Havaların zaman normalinin üzerinde seyretmesi kışlık sebzelere talebi azalttı

Marmara Bölgesi’nin göveri istihsal merkezlerinden Bilecik’in İnhisar ilçesinde havaların yunak seyretmesinden ve kuraklıktan tavhane üreticisi bile huysuz etkilendi.

Yeşil soğanın hasadında ve temizliğinde çalışanların çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Sabah ocak işlerini tamamladıktan bilahare tarlaya revan kadınlar toplanan ürünleri çamurundan temizleyerek rabıt haline getiriyor. Yıkama havuzlarında temizlenen yeşil soğanlar Marmara Bölgesi görünmek amacıyla Türkiye’nin bir nice iline gönderiliyor.

Hava sıcaklığının zaman normallerinin üstünde seyretmesi dolayısıyla yeşil soğana rica azaldı. Üreticiler havaların kurak gitmesinden ufuk masrafını çıkartmakta zorlanıyor.

Üretici Yüksel Dakak, AA muhabirine, serada hasadını yaptıkları yeşil soğanı kadınların çamurdan temizleyerek rabıta haline getirdiğini anlatarak, mahsulün yıkama havuzlarında temizlendikten sonradan paketlendiğini söyledi.

İstanbul Bayrampaşa haline gönderdikleri yeşil soğanın oradan da temiz ve zinde yerine tezgahlara gittiğini aktaran Dakak, şöyle konuştu:

“Kış sezonunda yeşil soğan, marul ve roka üretiyoruz. Kışın 40-50, yaz sezonunda birlikte 20 civarında istihdam sağlıyoruz. Çekicilik yağışsız gittiği amacıyla aşkın verim alamadık. Albeni ikliminden muhit ürünümüz seralarda kaldı. Şu zaman yeşil soğana murat namevcut. Havaların kurak gitmesinden dolayı yapacak bir husus yok. Günlük ayla gönderdiğimiz için henüz akman daha tendürüst oluyor. Bize 1 kilo yeşil soğanın masrafı 20 lirayı buluyor. İşçiliği tahakküm, bir tane tek soyuyorsun ve temizliyorsun. Emeği pres. Piyasada 10-15 teklik beyninde satılıyor. Sezonun başlarında fiyatlardan memnunduk. Havaların kurak gitmesinden yağlık tarımda sıklet var. Marmara Bölgesi’ne kışlık sebzeler buradaki ovadan, ilkin Marmara Bölgesi atılmak üzere Türkiye’nin her bölgesine gidiyor. Bire Bir Antalya var, bura dahi ikinci Antalya.”

73 yaşında olmasına karşın halen tarım işçisi olarak çalışan Muhterem Düşünen da 30 yıldır yeşil soğan ve marul hasatlarında çalıştığını rapor ederek, “4 torunum var, 3 torunum evlenecek. Ben da evde duramıyorum, çalışıyorum. Gelip burada, çalışıyorum, Buradakiler hem kızım hem dahi torunum gibiler gelişigüzel çalışıyoruz.” diyerek konuştu.

Neriman Kayhan da hasadın ardından getirilen soğanları temizlediklerini dile getirerek, lüp ekonomisine bu şekilde katkıda bulunduklarını anlatım etti.

Share: