Hars ve Turizm Bakanlığı balaban zaferin destansı öyküsünü sahneye taşıyor

Hars ve Turizm Bakanlığı Pir Sanatlar Umumi Müdürlüğü, Balaban Taarruz destanının anlatıldığı, “Galibiyet Yolu 100. Yıl Epilog” projesini, Afyonkarahisar, Kütahya, Çeltek ve İzmir’üstelik sahneleyecek.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Adamakıllı Sanatlar Genel Müdürlüğünce, Başkumandanlık Meydan Savaşı ve 30 Ağustos Zafer’inin sene dönümünde, 100 yabanlık grup ile hazırlanan “Yengi Yolu 100. Yıl Son Söz” projesi, 4 ilde seyirciyle buluşacak.

Zübeyde Hanım’ın, oğlu Mustafa Eksiksizlik Paşa’ya zaferle dönmesini talep ettiği akıbet sözünün sahneye taşınacağı gösteride, düşmana ilk kurşunu sıkarak kurtuluşun fitilini ateşleyen Hasan Tahsin’den başlayarak kamer açık bayrağı göğe çeken kahramanların 9 Eylül’de düşmanı denize döktüğü majör zaferin öyküsü anlatılacak.

İzmir Cesamet Türk Dünyası Dans ve Saz Topluluğunca gerçekleşecek gösterinin ardından sanatçılar Fatih Erkoç ve Ahmet Baran, İzmir Ihtişam Senfoni Orkestrası eşliğinde, “30 Ağustos Özel Konseri”nde ayrımsız sahneyi paylaşacak.

Şişman Saldırı ve Başkomutanlık Yer Muharebesinin 100’üncü sene dönümü için Türk Tarih Kurumunca şümullü bir belgelik çalışmasıyla hazırlanan, cephede ve cephe gerisinde sürdürülen mücadeleye ışık markajcı “Milletin Azmi” belgeseli de gösterilerde izleyicilerle buluşturulacak.

Bir kısmı ilk defa mergup foto ve videoteyp görüntüleri eşliğinde Balaban Taarruz öncesi yapılan hazırlıkları, Türk kumanda heyetinin stratejik hamlelerini ve halkın mücadeleye katkılarını gözler önüne seren belgeselde, Türk taarruzu süresince cephede yaşanan gelişmeler üç boyutlu haritalar üzerinden anlatılacak.

Gazi Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün öncülüğünde ulaşılan balaban zaferin anlatılacağı “Zafer Yolu 100. Sene Son Söz” gösterisi geçmiş namına Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesinde sahnelenecek.

Eserin gösteri programı şöyle:

Afyonkarahisar-Şuhut kaza stadyumu 25 Ağustos 2022 saat 21.30

Kütahya-Belediye önü 27 Ağustos 2022 saat 21.30

Çeltek-Atapark 28 Ağustos 2022 saat 21.30

İzmir- Gündoğdu Meydanı 30 Ağustos 2022 saat 20.15

Share: