Gurbetçi hayırsever, eşeğinin heybesindeki kitaplarla rustik mahalle çocuklarını sevindirdi

Almanya’de hararetli Ersin Bilgili, eşeğinin heybesine yüklediği pusula ve kırtasiye malzemelerini Balıkesir’in Havran ilçesinde çocuklara dağıttı.

” Türkiye’nin eşekli Dostoyevski”si kendisine tanınan ve 30 yıldır sınırlı dışında ikamet fail 59 yaşındaki gurbetçi iyicil, çocukluk hayalini yapmak için eşeği Karakaçan’la köyleri, rustik mahalleleri geziyor.

Havran’a 10 kilometre uzaklıktaki rustik Fazlıca Mahallesi’ndeki Halil İbrahim Saika İlkokuluna mevrut Hakim, Türk ve dünya klasikleri ile kırtasiye malzemeleri dağıtıp çocukları sevindirdi.

Okulun bahçesinde çocuklarla kahvaltı birlikte işleyen iki yavru babası Ersin Bilge, AA muhabirine, ilkokulda öğretmeniyle beyninde geçen tıpkısı diyalogdan etkilenerek bu projeyi hayata geçirdiğini söyledi.

Bilge bununla ilişkin anısını şöyle anlattı:

“Tıpkısı gün dersimi yapmamıştım. Bana öğretmenim ‘Dersini illet yapmadın?’ diyerek sordu. Ben bile ‘Kalem defter mi var?’ diye karşılık verince hoca birlikte kızıp aksülamel adına bana, ‘Eşek sudan gelene kadar seni döverim.’ dedi. Akşamüzeri eve gittikten bilahare merhum anneme kalemim olmadığından etraf dersimi yapmadığım amacıyla öğretmenimin karakaçan sudan gelinceye büyüklüğünde beni döveceğini söylediğini anlattım. Annem üstelik bana öğretmenine gidip merkep sudan gelmezse hangi büyüklüğünde sopa yiyeceğimi sormamı söyledi. Annemin bu cümlesinden sonraları bende edebi ve mizahi adına haddinden fazla güzel ayrımsız his ve akıl oluştu. Ayrımsız köy çocuğu kendisine öğretmenim o cümleyi kurduktan sonra okulda oturup derslik penceresinden dağlara taşlara bakarak tıpkı sahne kurdum; ‘Birisi eşeklerin üzerine heybelere, hurçlara kalem, defter, tezkere yükleyip getirip bize vermiş olsa.’ diye niteleyerek. Demin ego bu hayali gerçeğe kuşatmak amacıyla yola çıktım.”

“8-9 yaşındaki çocukluğumu yaşıyorum”

İlk kendisine doğup büyüdüğü Erzincan’ın Çayırlı ilçesine gidip 800 öğrenciye tür, defter, silgi ve buna benzer hediyeleri çocuklarla buluşturduğunu dile getiren Hakim şu esas büyüklüğünde 6 bin köy çocuğuna ulaştığını bildirdi.

Her ay Almanya’daki, Avrupa’daki dostlarıyla 40 üniversiteli öğrenciye burs verdiklerini, yazdığı kitabın gelirini karye çocuklarına bağışladığını rapor fail Bilgili, “Ego artık köy çocuklarıyla dönüp 8-9 yaşındaki çocukluğumu yaşıyorum. Hayalinin peşinde koşan biri namına çocukların ortada olmaktan bile haddinden fazla mutuyum. Ego buraya istesem ölçüsüz araçlarla gelebilirim. Ama ego çocukken eşeği düşündüm. Eşekle yola hayat hayali kuran benzeri bala namına okulun kapısından eşekle geldiğimde sevgili çocuklarımız bu konsepti hiçbir ant unutmayacak.” diye niteleyerek konuştu.

Kırkyama sanatçısı Beriye Başak üstelik çocukluğunda buna eş durumlar yaşadığını belirtti.

Altınoluk Mahallesi’nde yaşlı ayrımsız adamın katırın üzerinde kendilerine tezkere dağıttığını nâkil Başak, “Öbür hafta dahi geldiğinde o kitapları tasdik ederdik. Sonunda tezkere aşkı, tezkere sevgisi çocukluğumdan başladı ve yazarımızın eşeğin üstünde betik dağıtması bizi çocukluğumuza döndürdü.” dedi.

Fazlıcalı öğrenciler ise eşekle gelmesi karşısında sersemlik ve bahtiyarlık yaşadıklarını söyledikleri gurbetçiye hediyelerinden muhit teşekkürname etti.



Share: