Gün yanıklarını hafife almayın

Uzmanından devir yanıklarına alın uyarı: “Çağ havari kremler yenilenmeli”

DÜZCE – Yaz dönemiyle gelişigüzel güneşin zararlı ışınlarına maruz artan hastaların sayısı artıyor. Ruz yanıklarının teferruatlı vadede kap kanseri riskini arttırdığını belirten Cilt Hastalıkları Uzmanı Dr. Fiil Haşal, alınması gereken önlemlere ilgilendiren bilgilendirmelerde bulundu.

Havaların ısınmasıyla plajların ve havuzların keyfini çıkartmak isteyen vatandaşların sunu nazik kabu akarsu devir yanıkları oluyor. Arada Bir ağrılı olan devir yanıkları, bazen bile ciltte akarsu kabarcıklarına ve enfeksiyona etmen olabiliyor. Düzce Atatürk Çap Hastanesi Deri Hastalıkları Uzmanı Dr. Çizi Haşal, bahir ve havuzlara girilirken katiyen ruz kremi kullanılması ve 2-3 saatte benzeri ruz havari kremin yenilenmesi gerektiğini belirtti.

“Ruz havari kremler yenilenmeli”

Vatandaşların, sıcak havalarda şemsiye evet üstelik gölgelik alanlarda durması uyarısında kâin Haşal, “10.00-16.00 saatleri ortada mümkün mertebe sadık mekanlarda durmalıyız. Vatandaşların aracısız gelen ruz ışınlarından ırak durmalarını istiyoruz. Çocuklarımıza bu dönemde ilgi etmemiz gerekiyor. Füru yaz aylarında dışarıya çıkıyor ve zaman ile temasları çok oluyor. Kısa mehil dahi gündüz yanıkları evet birlikte ruz çarpması rahatsızlıkları yaşanabiliyor. Tafsilatlı vade bile ten kanserleri açısından artmış benzeri riziko yapılanma ediyor. Sıra koruyucu kremler kullanmalıyız. Mümkünse etraflı kollu kıyafetler tercih edilmeli, penye ve keten birlikte cins. Bunları yeğleme etmelerini ve hassaten ayrıntılı süre dışarıda kalacak çocuklarda ruz siper özellikli mayolar var. Onları kullanmalarını istiyoruz. Denize girip çıktıkça veya havlu kullandıkça çağ koruyucularının tekrarlamalarını istiyoruz. Artağan su tüketmelerini referans ediyoruz. Bu gün de bunlara özen ederlerse sorunsuz tıpkısı yaz geçiririz” dedi.

“Gölgede bile bronzlaştığımızı unutmamalıyız”

Ultraviyole ışığın gökçe yazın güneşten, kışın ise kardan yansıdığını söyleyen Haşal, “Ultraviyolenin yansıyan ayrımsız mum olduğunu aşina olmak gerekiyor. Yazın kumdan, kışın kardan yansıdığını kasten ırgamak lazım. Hoppadak gölgede durduğumuzda bile bronzlaştığımızı ayn önüne alırsak, bu sebeple 10.00 ila 16.00 ortada kendimizi sınırlı aktiviteler ile kısıtlarsak elan dimdik olacaktır” şeklinde konuştu.



Share: