştırmaya bitmeme ediyor. İki toplama alanına getirilen malzemeler, görevliler ve gönüllü vatandaşların sayesinde paketlenerek yardım bölgesine değerlendirmek üzere hazırlanıyor.

Azmak Kongre Sarayı’na mevrut Bataklık Belediye Başkanı Ulu Sebep Sezer üstelik çalışmaları yakından izleme etti. Hazırlanan paketler devir içerisinde tırlara yüklenerek deprem bölgesine gönderilecek.

Çocuklardan ruh gebe notlar

Sakarya’nın Hendek Belediyesinden yapılan açıklamada, giyimden ısınmaya, gıdadan hıfzıssıhha malzemesine vatandaşların bütün ihtiyaçlarına cevap verecek yardımların vatandaşlarca getirildiği anlatıldı.

Bugün itibarıyla 6 arkalama tırının AFAD kontrolünde depremzedelere ulaştırılmak amacıyla bölgeye uğurlandığı aktarılan açıklamada, Şehremini Turgut Babaoğlu’nun şu ifadelerine kayran verildi:

“Dualarımızla, yüreğimizle, yardımlarımız ve desteklerimizle yanlarındayız. Muazzez Trap halkı sağduyusu ve birlikteliğini gösteriyor. Depremzede kardeşlerimiz amacıyla neyi var neyi yok paylaşıyorlar. Hızlıca bildirme gelişmemiş süre zarfında 5 tır elan yola emisyon hedefindeyiz. Atatürk Parkı’ndaki nikah salonuna yardımları bekliyoruz.” dedi.

Öte yandan, çocukların yardım malzemeleri arasına önsezi hamile notlar koydukları görüldü.

Notlarda, “Sizi mutlu etmek üzere oyuncaklarımı gönderiyorum, inşallah mutlu olursunuz.”, “Haberlerde evlerinizin yıkıldığını gördüm ve çokça üzüldüm. Bunları size ödül getirmek istedim. Sizleri seviyorum. İnşallah çokça ferah olursunuz. Allah size felah versin.”, “Acınız acımızdır. Ben özürlü aynı bireyim. Bu bebeği benim kabil özürlü kardeşimize verirseniz sevinirim.”, “Rabbim yardımcınız olsun. Bu ülkenin her karış toprağının her bireyi kardeştir. Acınızı, kederinizi tekmil kalbimizde hissediyoruz. Bu günleri gelişigüzel atlatacağız kardeşim.” yazıları düzlük aldı.

Taraftarların 4 tır yardımı yola daha çok

Akyazı Belediye Başkanı Bilal Soykan de yardım toplayacaklarını açıkladıkları ilk dakikalardan itibaren vatandaşların ağır ilgisiyle karşılaştıklarını bildirdi.

Soykan, uray yerine bölgeye 23 ve 30 tonluk iki kazaratar, 2 sürücü ve 2 çekimli tır gönderdiklerine değinerek, “Vatandaşlarımızın, muhtarlarımızın, esnaflarımızın ve sanayicilerimizin destekleri ile 2 tır akarsu, 10 titrem ark bakliyat, 1088 elektrikli ısıtıcı, 8 titrem un, 100 paket besin, 3 bin 40 battaniye, 1030 emsal ve yastık, 4 bin savuşturmak, 2 titrem peynir, 1500 paket bala bezi, 1080 mont, 1400 çift pabuç, 1 titrem zeytin, 1000 hırka ve kazak ile tonlarca dirim malzemesini depremzedelerimiz üzere bölgeye gönderdik.” ifadesini kullandı.

Sakarya Tecim ve Uran Odası (SATSO), toplanan yardımların ilk tırlarla bölgeye sevk edildiği ve mevrut yardımlarla yenilerinin hazırlandığını açıkladı.

Bu arada Sakarya Beşiktaşlılar Derneği üyeleri birlikte ısıtıcı, battaniye, kışlık giysi, bala bezi ve eskimemiş eşyalarla gebe 4 tırı depremzedelere gönderdi.

Share: