Iblağ ve Enfrastrüktür Bakanı Karaismailoğlu 1915 Çanakkale Köprüsü’ne ilişik açıklama yaptı Açıklaması

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adaletli Karaismailoğlu, 318 metrelik kulelerin konusunda yerleştirilen 16 metrelik mimarlık amaçlı top mermileriyle 1915 Çanakkale Köprüsü’nün dünyanın arz yüksek kulelerine eş asma köprüsü olarak tarihe geçtiğini söyledi.

1915 Çanakkale Köprüsü Lapseki Şantiye Alanı’nda gazetecilere açıklamada bulunan Karaismailoğlu, bakanlığının hayata geçirdiği birlik projelerin Türkiye’nin geleceğinde balaban hisse sahibi olmasının gururunu taşıdığını söyledi.

Projelerinin, eserlerinin ve hizmetlerinin, Türkiye Yüzyılı’na akva adımlarla ilerleyici iyice vatanın yolunu açtığını tabir eden Karaismailoğlu, şöyle konuştu:

“Son 20 yılda eriştirme ve iletişim alanında nice başarılara imza attık. 1915 Çanakkale Köprüsü kabilinden birçok dev eseri ülkemizin ticaretine, turizmine kazandırdık. On Paralık elbet 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu de bakanlığımız aracılığıyla hayata geçirilen yer müstesna projelerinden biridir. Ülkemize sağladığı ve sağlayacağı faydaların beraberinde dünyanın hizmetine sunduğumuz bir mühendislik başarısıdır. Ülkemizin, olgun koca gücümüzün yüz akıdır. Feribotla 30 zaman sürmesi gerekirken, kuyruklar dolayısıyla yahut denizin ve havanın izin ettiği zamanlarda çoğu ant saatler süren Çanakkale Boğazı’ndan intikal, artık 6 dakikada tamamlanıyor. 100 kilometre uzunluğundaki Malkara-Çanakkale otoyolumuz sayesinde, çarkıt yola bakarak yolumuz 100 kilometre kısaldı. Köprümüzün Ege’ye ve Akdeniz’e açılan kapısı Ayvacık- Küçükkuyu yolu ile Troya-Assos tünellerini da hizmete açarak Çanakkale ve Ege’ye ulaşımın lojistik yağız yolu altyapısını güçlendirdik.”

Icra Vekili Karaismailoğlu, Çanakkale’nin güneyinde, alelhusus yaz aylarında yoğunlaşan Kazdağları trafiğini beğenmek amacıyla Ayvacık-Küçükkuyu arasında kalan kesimi dahi bölünmüş el haline getirdiklerini vurguladı.

Trafiğin sakıncasız arkaç gelmesiyle kavuşmaların hızlandığını anlatan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

“Posta stresi bitti hesabına konfor geldi, hayat geldi. Çanakkale- İzmir ve Çanakkale- Balıkesir Yolu’nda bölünmüş nöbet bütünlüğü sağlayıcı Ayvacık-Küçükkuyu Yolu ve Troya-Assos tünellerini inşa ettik. Böylece onlarca şiddetli virajı barındıran Kazdağları’nı sürücülerin güç rüyası olmaktan çıkardık. Muvasala süresini 50 dakikadan 5 dakikaya indirdik. Bundan hakeza Kazdağları’nın misilsiz doğası, bozulmamış havası korunacak, Çanakkaleliler, yerli yabancı turistler ve taşımacı vatandaşlarımız bile yolun konforundan ve doğanın güzelliklerinden yararlanacak.”

“Tarihi tıpkı esas şahitlik ediyoruz”

Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün mimarlık tasarımı ve ustalık özellikleri ile enlerin, ilklerin ve rekorların projesi olduğuna değinerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemizin sembol yapılarından birine dönüştü. 2 bin 23 metre itidalli açıklığı ile dünyanın sunu mufassal ılımlı açıklıklı asma köprüsünde bulunuyoruz. Bittabi bu bize sadece mühendislik başarımızı anlatmıyor. Cumhuriyetimizin kuruluş yılı olan 1923 tarihine ve bu uğurda martir olan ecdadımıza saygımızı üstelik dile getiriyor. Aynı zamanda, gençlerimize sunacağımız ışıklı Türkiye için 2023 vizyonumuza bile vurgu yapıyor. Çanakkale Köprümüz, mecmu intikal uzunluğu 4 bin 608 metreye ulaşmaktadır. Köprümüzün tıpkı gayrı şanlı özelliği bile dünyada ikiz tabliye olarak tasarlanan eşsiz asma köprülerden biri olmasıdır. Köprümüzün 318 metrelik çelik kuleleri bile Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanıldığı 18 Mart 1915’e birer imtina etmek nişanıdır. Kulelerinin al beyaz zehir rengi desise bayrağımızı kumar etmektedir. Şu anda bütün bu arada tarihi tıpkı ana tanıklık ediyoruz. 318 metrelik kulelerin üzerine yerleştirilen 16 metrelik mimari amaçlı tümden mermileriyle 1915 Çanakkale Köprüsü, dünyanın sunu faziletli kulelerine eş muallak köprüsü namına de tarihe geçmiştir. 75 titrem ağırlığında ve 4 parçadan oluşan çelik top mermisi figürü ile kule yüksekliği 334 metreye ulaştı.”

Çanakkale Savaşı’nın kahramanlarından Seyit Onbaşı’yı unutmanın gibi olmadığını vurgulayan Karaismailoğlu, Seyit Onbaşı’nın tümden mermilerini fevkalbeşer tıpkısı güçle sırtlayarak kundağına yerleştirmeyi başardığını ve Müttehit Krallık’a ilişkin Ocean Zırhlısı’nı dümenden vurarak kontrolden çıkmasına, tıpkısı mayına çarpıp batmasına amil olduğunu anımsattı.

Vekil Karaismailoğlu, köprüdeki söz konusu bu bütünüyle mermilerinin sıradan figürler olmadığına değinerek şöyle bitmeme etti:

“Seyit Onbaşımıza bu vatanı can ettiği gelecek nesilden birlikte tıpkı selamdır. 1915 Çanakkale Köprüsü ile Çanakkale’miz bile ülkemiz önemli tarihine ve Türkiye Yüzyılı’na şayan bir esere kavuştu. Yurt şairi Mehmet Akif’in ‘Var mı kim dünyada eşi’ dediği Çanakkale Destanı’nın hatırasına yakışacak bu emsalsiz anıt hepimiz amacıyla ayrımsız çekicilik vesilesidir. Yapım çalışmalarında gösterilen faik başarıyla projemiz, antant tarihinden 1,5 sene geçmiş tamamlandı. Bu sayede 628 milyon avro artırım elde ettik. Takkadak bu proje de amme-özel işbirliğiyle yapılan yap-işlet-devret projelerinin ülkemize, milletimize nazik faydalarının yüce ayrımsız örneğidir. Günce sığ politik tartışmaların bilakis, kavrayış sahibi olmayı müstelzim, Ulaştırma ve Lojistik Master Planı çerçevesinde hayata geçirdiğimiz eriştirme ve altyapı çalışmalarımızla 2053 vizyonumuzun ve Türkiye Yüzyılı’nın altyapısını, kısacası Türkiye’nin, gençlerimizin aydınlık geleceğini şimdiden hazırlıyoruz. 1915 Çanakkale Köprüsü yurt ve millet sevgisinden yoksun, ata mirasına cemaat çıkmayı beceremeyenlere bakir Türkiye’nin mesajıdır. Ecdadımıza çekinmek, geleceğimize armağandır. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın liderliğindeki bizlerin; milleti üzere envestisman yapmaya, bakım getirmeye, Türkiye’yi çağdaş medeniyetler seviyesinin üstelik üzerine yısa etmek amacıyla tek engel tanımayacağının, Türkiye’nin bölgenin lider ülkesi olacağının, yeryüzü iri göstergesidir.”

1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayaklarının bahir seviyesinden 318 metre yüksekte olduğunu hatırlatan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

“Bugünkü Seyit Onbaşı’nın külliyen mermileriyle alay malay 334 metreye köprümüzün bahir seviyesi üzerindeki yüksekliğini çıkartıyoruz. Ama deniz seviyesinin altındaki kesonların bile bulunduğu derinlik ve altta aldatılma boylarını dahi hesaba kattığımızda toplamdaki strüktürel yüksekliğimiz 418 metreye büyüklüğünde ulaşmaktadır. Dünyanın yer yüksek köprüsü, sunu degaje açıklıklı köprüsü ve yapımında umum 30 bin mücahede arkadaşımızın bulunduğu, bunun birlikte yüzde 10’undan fazlasının mühendis kendisine çalıştığı çok bulunmaz tıpkı eseri ülkemizi dünyaya kazandırmanın gururunu yaşıyoruz. Bugün de Seyit Onbaşı’nın top mermilerinin, sembolik mermilerin montajını tamamladık. Onları zaman hizmete almanın gururunu yaşıyoruz.”

Share: