Güroymak’ta husumetli aileler barıştırıldı

Bitlis’in Güroymak ilçesinde aralarında adavet kâin iki ocak barıştırıldı.

2022 yılında Çelik ve Erol aileleri beyninde yaşanan ve tıpkı kişinin hayatını kaybettiği antagonizm, Güroymak ilçesi Nurtepe Mahallesi Şeyh Tertemiz Camii’nde barış programı düzenlenerek yetinme önderlerinin girişimi sonucu barışla sonuçlandı. Kur’an-ı Selek tilavetiyle başlayan programda mütekellim Şeyh Günahsız Medresesi müderrislerinden Ahmet Sayın, “İslam, adından üstelik anlaşılacağı amacıyla selam ve barış dinidir. Kardeşliği belgi edinen bu ilmek farklı bilcümle toplumsal bağlardan henüz derinlikli benzeri kardeşliği kaynak etmektedir. Mensubu olduğumuz dinin ‘Müslümanlar muhakkak kardeştirler. Aralarında tıpkısı muhasamat olduğunda onları barıştırın” emri ile Delege Efendimizin 1400 küsur sene evvel ‘ayaklarımın altına aldım’ dediği ilkel kan davasını bizler bu cahiliye adetini büyüklerimizin ve sizlerin yardımıyla ayaklarımızın altına almış olmanın sevincini ve mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sevinci bizlere yaşatan Allah’a hamd ediyoruz ve onun kutlu elçisi ve özgürlük peygamberine binlerce namaz ve selam getiriyoruz” ifadesini kullandı.

İslam dininin tıpkı zamanda sosyal tıpkı din olduğuna özen çeken Sayın, konuşmasına şöyle devam etti: “Bir yandan Rabbimize alın olan kulluğumuzu emrederken, değişik yandan içtimai sistem ve münasebetlerimizi bile sıralama etmektedir. İslam, hak kavramını sosyal sistemin sunma bayır yerine yerleştirmiştir. Bu nedenledir ki Allah’ın sair benzeri adı da Hak’tır. Çözme böyle iken esefle görüyoruz ki bizim toplumumuzda kimi zaman doğruluk ihlal edilmekte, sosyal ilişkilerimiz üzücü almakta, barış atmosferi sekteye uğramaktadır. İşte rağbet edilmeyen bu münasebetsiz durumların telafisi yeniden bu topraklarda esasen bu tarihî coğrafya bize armağan etmektedir. Ulularımızdan zekâ eyliyoruz, bilgelerimizden beyin alıyoruz ve alimlerimizden el öğreniyoruz. Vakit Kaybetmeden öz hayatımızı önemsediğimiz bir sahn tarzımız olanaksız. Çabucak ibadetlerimizi yapmakla mükellefiyetlerimizi hesabına getirmiş olmayacağız. İbadetlerimiz Rabbimize yaptığımız yolculuğumuzda bizim amacıyla bir aydınlıktır. Ancak kardeşlerimizin doğruluk ve hukuklarını ihmal ve ihlal almak bu yolculuğumuzu birlikte zehirlemektedir. Gelişigüzel devirde eksikli olduğumuz muhacir ve ensar kardeşliğini bu çağda yeniden anımsama ve hayata para aktarımı vaktinin geldiğini bilmemizi arzu ediyorum. Çünkü kamil bire bir Mutekit olabilmenin yolu, acun ve öbür dünya cennetini elde etmenin yolu Müslüman kardeşlerimizin haklarına riayetkâr olmak ile mümkündür.” diye niteleyerek konuştu.

Program, her iki sülale fertlerinin Kur’an-ı Kerim’in altında geçerek barışmasıyla sona erdi. Programa bölgenin doyum önderleri, gelişigüzel iki eş fertleri ve haddinden fazla sayıda vatandaş katıldı. – BİTLİS

Share: