ICRA VEKILI KİRİŞCİ: ELEKTRİK BORCU OLAN ÜRETİCİLERE 10 MİLYON TL’YE KADAR SIFIR FAİZLİ KREDİ İMKANI

Ekincilik ve Orman Bakanı Birim Kirişci ile SELIM Fırka Umumi Komutan Vekili Binali Saika, Dikili Tarıma Dayalı İhtisas Kombinasyon Uran Bölgesi’nin anne atma törenine katıldı. Törende Bakan Kirişci, üreticilerin neşelilik borçlarını ödemeleri üstüne 10 milyon TL’ye büyüklüğünde rate faizli krediden intifa imkanı getirildiğini söyledi. Binali Sebep ise, tarımın ekleme değerini arttıracak teknolojilerin kullanıldığı yani beyinli tarımın yapıldığı işletmelere dikkat çekti, bunun tıpkı örneğinin Dikili OSB olduğunu söyledi.

İzmir’in Dikili ilçesinde faaliyete geçirilecek jeotermal ısıtmalı seranın anne atma törenine Ekincilik ve Orman Bakanı Vahit Kirişci ile YANLIŞSIZ Tümen Umumi Komutan Vekili Binali Sebep katıldı. Törende Kirişci ve Saika’ın yanında, İzmir Valisi Güç Yakınlarında Köşger, Ekincilik ve Orman İzmir İl Müdürü Mustafa Özen, SELIM Parti İzmir Milletvekilleri Ceyda Ayrılamaz Çankırı, Mahmut Atilla Kayaç, Yaşar Kırkpınar, Bedri Serter, Soylu Nasır, DÜRÜST Parti İzmir İl Başkanı Asillik Yüksek Sonsuz, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Mecnunca, nazar başkanları düz aldı. İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası (İZTO), Iye Bölgesi Uran Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası, Veli İhracatçı Birlikleri, Dikili Belediyesi ve Bergama Tecim Odası hareket birliğiyle hayata geçirilen proje kapsamında hep 3 milyon 29 bin metrekarelik alanda elektrik gösterecek tesisin temeli atıldı. Törende konuşan Ekincilik ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “Tıpkı müjdeyi yöneltmek isterim. Üreticilerimizin elektrikle ilişik borçlarını ödemeleri üstüne finansman ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 10 milyon TL’ye kadar başarısız faizli krediden yararlanma imkanını getirdik. Bu borçlarını sıfırlamaları üzerine yüce benzeri fırsattır. İzmirimiz üzerinden tüm Türkiye’ye seslenmiş olayım. Dünya Bankası kredilerinden OSB’mizin yararlanması hususunda arzu bakanlığımız vasıtasıyla olumlu neticelendi. 30 milyon dolarlık itimat talebiyle ilgilendiren değerlendirme gerçekleştirilecek. Tarım toprakta yapılır. Bu alanın yerinde seçme olduğunu görünce mutlu oldum. Tığ istiyoruz kim ekincilik topraklarımız mevsimli mevsimsiz işgallere belirtik olmasın, tür adım bu alanlar korunsun” dedi.

‘DÜNYANIN ÜZERİNDE HASSASİYETLE DURDUĞU ÜÇ BAŞLIK VAR’

Bakanı Kirişci, “Bugün Cuma Namazı. Cuma haset hoş tıpkı işe açar oluyoruz. Gelişigüzel şeyden önce burası tıpkısı limon bahçesi Organize Endüstri Bölgesi (OSB).

Burada ayrımsız jeotermal kaynağın kullanılması ve böylece enerji gibi eke tıpkısı girdinin daha akıllıca şartlarda temini ve bunun üretimde çalışkan olarak değerlendirilmesi söz konusu. Aynı değişik yönü itibariyle birlikte tıpkısı araya gelerek yanında tıpkı aksiyon etme kültürünü dahi burada sergileyecek olunması makro. Dünyanın üstünde hassasiyetle durduğu üç başlık var birisi tarım ve azık diğeri erke üçüncüsü dahi su. Tığ talih olarak akarsu konusunda ensesi kalın tıpkı mutluluk değiliz. Dünya ortalamasına baktığımızda su problemi olan ülkeler arasındayız. Acun ortalamasının bin milim civarında olduğunu varsaydığımızda bu durumumuzu görmemiz gerekiyor. Aykırı zenginlikleri konusunda yavaş bir dışa bağımlılığımız söz konusu ama jeotermal konusunda elimizi rahatlatan tıpkı genişlik var. Alt Kurul başkanı olarak mecliste fariza yaptığım dönemde meranın yanı başında jeotermal varsa bunun tahsisini değiştirebiliriz dedik” diyerek konuştu.

‘HER DAİM ÜRETİCİMİZİN YANINDA OLDUĞUMUZU GÖSTERDİK’

AK Tümen Hükümeti döneminde tarımın adi üst ihtiyacı olacak hep mevzuata cemaat olduğunu belirten Vekil Kirişci, “Bu ülkede cümle tarımı konuşuyordu ama ülkenin bire bir Ekincilik Kanunu yoktu. Bu ülkede Atatürk’ün bile hayali olan 65 yıllık bire bir korkunç sona erdi. Mevki namına ‘Bugün kendine yetmiyor’ üzere hepimizi gülümseme ettirecek sözlerin sarfiyat edildiğini da biliyoruz. Hemen DÜRÜST Tümen döneminde nüfusumuz serencam 20 yılda ortalama 1 milyon arttı. Biz tıpkısı zamanda evvel 3 bin 500 dolar birey başı milli geliri olan bire bir ülkeyken zaman 11 dolarlar mertebesinde güç başı milli gelirimiz var. Ülkemize gelen 2002 yılında 15 milyon gezgin vardı; ilişkin birimlerimiz, pandemi sonrası süreçte üstelik bu yılı 50 milyon turistle kapatabileceğimizi söylüyor. Bolluk seviyesinin artışından kaynaklanan sofradaki çeşitliliğimizi, ülkemizi mülakat fail turistlerimizi kattığımızda bu ülkenin üreticisi eli öpülesi üreticidir. Karşı ve us teri dökmektedir. 100 almanak Cumhuriyetimizin yıpranmamış tıpkısı yüzyılı başlayacak. Site tarımını yaygınlaştırmak istiyoruz. Kent tarımı bizim amacıyla elden İstanbul, Ankara, İzmir ile bağlı olamaz. Jeotermal potansiyeli olan illerimizde dahi sıçandişi şeş yetiştiriciliği uygulamalarıyla bunları gerçekleştireceğiz. Bu ülkenin üreticisinin daha çok üretmesi için temas kalem desteği isnat etmek yerine üreticimizin yanındayız. 20 yılda İzmir’imize tekmil 27 bilyon teklik zirai destek sağladık. Bu zirai bindi bu ülkenin üreticisine verildi. Türkiye kendine yeten, zat yeterliliğini dokuz canlı çok alanda sağlamış bir mevki. Bu yıl başta buğday, arpa gibi ürünlerimiz koyulmak amacıyla rekolte itibarıyla çok faziletli. her daim üreticimizin beraberinde olduğumuzu gösterdik, göstermeye birlikte devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İKTİSAT KONGESİYLE İZMİR’DE TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ VE EKONOMİSİ KONUŞULACAK

Törende yaptığı konuşmada İzmir’i tarif etmek üzere dayanıklı çok şeyin söylenebileceğini anlatım eden YANLIŞSIZ Tümen Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım dahi

“İzmir kuruluşun ve kurtuluşun şehri. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılına varmadan geçenlerde 9 Eylül’üstelik İzmir’in kurtuluşunu rüşvet edeceğiz. İzmir’in kurtuluşu haddizatında işgalin sona ermesini rapor ediyor dolayısıyla deminden iyice ayrımsız projeyi buradan duyurmak istiyorum. Bildiğiniz kabilinden 1923 yılında 1’inci İktisat Kongresi toplandı. İstiklalimizi kazanmamızın peşi sıra Türkiye’nin ekonomik modeli masaya yatırıldı. Üzerinden 100 sene geçti. 1’inci İktisat Kongresi’nin toplandığı yerde 100’üncü yıl münasebetiyle yıpranmamış tıpkı iktisat kongresi toplantısı gerçekleştirilecek. İzmir İktisat Kongresi’nin gerçekleştirildiği yapı 1976’da park geçmek için yıkılmıştı. Demincek yapılan özdek o alanın motamot birinci tarihi tescilli bina kendisine aslına uygun namına yapılması ve yapılan bu binada bu kongrenin toplanmasıdır. Böylecene İzmir İktisat Kongresi’nin toplandığı yapı tekrar kazandırılmış olmakla kalmayacak İzmir ve Türkiye’nin geleceği, ekonomisi enine boyuna ele alınacak. Kızıl Valimiz bu çalışmalara önderlik ediyor” dedi.

İzmir’in takkadak tecim ve sanayide değil bire bir zamanda tarımda dahi majör benzeri şehir olduğunu tamlayan Saika, “Tarımda toplamda dördüncü tam yer alıyoruz. Serencam yıllarda, ‘sanayi 4.0’ diyerek çokça duyuyoruz. Bakir tıpkısı deyim bile ‘tarım 4.0’ adına önümüze çıkıyor. Burada tarımın ek değerini arttıracak teknolojilerin kullanıldığı yani aptal tarımın yapıldığı işletmelerimizi anlamamız gerekiyor. Zaman temelini attığımız bu pres da bu özellikte aynı himmet” diyerek konuştu.

‘TÜRKİYE TAHIL KORİDORU BAŞARISIYLA GURURLANMALIDIR’

Öte yandan 17 Ağustos Gölcük Depremi’nin yıldönümünü hatırlatan Saika, şöyle devam etti:

“Deprem öldürmez, tedbirsizlik öldürür. en üst İzmir depreminde vatandaşlarımızı kaybettik. İzmir depreminde Elazığ’de olduğu kadar yaralar birden sarıldı ve durumunda tahavvül gerçekleşti. Ayrıca belirlenen alanda deprem konutları de yapıldı. Kent Hastanesi’ne akıllıcasına baktığımızda konutları görebiliyoruz. 2000 civarında aheste hasarlı konutu olan depremzede hemşerilerimizin binaları yapılacak. Bunlar üzere gerekli kredi imkanları sağlanacak. Dünyamız ve bölgemiz edisyon şartlardan geçiyor. Pandemi hep dünyanın ayarını bozdu. Hazırlık zinciri bozuldu. Şişkinlik nedir bilmeyen ülkeleri enflasyonla yüz yüze getirdi. Erke, azık ve akarsu sektörleri yöre plana çıktı. Bunlar daha çok yer stratejik alanlar. Türkiye bu noktada yemeden içmeden kendini düşünmeyen ve bölgenin ihtiyacını dikkate alarak hububat koridorunun oluşturulması üzerine Ukrayna’birlikte hapsolmuş 27 milyon ton tahılın ihtiyaç sahiplerine dağıtılması için savaşçı iki mutluluk beyninde bu koridorun oluşmasını sağladı ve beklenen kıtlığın yaşanmasının önüne geçildi. Bunu Türkiye başardı. Bu başarısıyla bittabi kim gururlanmalıdır. Türkiye önümüzdeki sene, yeni bire bir yüzyıla ‘merhaba’ diyor. Yüzyıl bağımsızlığımızdan bu tarafa zorluklarla mücadele ettik ve ülkemizi bize gönül eden kurucu iradenin Gazi Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün konfirmasyon ettiği eseri bugünlere taşıdık. Bizim dahi görevimiz ikinci yüzyıla ülkemizi elan hayat dolu benzeri şekilde gelecek nesillere amade arkaç deklare etmek. Yaptıklarımızın birlikte yapacağımız çıktı hareket var.”

‘İZMİR TARIMDA BILE İDDİALI’

Törende danışma fail İzmir Valisi Müşkül Dürüst Köşger, “Bugün burada gerçekte 15 sanayi bölgesi içerisinde yeryüzü aceleci şekilde süreci bütünler ve yatırımı gerçekleştirilmeye başlanan seranın anne atma törenindeyiz. İzmir Türkiye’nin üçüncü büyük metropolü. İzmir hem endüstri hem tecim hem turizm hem üstelik tarımda iddialı. Hayvancılıkta bir numara, ikinci oluyor, Konya ile yarışıyor. Bu heybetli özelliği itibariyle İzmir ayn dolduran aynı şehrimiz. İzmir kadimden beri Türk tarımında öncü şehirlerden biri. Tarımı teknolojiyle buluşturma üstüne İzmir Türkiye’ye yaşıt yapılanma etmiş benzeri site. Demin tarımı jeotermal ile buluşturuyoruz. Dünyanın erke konusunda bastırık yaşadığı bu süreçte jeotermal kaynaklarla tarımı buluşturuyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BU PROJENİN HEPİMİZ İÇİN AYRI BİR ÖNEMİ BULUNUYOR’

İzmir Tecim Odası (İZTO) üyesi ve Dikili OSB Umumi Heyet Başkanı Mehabetli Osman Öğmen, “Bu projenin İzmir’da ortak proje icra kültürünün yeryüzü kocaman örneklerinden biri daha olması dolayısıyla hepimiz amacıyla ayrı aynı önemi ve anlamı bulunuyor. Dikili, önce Tarıma Dayalı İhtisas OSB projemiz. Bugün burada Avrupa’nın yer nazik limon bahçesi kümelenmesini, tarımsal üretim ve endüstri entegrasyonunu hayata eylemek amacıyla sizlerin üstelik desteğiyle çalışmalara başlıyoruz. Bu proje ile çağdaş ve otomasyon sistemine ehil teknolojik seralarda almanak 80 bin ton nitelikli yaş göveri ve sonuç üreterek yurtiçi ve yurtdışı piyasalara sunarak, yaşayan aynı iş oluşturmayı ve 3 bin 500 kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz. bununla birlikte, bölgenin erke ihtiyacının bünyesindeki jeotermal, güneş ve rüzgar kabilinden bozulmamış erke tesislerinden karşılanarak, kendiliğinden yeten tıpkı tarıma Dair İhtisas OSB olmayı amaçlıyoruz” dedi.

EBSO Başkanı Ender Yorgancılar bile bakış ve Borsa Başkanları kendisine İzmir’in ekincilik alanındaki iri potansiyelini harekete geçirmek, tarıma dayalı sanayi projelerini kazandırmak hususlarında İzmir’in tumturak benzeşim olmasını önemsediklerini ifade etti.



Share: