Günâşık yağını asırlık imalathanede üretiyor

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde ağababa mesleğini sürdüren Mustafa Acar, geleneksel yöntemle ayçiçeğinin yağını çıkarıyor.

Ailenin üçüncü gömlek temsilcisi 60 yaşındaki Acar, babasının ilerleyen yaşı zımnında işten elini çekmesinden kıran 6 yıl önceki kaymakamlık merkezindeki imalathaneyi işletmeye başladı.

Mesleği bayağı yaşlarda öğrenen Enerjik, çalışanı ile müşterilerine hizmet veriyor. Acar, bölgedekilerin getirdiği ayçiçeğini yağa dönüştürüyor.

Mustafa Çevik, AA muhabirine, işletmenin yapı tarihini cemi yerine bilmeseler bile 100 yılın üstünde geçmişe cemaat olduğunu söyledi.

Cumhuriyet’in evvel yıllarında değirmen taşıyla soyma ve kahır işlemi yapıldığını, teknolojinin gelişmesiyle dizel motor ve elektrikli makinelerin devreye girdiğini tamlayan Çevik, “İlk zamanlar zor ahali sayesinde yapılırken şu an hidrolik baskı kullanmaktayız.” dedi.

Çevik, ayçiçeğinin kabuğunun soyulması, silindirle ezilmesi, tavada kavrulması ve preslenmesi tutmak üzere istihsal sürecinin başlıca 4 aşamadan oluştuğunu anlattı.

Elde edilen yağdaki bulanıklığın 2-3 günce dinlendirme sonucunda dibe çöktüğünü, yağın tortudan arındırılarak kullanıma amade ağıl getirildiğini aktaran Acara, şöyle bitmeme etti:

“Ayçiçeğinin yağa dönüştürülme aşamalarında herhangi bir malzemesi değerlendiriliyor. Kabuğu tavanın altında mahrukat kendisine kullanılıyor. Ayrıca öz evimizde ve ara sıra evlerde kışları sobada yakıt kendisine dahi kullanıyoruz. Efsanevi yemine karıştırılıyor. en üst presleme aşamasında yağ çıktıktan sonraları zarfında kalan posa gene efsanevi yemi olarak değerlidir. Hem hayvandan alınan benzen miktarını hem de sütün yağ oranını artırır. Ayçiçeği olağanüstü bire bir bitkidir. Şipşak serian herhangi bir aşaması yayın namına kullanılıyor. Tarladan sofraya büyüklüğünde hiçbir tarafı hüsran edilmez. Gestalt küspe manasız, balık avlamakta kullanılmaktadır. Sabun kalıbı büyüklüğünde kesip etrafına iğneler takılıp misina yardımıyla suya atılıyor. Hafif semiz olduğu üzere kokusuna balıklar geliyor.”

“Acele yanma yapmadığı üzere dayanıklı bire bir yağdır”

Hem kendileri üzere hem da dilek fail müşterileri için istihsal yaptıklarını, zat yağ satışlarının daha birkaç olduğunu dile getiren Acara, “Köylünün getirdiği çuvala bakarak tartıyoruz. Miktarına bakarak fiyatlama yapıyoruz. Çekmece bedeli alıyoruz. Bu şekilde köylünün yağını çıkarıp namına tasdik ediyoruz.” ifadesini kullandı.

Ürettikleri yağın kendine has kokusu ve lezzetinin olduğunu vurgulayan Enerjik, “Bizim yağımızla kızartma yaptığınızda tez yanmaz. Tavada azalmaz tersine genleşir. Tez yanma yapmadığı üzere dayanıklı bir yağdır. Bu çevredeki hanımlar yoluyla haddinden fazla tercih edilir, bilinir.” değerlendirmesinde bulundu.

Çocukluk yıllarında Bilecik’te 4 yağhane bulunduğunu, şu anda ise çevredeki şehirler dahil anadan görme yöntemle hemen kendilerinin üretimi sürdürdüğü bilgisini veren Enerjik, Eskişehir, Bilecik ve Bursa kabil çevredeki kentlerden müşterilerin üstelik geldiğini anlatım etti.

Uzun yıllar dükkanı işleten babası bitmeme edemeyince yağhaneyi durdurmak istemediklerini, ayrıksı işlerle uğraşmasının arkası sıra işletmenin başına geçtiğini belirten Enerjik, “İki kızım var, benden bilahare bu işi devam ettirmeyi düşünmüyorlar. Onun üzere birkaç sene içinde ya tükenik evet dahi bitmeme kararı verilmesi gerekecek. Girişimci güre arkadaşlarımız olursa işin inceliklerini öğretmeyi düşünüyorum.” diye niteleyerek konuştu.

Müşterilerden Fahri Beyan dahi ürettikleri ayçiçeğinin yağını çıkarttırdıklarını, bu sayede doğal yağ tükettiklerini dile getirdi.

Beyan, “Lezzeti, kokusu çokça evire çevire. Herkese referans ederim. 54 yaşındayım. Annem, babam, dedem üzere ben dahi bu geleneği devam ettirmeye çalışıyorum. Onlar zamanında lacerem buradan yağ alıyorsa ego dahi alıyorum.” dedi.

Share: