Günâşık tarlalarında görsel şölen

Gün Çiçeği tarlalarında görsel şölen

ERZİNCAN – İl Tarım ve Orman Müdürlüğü aracılığıyla planlı toprak gününde hasat amacıyla çevrim sayan gün çiçeği tarlalarında görsel ziyafet oluştu.

Erzincan İl Ekincilik ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Istihsal Ofis Müdürlüğü eliyle hazırlanan ve Bitkisel Üretim Umumi Müdürlüğünce desteklenen “Yerli Hibrit Çeşitlerin Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi” çerçevesinde Kargın beldesinde tarla haset düzenlendi. Toprak günü muvaffakiyetli ayrımsız tarım şekli veya uygulamanın bire bir yahut birkaç aktarılma süreyle çiftçilerin ziyaretine açılması yöntemi yerine biliniyor. Muvaffakiyetli ve amacına akla yatkın ayrımsız şekilde gerçekleşebilmesi için öncesinde, devamında ve sonrasında teferruatlı planlama ve kombinezon müstelzim tarla günleri, seçkin cins tarımsal faaliyetin rastgele safhasında, konuyu çiftçilere izah etmek, ilgilerini bürümek ve onların uzmanlarla konuyu tartışabilecekleri tıpkısı ortam ulaşmak aracılığıyla öğrenmelerine ve benimsemelerine destek olmak üzere düzenlenen bire bir aktiflik yerine çiftçiler ve yetkililer tarafından birleştirme ediliyor.

“Evcil Melez Çeşitlerin Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi” çerçevesinde, Çayırlı ilçesinde bin 250 kilo günebakan tohumu tahsis edilip hep 45 üretici ile 3 bin 125 dekar alanda ilk teşrin gerçekleştirildi. Tercan ilçesinde ise bin 750 kilo günâşık tohumu tahsis edilerek hep 33 müstahsil ile 4 bin 375 dekar alanda ekimi gerçekleştirildi. Böylecene Tercan ve Çayırlı’birlikte ekimi gerçekleştirilen çocuk sayesinde hasat dönemi toplamda 7 bin 500 dönümde yağlık günâşık üretimi gerçekleşmesi bekleniyor. Bu çerçevede hasat üzere çevrim sayan gündöndü tarlalarında düzenlenen tarla gününde mülevven görüntüler meydana geldi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Murat Atmaca günebakan tarlasında yaptığı açıklamada, “‘Domestik Hibrit Çeşitlerin Kullanımının Yaygınlaştırılması Projesi’ çerçevesinde ilimiz Tercan ilçesi Kargın beldesindeyiz. Vatandaşın ekmiş olduğu 50 dönüm suluya, 30 dönüm dahi susuza tarlaları ziyaret ettik ve tarla günü düzenledik. Tercan ilçemize bin 750 kilogram, 33 çiftçimize tohumları vererek toprakla buluşmasını sağladık. Çayırlı’ya dahi bin 250 kilogram, 45 çiftçimize verdik. 4 bin dönüm Tercan’üstelik 3 bin 500 dönüm birlikte Çayırlı’de atılmak için 7 bin 500 dönüm ekolojik ortam günâşık üretimini gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

Üretici İzzet Fazilet ise, gündöndü tarlasını nasıl ektiğini ve yetiştirdiğini anlatarak, “55 dönümlük dolayı gün çiçeği tarlasındayız. Tohumunu Tercan İlçe Ekincilik Müdürlüğünden yüzdelik 75 hibeli yerine aldık. 20-25 kilo gübreyle ektik. Üstüne dahi 10-15 kilo civarında yazlık basılmış attık. 2 kez üstelik suladık. Hasada henüz 1 ay var. Hasat yazar, inşallah beldemize eskimemiş bire bir kitap kazandırmış oluruz” diye niteleyerek konuştu.



Share: