Hars ve Turizm Nazır Yardımcısı Kıymetli Alpaslan “Siperin Ardı” belgeselinin galasına katıldı

Hars ve Turizm Nazır Yardımcısı Nadir Alpaslan, Edirne’bile “Siperin Ardı” belgeselinin galasına katıldı.

Keşan Belediyesince Çanakkale Savaşlarında alnaç gerisinde azamet hastanesi olarak kullanılan ve günümüzde Keşan Kent Müzesi kendisine düzenlenen sakat sayrılarevi binasıyla ilgili dokümanter hazırlandı.

Belgeselin Keşan Belediyesi Çın Sesler Seyir ve Konuşma Salonu’ndaki galasına katılan Alpaslan, zaman kentlerin sembolü niteliğindeki tarihi mekanların sonuç basamak yetişkin olduğunu söyledi.

Tarihi binaların diriltme edilmesinin önemine değinen Alpaslan, “Türk tarihi açısından bildirme mefret savaşlardan biri olan Çanakkale Savaşı’nda uğraş fail, yaralanan ve hayatını kaybeden atalarımıza, o şişman insanlara tedavi olmaları amacıyla mekan reşit, bu sayrılarevi binasının restore edilerek ülkemize müze yerine kazandırılması serencam paye yetişkin ve kıymetlidir.” dedi.

Alpaslan, Çanakkale Savaşlarında cephe gerisinde afur tafur hastanesi yerine beğenilen, bugün Keşan Site Müzesi yerine canlandırma edilen sakat sayrılarevi binasının müze yerine bakım vereceğini tabir etti.

“İnşallah sunma gücük zamanda müzemizin açılışını hep bu arada gerçekleştiririz”

Müzenin açılmasıyla bölgeye turizm açısından cesim kakılar sağlayacağını dile getiren Alpaslan, “İnşallah bölgeye artık domestik ve yabancı insanın mülakat etmesine sebebiyet verecek. Tarihimizde çokça muhteşem işlev gören bu hastanemizin yine canlandırma edilip şehir müzesi hizmete açılması akıbet rütbe yüce. İnşallah genişlik bodur zamanda müzemizin açılışını hep bu arada gerçekleştiririz.” diye niteleyerek konuştu.

Alpaslan, özellikle filmin yönetmeni girmek üzere emeği geçenlere teşekkür etti.

“Edirne tarihi ve kültürel yapılarıyla yöre plana çıkıyor”

Ilbay H. Kürşat Kırbıyık Edirne’nin tarihi ve kültürel varlıklarıyla civar plana çıktığını belirtti.

Edirne’nin Türklerin hem Balkanlara hem İstanbul’a açılan kapısı adına serencam rütbe balaban önem haiz aynı minval olduğunu vurgulayan Kırbıyık, “Edirne Osmanlı’ya yaklaşık bire bir çağ süresince payitahtlık yapmış. Devir süresince haddinden fazla merkezi konumda olan bire bir kent rolünü üstlenmiştir. İnanılmaz bire bir coğrafyaya ehil tıpkı site. Toprağıyla, nehirleriyle emniyetsiz tıpkı coğrafyaya cemaat. Tıpkısı birlikte ecdadın yaptıkları var. Tahminî 1368 sayı tescilli kültürel varlığa cemaat tıpkı şehirden bahsediyoruz. Yeri mevrut Türklerin Balkanlara açılan kapısı rolünü üstlenmişiz.” ifadesini kullandı.

TBMM Kadın Ayvaz Punt Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve DOĞRU Öğür Edirne Saylav Fatma Aksal, Çanakkale Savaşlarında alnaç gerisinde sayrılarevi yerine mergup ve tafsilatlı yıllar ilçeye bakım eden binanın restorasyonla Keşan Site Müzesi adına düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ise ilçeye sunturlu tıpkısı müze kazandırıldığını belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

Keşan Belediye Reisi Mustafa Helvacıoğlu de tarihi andırma hastanesinin restore edilerek etkili bir bina haline getirildiğini, müzede ilçenin geçmişten günümüze tarihinin anlatılacağını aktardı.

Belgesel için hikmet veren direktör Gökhan Tarkan Karaman tarihi şifahane binasındaki yaşanmışlıklar ve tarihi yapısının kendilerine bire bir hikaye sunduğunu söyledi.

“Çanakkale’dahi şişman bire bir yengi kazanıldı”

Belgesele müşavirlik özne müverrih yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, Çanakkale’dahi nazik aynı utku kazanıldığını anımsattı.

“Çanakkale geçilmez” sözünün Britanya Genelkurmayı eliyle birlikte söylendiğini belirten Ortaylı, “Asrın arz iri zırhlılarıyla Çanakkale geçilemedi, yenildiler. Türkler direndi. Üzerine esmer harbine girdiler. Kişmiri harbinde dahi yenildiler.” dedi.

Konuşmaların ardından “Siperin Ardı” belgeseli izlendi.

Gösterimin böylelikle Vekil Yardımcısı Alpaslan ve Ortaylı’ya teşekkür plaketi takdim edildi.

Share: