Halkevleri Artvin Bölüm Başkanı Karakuş: “İstedikleri Kadar Pr Yapsınlar.

EREK İSTANBULLU

Kahramanmaraş depreminin serian ardından kıyamet bölgesine gittiklerini dile getiren Halkevleri Artvin Idarehane Başkanı Garaz Karakuş, “Bu azamet nerede’ sözü bize ilgili değil ve bizim tarafımızdan matrut değil. Vatandaşların oradaki söylemleriyle ortaya balkon tıpkısı özdek. Bölgeye giden herkesin gözle gördüğü tıpkısı molekül. İstedikleri büyüklüğünde PR yapsınlar, istedikleri kadar kurumlar arası parayı oradan oraya para aktarımı etsinler ve hala bölgede çadır dağıtamayan, çadırı dahi çözememiş ve hijyen ihtiyacını çözememiş oran organizasyonu var” dedi.

Halkevleri Artvin Bölüm Başkanı Garaz Karakuş, hareket bölgesinde yaşadıklarını ve izlenimlerini aktardı. Karakuş, şunları söyledi:

“Hareket sonrası bölgeden gelen bilgiler doğrultusunda tığ kentimiz Artvin de değişik alım ve kuruluşlarla neler yapabileceğimizi konuşarak hızlıca işe koyulduk ve bölgeye yardımlar yola çıktığında hangi efsus ki bölgede tablonun ağırlığını gördük. Depremin 16. gününde hala deri eksikliğinden kontekst insanlar beş altı hasarlı evlere girmeye başladı. Bölgede yaptığımız icraat bize şurası gösterdi ki bölgede gösterişli bire bir kodifikasyon eksikliğinin yarattığı mağduriyete ayrımsız tanık olduk.

“DÖRDÜNCÜ GÜNE KADAR ARAMA ISTIRDAT EKİP SAYISI AZDI”

Hem Hatay’bile ve bölgede yaşanan Maraş, Pazarcık merkezli depremin peşi sıra ilk bölgedeki arkadaşlarımız bölgeye Antakya’evet, Malatya’evet, Adıyaman’a ulaştılar. Bizler de onlardan aldığımız bilgiler doğrultusunda kentimiz Artvin’üstelik, ayrıksı kurumlarla, belediyelerle ve buradaki bilcümle bindi veren arkadaşlarımızla gelişigüzel neler yapabileceğimizi konuştuk ve hızlıca başladık. Buradaki organizasyonda emeği sabık herkese ego Halkevleri namına teşekkür ediyorum. Ardından tığ geçmiş gün yardımlar yola çıkmaya başlayınca bölgedeki tablonun ağırlığının henüz dahi dolgunca anladıkça ekiplerimiz oradaydı ama kontrol kurtarma bilgisi olan arkadaşlarımızla gelişigüzel Antakya’evet ulaştık, depremin ikinci günün gecesinde ve taharri kurtarma çalışmasını yürüteç arkadaşlara karışma olduk. Bölgede 4. gününe büyüklüğünde taharri istirdat ekiplerinin sayısı azdı. Çeri 4. günü başkaca 5. günü sokakta görünmeye ve çalışmalara katılmaya başladı. Ama öyle benzeri organizasyonsuzluk vardı ki onlarda hangi yapacaklarını bilmiyorlardı.

“İNSANLAR HASARLI BİNALARA GİRMEK ZORUNDA KALDI”

Ben bölgeden 11. günde döndüm buraya kol arkadaşlarımız orada devam ediyorlar çalışmalara. Aşevleri kuruldu, belediyelerin çalışmaları var benzeri zamanda kurumların çalışmaları var ve konusunda yine zelzele yaşanınca kriz elan da derinleşmiş oldu ve bibi orada oba sorunu şişman bir mesele kendisine duruyor. Bibi çözülemedi depremin 16. gününde insanlar hala çadır olmadığı üzere beş altı hasarlı olduğunu düşündüğü ya birlikte devletin bir iki hasarlı raporu verdiği binalara buyurmak zorunda kaldılar. Periyot boyu yaşamını yitiren rüfeka bibi enkazın altında kaldığı ve hala ihbarlar geliyor ve ekipler bakıp orada çalışıyor. Buradaki arkadaşların topu topu bu oba sorunu olan ve kalacak yerleri olmadığı için evlerine yok etmek zorunda kalanlar kim bunun hesabını birileri yöneltmek zorunda ve halan bu bölgede 10 sunum ilde keçe ihtiyacını karşılayamamış aynı celal organizasyonu var. ‘Bu büyüklük nerede’ sözü dahi bize ilişkin değil ve bizim tarafımızdan çıkarılmış değil. Vatandaşların oradaki söylemleriyle ortaya intişar tıpkısı molekül. Bölgeye revan herkesin gözle gördüğü ayrımsız öz. İstedikleri büyüklüğünde pr yapsınlar, istedikleri büyüklüğünde kurumlar arası parayı oradan oraya aktarma etsinler ve bibi bölgede oba dağıtamayan, çadırı da çözememiş ve hijyen ihtiyacını çözememiş çap organizasyonu var.

“UMUM İMKANLARIMIZLA BÖLGEYLE DAYANIŞMAMIZ SÜRECEK”

Tığ Halkevleri yerine Türkiye’deki umum imkanlarımızla, gücümüzle, üyelerimizle, dostlarımızla ve bölgedeki dayanışmayı sürdürmeye çalışıyoruz. Aşevlerimizle, Malatya’da, Maraş’ta, Antakya’de, Hatay’dahi ve farklı çalışmalarımızla kim keyif çalışmalarıyla lazım oradaki psiko bindi çalışmalarıyla çocuklara yönelik çalışmalarla elimizden gelenle oradaki yaraları kullanmak için mücadelemizi sürdüreceğiz. Buradan yani geçmiş günlerde olayın sıcaklığıyla yardımın duyurmak amacıyla uğraşan arkadaşlarımızın bu işin gelişmemiş vadede çözülmeyeceğini ve o yüzden yardımlara bölgedeki ihtiyaçları strateji ederek devam etmeleri gerektiğini ve Halkevlerinin tamam şubelerinin 7/24 berrak olduğunu, bizlere ulaşabileceklerini ve tevhit olarak yardımların bitmeme etmesi gerektiğinin çağrısını buradan yapmış olduk.”

Share: