Hack Karadeniz’in aranan hackerlarının Vekil ve Başbuğ olduğu ortaya daha çok

TEKNOFEST Hack Karadeniz’de yarışan takımların benzeri dizi şifreyi çözerek iki gündür ulaşmaya çalıştığı hackerların, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Tahavvül Ofisi Başkanı Ulu Taha Antrenör olduğu ortaya çıktı.

Endüstri ve Uygulayım Bilimi Bakanlığından yapılan mukayyet açıklamaya göre, TEKNOFEST Karadeniz kapsamında planlı ve bu yıl 5’incisi yapılan Hack Karadeniz Yarışması’nda katılımcılar, yazılımların güvenlik açıklarını bularak elde edilen ipuçlarıyla muhtemel hackerlerin yerini tayin etmek için yarıştı.

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi’nde yapılan Hack Karadeniz Yarışması’na 29 ülkeden 380 ekip katıldı. Değişik noktalardaki açıkları tayin edip ödülleri toplayarak finale mütezayit takımlar yarışma süresince kilolu himmet harcadı.

Amaçları “yağız hackerları” yakalamak olan Hack Karadeniz’in beyaz zehir hacker takımları, Zonguldak Inanma Müdürlüğü Siber Suçlarla Uğraş Bölüm Müdürlüğü ekipleriyle gelişigüzel akıntı etti.

Siyah kıyafetler giyerek, elektronik beyin başına geçtiler

Siyah hackerların telefonlarını izleme ederek Zonguldak’ta benzeri kafede olduğunu belirleyen yarışmacılar, polislerle gelişigüzel hamle bota binerek kafeye geldi. Yarışmacılar, arkaları çevrilmiş yağız kapüşonlu kıyafetleri olan iki kişiyi bulduklarında, bu kişilerin Vekil Varank ile Komutan Uca Taha Antrenör olduğu sürpriziyle karşılaştılar.

Nazır Varank’ı karşılarında gören çoluk çocuk şaşkınlıklarını gizleyemedi.

“Bire Bir siber güvenlik yarışmasını, fiziksel yarışmayla birleştirdi”

Bakan Barank, Sayısal Transformasyon Ofisi Başkanı Mehabetli Taha Antrenör’un bu sene dünyada üstelik sıfır bir konsepti gerçekleştirdiğini belirterek şunları kaydetti:

“Tıpkı siber düzenlilik yarışmasını, fiziki yarışmayla birleştirdi. Buraya mevrut erekçi yarışmacılarımız ödüller toplamaya fiilen, koşarak, güç gider ederek dahi yarışmış oldular. Zaman finali gerçekleştirdik. Tığ da gerçekte beyaz zehir şapkalı hacker olmamıza karşın zaman yağız şapkalarımızı takıp, senaryoda başlangıçta anlaşılan ettiğimiz aynı yeri hackliyormuşuz kabil yaparak yarışmaya dahil olduk. Arkadaşlarımız birlikte bizlerin yerini önce ipuçlarını izleme ederek, Türkiye’da geliştirilmiş yazılımlardaki zafiyetleri bularak elan sonradan itimat siber asayiş dairemizle iş birliği yapıp telefonlarımızdan yerimizi tespit ederek buraya geldiler bizi buldular. Yarışmaya katılan herkesi tebrik ediyorum.”

Bu yarışmaları, Türkiye’de siber güvenlik alanında farkındalık sağlamak amacıyla düzenlediklerine dikkati çeken Varank, “Alelhusus gençlerimizi yönlendirmek, o alanlarda kayırıcı kaynağımızı imar etmek, tendürüst kardeşlerimiz bu alanlara yönelsinler diye niteleyerek bu yarışmaları düzenliyoruz. Hack Karadeniz’i Zonguldak’ta yapmamızın tıpkısı sebebi henüz var. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı (BAKKA) ‘Siber Vatan’ isimli benzeri yapılanma düzenliyor. Özellikle bu bölgede Bartın, Karabük ve Zonguldak’taki üniversitelerde okuyan genç kardeşlerimizi elektrik-elektronik, yazılım kabil alanlarda mektepli olmasalar da biz ‘Siber Vatan’ programıyla siber düzenlilik alanında yetiştiriyoruz. Onlara dönük yetişek programları, farklı staj programları düzenliyoruz. O arkadaşlarımız üstelik kendilerini bu alanlarda yetiştiriyorlar hem sektörde kalifiye öge kendisine çalışıyorlar hem üstelik zat şirketlerini kurarak siber güvenlik alanında cümbüş gösteriyorlar.” ifadelerini kullandı.

Varank, BAKKA’nın düzenlediği “siber yurt” programında oluşan ortamı bu yarışmada kullandıklarını anlatarak, “Bu yarışmanın bilcümle ayaklarını ‘siber yurt’ programında terbiye kayran tüvana kardeşlerimiz tasarladılar, hayata geçirdiler. Yarışmacı arkadaşlarımız üstelik Türkiye’nin dört bir yoluyla gelip bu yarışmalara katıldı. Biz kendilerini tebrik ediyoruz. Hepsi gönlümüzde birinci.” değerlendirmelerinde bulundu.

TEKNOFEST Türkiye’nin feza, havacılık, teknoloji ve bilimi sevdiren tıpkı festival olduğunu belirten Varank, TEKNOFEST kuşağının, Türkiye’nin yıpranmamış başarı hikayelerini yazacağını, ülkenin geleceğini mensur edeceklerini vurguladı.

Varank, onların önünü beğenmek amacıyla çalıştıklarını belirterek, Türkiye’nin hamur hikayesinin bu gençlerin elinden çıkacağına inandıklarını bildirdi.

Bakan Varank, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz ve Cumhurbaşkanlığı Dijital Transformasyon Ofisi Başkanı Yüce Taha Antrenör ile Hack Karadeniz final etabına küsurat 4 ülkeden 10 topluluk ve 38 müsabık arasında ilk 3’e giren “KırmızıMontluMadonna”, “Yarayan Kana” ve “ChestnutHoney” takımlarına ödüllerini verdi.



Share: