Hazır giyimde ihracat hedefi 23 milyar dolar

Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, “250 bilyon dolarlık dış satım hedefimiz var. Hazır giysi sektöründe maksat bu yıl için 23 bilyon dolar. Türkiye’birlikte toprak altından çıkaracağımız petrolümüz yok. Düzentileme korkulu sektörlere destek adına hedeflerimize ulaşacağız” dedi.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ve İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) işbirliğinde planlı IFCO – İstanbul Fashion Connection Amade Çul ve Moda Fuarı’nın ikincisi zaman başladı. Fuarın açılışı Uran ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe, İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç’in katılımıyla gerçekleşti.

Nazır Varank fuarın açılışında yaptığı konuşmada fuarların ihracatta koca alım çalım oynayan vitrinler olduğunu, ihracata kocaman katkı sağladığını söyledi. Nazır Varank, hazır giyimde sektörün 23 milyar dolar dış satım hedefi olduğunu hatırlattı.

Icra Vekili Varank: “2002 öncesi yaşanan faziletkâr enflasyonla savaş ettik, deminden da edeceğiz”

Mesai bati sektörlere önem verdiklerini ve bu sektörlere destek olduklarını belirten Bakan Varank, “2022 yılı üzere 250 milyar dolarlık benzeri ihracat hedefimiz var. Bu rakamları görmek amacıyla topraktan çıkartacağımız petrolümüz yok. Üreterek bu rakamları yakalayacağız. Firmalarımızın zat markalarını oluşturup arsıulusal pazarda isimlerini duyurmasıyla elan gani konumlara geleceğimizi biliyoruz. Hazır giyimde İtalya kuşkusuz konuşuluyorsa imdi Türkiye konuşulacak. Bunun için ar-ge’ye tasarıma yatırımlar yapılması lazım. Biz üreticimizin gelişigüzel devir yanındayız. Yenilikçi projelere destekler sağlıyoruz. Milel arası finansmanı ülkemize getirecek icraat yapıyoruz. hür teşebbüs öncülüğünde ekleme değer üretmenin önemini biliyoruz. Bunu yaparak dünyayla rekabet edebiliriz” dedi.

Acun genelinde benzeri kriz yaşandığını vurgulayan Varank, “Küresel anlamda enerji ve mal fiyatlarında ciddi artışlar var. Acun ekonomileri yumruk zamanlardan geçiyor. Türkiye’nin bu küresel krizden bildirme bir iki etkilenmesi noktasında hükümetimiz şişman tıpkı çabalama içerisinde. Nazik atılımlar gerçekleştirdik. 2002 öncesi yaşanan yüksek enflasyonla mücadele ettik, demincek birlikte edeceğiz. Götürümlü olacağız, provokasyonlara gelmeyeceğiz. Çokça henüz aydın Türkiye’yi bütün birlikte nesir edeceğiz” diyerek konuştu.

2002 öncesi amade giysi sektöründeki durumdan de bahseden Varank, “2002 öncesinde çuvallarla, otobüslerle güçlükle dışına dünyalık gönderiliyordu. Yüzde 53 pusat dışı müteharrik vardı. 20 senede 10 milyon ilave istihdam oluşturduk, pusat dışılığı yüzdelik 50 azalttık. Şuan dünyanın yeryüzü kebir fuarlarını gerçekleştiriyoruz. Dokuma sektörüne kararlılıkla yatırımlar yaptık. İstanbul moda endüstrisinin üssü haline geldi. Fuarda SU ülkelerinden İngiltere’den ABD’den Ortadoğu ve haliç ülkelerinden 15 binin üzerinde ziyaretçiyi ağırlayacağız. 2 bin 500 – 3 bin kalifiye satın alıcılar var. Sektörün dış satım hedefi 23 milyar dolar. Itidalli vadede 40 bilyon dolar misyon var. Firmalarımızın azmi ve fuarların katkılarıyla bu hedefleri yakalayacağımızdan eminiz” açıklamalarında bulundu.

Gültepe: “Biz İstanbul’u moda merkezi Anadolu’yu istihsal üssü fayrap etmek istiyoruz”

Fuar açılışında mütekellim TİM Başkanı Mustafa Gültepe ise hazır çul sektöründeki hedefler ile ait konuştu. TİM Başkanı Gültepe, “Biz İstanbul’u moda merkezi Anadolu’yu istihsal üssü fayrap etmek istiyoruz. İstanbul, daha şimdiden dünyanın basit moda şehirleri ortada kayran alıyor. Lazım tasarımcılarımızın gücüyle, gerekse sektörümüzdeki hareket insanlarımızın bilgelik birikimiyle, İstanbul kendini ispat etmiş bir moda şehri konumunda. IFCO ile bu kimliğini elan birlikte perçinleyeceğiz” dedi.

“İhracatta dolar Euro paritesinin etkilerini hissediyoruz”

Gültepe, “Departman iki yılda 100 binin üstünde yıpranmamış istihdam oluşturdu. 2021’i 20,3 milyar dolarlık rekor ihracatla kapattı. Yılbaşından bu yana 13,7 milyar dolar dış satım gerçekleştirdi. Güzeşte yıla göre yüzde 11,2 artıda. Hazır giyimde ülkemizin genişlik şişman pazarı Avrupa Birliği. Avrupa’ya ağırlıklı namına Euro ile dış satım yapıyoruz. Meğerse ham konu ve açıklık malı ithalatımız karşılığında dolar ödüyoruz. Dolayısı ile serencam aylarda parite etkisini çokça çok hissediyoruz. Eş-Temmuz döneminde parite kaynaklı kaybımız amade giyimde 800 milyon dolar, genel ihracatta 7 milyar doları buldu. Tığ seçme koşulda ihracatımızı, ihracatçımızı geleceğe alıştırmak durumundayız” şeklinde konuştu.

Avdagiç: “Yaşanan zorluklarda fırsatlar var bu fırsatları değerlendirmeliyiz”

İstanbul Tecim Odası Umumi Heyet Başkanı Şekib Avdagiç ise “Türk ekonomisinin amiral gemisi sektörlerinden birinin fuarını gerçekleştiriyoruz. İstanbul’u takkadak üretimin değil bu sektörün fuarlarının üstelik merkezi yapacağız. Sektörün ihracat hedeflerini aşacağına eminim. Yaşadığımız ara sıra zorluklar var, bu zorluklardan çıkaracağımız fırsatlar dahi var bu fırsatları değerlendirmemiz gerekiyor. Türk aksiyon dünyası olarak sıkıntıları avantaja çevirebilecek benzeri toplumuz” dedi. – İSTANBUL

Share: