Hayatını görevine adayan kültür insanı: Prof. Dr. Haluk Dursun

Geçirdiği gidiş geliş kazası sonucu yaşamını yitiren ruz profesörü ve formalist Ahmet Haluk Dursun’un vefatının üzerinden üç yıl geçti.

Malazgirt ve Ahlat’ı gençlere daha ongun lanse etmek için hesaplı icraat kapsamında bölgede bulunduğu sırada, Van’ın Erçiş ilçesinde geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitiren Dursun, “hayatını görevine adayarak” çalıştı.

Hars ve Turizm Vekil Yardımcısı Dursun, “kültürel kalkınma üzere topyekun harekat” idealine inanan, bunu hayata buyurmak amacıyla gerek öğretim üyesi gerekse formalist adına çabalama gösteren benzeri fariza insanı yerine tanınıyordu.

Hayat yolculuğu 1957’dahi Hereke’bile başladı

Dursun, 1957’birlikte Kocaeli Hereke’üstelik dünyaya geldi. Hayatı boyunca Türk hars ve tarihi üstüne farkındalık yaratmak ve kültürel birikimin nesilden nesle ulaştırılması amacıyla çabalama harcadı.

İstanbul Üniversitesi Gökçe Yazın Fakültesi Serencam Asır ve Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Kürsüsü’nde akademik hayatına başlayan Dursun, Marmara Üniversitesinde Mümasil Asır Tarihi Anabilim Dalında doktor, “Osmanlı Müesseseleri ve Medeniyeti Tarihi” sahasında gündüz doçenti, Mail Asır Tarihi Anne Malumat Dalında ise profesör unvanı aldı.

Prof. Dr. Dursun, “Osmanlı coğrafyasındaki kültürel deneyim ve siyasal ruz” ile İstanbul’un tarihi, mimarisi, ekin ve sanatını temel alan çalışmalarda bulundu, Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisinde “Balkanlarda Politik ve Kültürel Varlığımız” mevzulu seminer hocalığı ve bölge incelemesi rehberliği yaptı.

Ayasofya’nın kapsamlı yenileme çalışmalarını yürüttü

Akademik çalışmalarının yanında kırtasiyeci yerine üstelik hizmet veren Dursun, Ekin ve Turizm Bakanlığında Ayasofya Müzesi Başkanlığı, İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Topkapı Sarayı Müzesi Müdürlüğü ile Nezaret Müsteşarlığı görevlerinde bulundu, Cumhurbaşkanlığı Ekin ve Müzakere Şişman Ödülü Asamble Üyeliği yaptı.

Prof. Dr. Haluk Dursun, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ekin SERPMEK Genel Müdür Danışmanı adına Miniatürk Projesi’nin hazırlanmasında fariza aldı, Ayasofya’üstelik şümullü restorasyon faaliyetleri, içindekilerle gelişigüzel etrafındaki Osmanlı eserleriyle ilgilendiren siper ve onarma çalışmaları yürüttü.

Sıbyan Mektebi’nde çocuklara Ayasofya Müzesi’nin anlatılmasını ve 17 sene süresince çıkarılamayan “Müze Dergisi”nin yeniden yayınlanmasını sağlayıcı Dursun, Topkapı Sarayı’nda “Saray Dersleri” organize etti, Kutsal Emanetler Dairesi’nde geleneksel ramazan ayı etkinlikleriyle muharrem ayında aşure programları düzenledi.

Osmanlı’birlikte ölüm kültürünün anlaşılmasında, halife türbelerinin ziyarete açılmasının önemine belen fail Dursun, yolculuk konferansları üstelik verdi.

Gelibolu Tarihi Düzlük Başkanlığı, müsteşarlığı döneminde kuruldu

Haluk Dursun Firez ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı yaparken, “Şehir-İnsan Uygarlık Köprüsü: Kat Sayı Kişilikler Projesi” hazırlandı. Projeyi şahsen örümcek Dursun, bu kapsamda hazırlanan “Medeniyet Köprüsü-Beş Kentli” kitabının editörlüğünü yaptı.

Müsteşarlığı sırasında Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Düz Başkanlığı kurulması için çalışan Prof. Dr. Dursun, Kurban Bayramı’nda tarihi alanda çıkan hararet üzerine bölgeye giderek, bölgenin baştan ağaçlandırılması amacıyla Vekâlet ve Başkanlık kendisine yapılması gerekenleri planladı.

Aldığı ödüller

Haluk Dursun, 1989’bile “Elveda Boğaziçi” başlıklı tıpkı abece dizisiyle İstanbul Mimarlar Odasının “Basında Eksperlik Ödülü”ari, “Nil’den Tuna”ya kitabıyla 2002’birlikte Türkiye Yazarlar Birliği “Gezi Yazarları Ödülü”apaçık aldı.

Ayasofya’daki çalışmalarından çevre 2010’birlikte İtalya’dahi değme yıl sunulan Rotondi Hanek Kurtarıcısı Ödülü’ne (Premio Rotondi 2010 ai Salvatori Dell) müstahak görülen Dursun, Ayasofya ile ait düzenlediği etkinlikler, Ayasofya, Koy ve Boğaziçi sunumları, İstanbul eksenli ekin tarihçiliği alanında yaptığı icraat için üstelik 2011 İstanbul Turizm Ödülleri kapsamında sunulan “Etkinlik Ödülü”apaçık kazandı.

Birçok gazetede firez-danışma yazıları yazan Dursun, ” Moğolistan’daki Göktürk Anıtları ve Türk Kültürü Mirası”, “Mustafa Kemal’in Rumelisi- Selanik, Manastır, Üsküp, Sofya”, “Kudüs Belgeseli” ve “Şam Belgesi”ni hazırlayıp, sundu; “Tuna Belgeseli”, “Aksakal Çelebi Hac Önünde” ve ” Mimar Sinan: The Architect” belgesellerine müşavirlik yaptı.

Haluk Dursun, “İstanbul’bile Güç Sanatı”, “Nil’den Tuna’evet Osmanlı Yazıları”, “Tuna Güzellemesi”, “Osmanlı Coğrafyası’na Yolculuk”, “Boğaziçi’nde Kırk Yılım”, “Ayasofya Müzesi Kültür Envanteri”, “Site ve Hars: İstanbul”, ” İncir Çekirdeği: Hereke’den Çıktım Yola”, “Uygarlık Köprüsü Ilkokul Şehirli” kalkmak amacıyla 9 kitaba imza attı.

” Dicle’nin kuzularını çakallara kaptırmayacağız”

Küçük Asya zaman ve ekin birliğinin şekillendiği evvel alanlardan Malazgirt ve Ahlat’a gençlerin ilgisini çekmeye yönelik yapılması gerekenleri tamam açılardan kıymetlendirmek amacıyla bölgeye giden Dursun, 19 Ağustos 2019’birlikte Van’ın Erciş ilçesinde meydana gelen dramatik trafik kazasında emrihak etti.

Prof. Dr. Dursun’un cenazesi Sultanahmet Camisi’nde kılınan cenaze namazının arkası sıra memleketi Hereke’birlikte toprağa verildi.

Ahmet Haluk Dursun, serencam konuşmasını Malazgirt Zaferi’nin 948. yıl dönümü kapsamında düzenlenen “4. Tarihi Roman ve Romanda Çağ Bilgi Şöleni”nde yapmıştı.

Vasiyet niteliğindeki sonuç konuşmasında Dursun, öğrencilerin kendisine “Siz Tuna Nehri’nin tarihçisisiniz, Dicle’de ne işiniz var?” diye niteleyerek sorduğunu belirterek, şu unutulmaz cümleleri gider etmişti:

“(O gençlere) Siz Dicle’nin kuzularısınız ve siz Dicle’nin kuzuları bize emanetsiniz. Haklısınız geç kaldık bu emanete eş olmakta ama bundan sonra sizinle hep beraber olacağız ve bu bölgede Dicle’nin, Murat’ın, Karasu’nun, Zap Suyu’nun, Aras’ın kuzularını çakallara kaptırmayacağız.’ dedim. Çakallara kaptırmamak amacıyla onlarla hemhal almak, hemdert almak ve bu arada atılmak lazım.”

Share: