Icra Vekili Varank, İstanbul Fashion Connection fuarının açılışında konuştu Açıklaması

Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank, tekstil sektörünün Türkiye için haddinden fazla eke olduğunu ve kararlılıkla bu sektöre yatırım yaptıklarını belirterek, “Eskiden sizleri toplayıp Yüksek Babacan hangi diyordu? ‘Bırakın kardeşim oluşum sektöründen çıkmanız geçişsiz’. ‘Bu amal imdi bitecek’ diye sizlerle derinti yapmıyor muydu? Ama biz bunlara kulak vermedik. Tığ bunları dikkate almadık. İşte dokuma sektörü şu anda aut ticaret dahası veren arz heybetli sektörlerimizin başında.” dedi.

Varank, İstanbul Hazır Giysi ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ile İstanbul Tecim Odası’nın (İTO) aksiyon birliğinde düzenlenen İstanbul Fashion Connection (IFCO) Amade Çul ve Moda Fuarı’nın açılışında yaptığı konuşmada, fuara atılmaktan ortalık büyük sevinme duyduğunu ifade ederek, Sanayi ve Uygulayım Bilimi Bakanlığı namına sektörel fuarlara katılmaya özel aynı hassasiyet gösterdiklerini söyledi.

Bu fuarların hareket dünyasının yenilikçi ürünlerini ve yeteneklerini sergiledikleri bire bir raf olduğunu dile getiren Varank, “Çabucak bu yıl hem sıkı süresince hem da ensiz dışında onlarca fuara katılıp açılışlarını gerçekleştirdik. İş dünyamızda aynı araya geldik. Onların heyecanını onlarla alay malay yaşadık. Hepsinde bile özel sektörümüzün gücüne ve dinamizmine gururla tanık olduk. Zaman açılışını yaptığımız İstanbul Fashion Connection Fuarı üstelik nesiç ve hazır çul sektörümüzün ulaştığı seviyeyi göstermesi bakımdan büyük tıpkı önem bildirme ediyor.” ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin genişlik iri dış satım pazarı konumundaki Avrupa Birliği ülkelerinden, İngiltere’den, Amerika Bir Devletleri’nden, Rusya’dan, Orta Doğu ve Körfez ülkelerinden 15 binin üstünde ziyaretçinin fuara paydaşlık sağlayacağını bildiren Varank, fuarda kalifiye alıcıların bile anlaşmalar imzalamak ve satın gelgel ayırmak için hazır bulunacağını söyledi.

Sektörün bu sene amacıyla ihracat hedefinin 23 bilyon dolar olduğunu anımsatan Varank, ilımlı vadede ihracat hedefinin ise 40 milyar dolar olduğunu ancak kardeş sektörler da buraya karışma edildiğinde 37-38 bilyon dolarlık ayrımsız dış satım rakamına filhakika ulaşıldığını bildirdi.

“Dünya ekonomileri tahakküm sınavlardan geçiyor”

Icra Vekili Varank, konuşmasında toptan hesaplı gelişmelere dahi değindi.

Salgın ve devamında mevrut uğraş şartları cihetiyle dünya ekonomilerinin zor sınavlardan geçtiğine dikkati calip Varank, “Enerji ve emtia fiyatlarında yaşanan büyük artışlar zaman enflasyonu tamlık dünya ülkelerini etkileyen toptan bir sevgili haline getirdi. Türkiye’nin de toptan dalgadan etkilendiği bu sorunun giderilmesi noktasında hükümetimiz tamlık kurumlarımızla balaban aynı ceht içerisinde. Ister uyguladığımız proaktif politikalar gerekse fırsatçılara göz açtırmayacak tedbirlerle bu sorunun üstesinden hep gelişigüzel katılmak için mücahede gösteriyoruz. Zamanında çok faziletli enflasyonlarla devraldığımız ekonomiyi zahir bir tane haneli para şişkinliği rakamlarına indirip nazik atılımlar gerçekleştirdiysek inşallah yine aynısını başaracağız. Bizde bu yetenek var. Bizde bu deneme var. Bizde bu gayret var. Bunu başaracağız.” dedi.

Şimdiki gençlerin bu para şişkinliği problemini anlamasının çokça bayağı olmadığını belirten Varank, şöyle devam etti:

“Zannediyorlar kim bu efdal pahalılık hemen Türkiye’bile var ama hayır. Faziletli enflasyon şu anda tekmil dünyanın problemi zira pandemi sonrasında şişman bire bir türbülans yaşanıyor. Şişman tıpkı kargaşa yaşanıyor. ve bir vakitler çokça elan büyük enflasyonlarla tığ uğraş ediyorduk. Yüzde 170, yüzdelik 180 enflasyonları tığ bu ülkede bundan 25 sene önce yaşadık ve onlarla kuşkusuz savaşım ettiysek, kararlılıkla uğraş ettiysek, inşallah bununla dahi savaşım edeceğiz ve halkımızın çektiği bu sıkıntıların üstesinden akmak amacıyla mücahede göstereceğiz. ve sabırlı olacağız. Provokasyonlara gelmeyeceğiz, iftiralara dikkat edeceğiz ve çokça henüz entelektüel ayrımsız Türkiye’yi inşallah bilcümle beraber nesir edeceğiz.”

“Kimesne çıkıp de 2002 öncesinde gür durumdaydık demesin, rakamlar her şeyi söylüyor”

Varank, bu dönemde Türkiye’nin alelhusus sanayi öncülüğünde elde ettiği rekor niteliğindeki başarıların üstelik gölgelenmemesinin ve göz olarak sergilenen başarılı performansın biperva gelişigüzel ortamda dile getirilmesinin gerektiğini vurguladı.

Zaman gelinen noktada kimilerinin faziletli sesle tek çekinmeden iri saptırmalar söyleyebildiğine dikkati çeken Vekil Varank, “Diyorlar kim ‘2000 yılı öncesi bu ülkede çalışanların durumu elan iyiydi’. ‘Emeklilerin durumu elan iyiydi’. Bu haddinden fazla nazik bire bir hile. Kızıl kardeşlerim ego deminden elbet sektörlerin içerisinde dolaşıyorsam, ego bu şehrin çocuğuyum. Ben Mahmutpaşa’dahi büyüdüm. ve 2002 öncesinde bu ülkede çalışan her 100 kişiden 53’ü vasıta dışı çalışıyordu. Hiçbir içtimai güvencesi yoktu. Demincek biz 20 senede arttırma 10 milyon istihdam oluşturduk. Kayıt dışını yüzde 50 azalttık. 6,5 milyon olan tekaüt varken şu anda 13 buçuk milyon zor maaşı alıyor. Bu rakamlar çok iri rakamlar. Kimse çıkıp birlikte 2002 öncesinde bol durumdaydık demesin, rakamlar seçkin şeyi söylüyor.” ifadelerini kullandı.

“Teknolojiye, inovasyona inanıyoruz ama çalışma çetin sektörlere dahi mecburuz”

Tekstil sektörünün Türkiye amacıyla haddinden fazla önemli olduğunu ve kararlılıkla bu sektöre yatırım yaptıklarını dile getiren Varank, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakıyorsunuz esasen siyasa yapanlar var. Bizim partimizde siyasa yapanlar var. Ekonomi bakanlığı yapanlar var. Zamanında sizleri toplayıp Yüksek Babacan ne diyordu? ‘Bırakın kardeşim tekstil sektöründen çıkmanız geçişsiz’. ‘Bu işler daha çok bitecek’ diye niteleyerek sizlerle toplantı yapmıyor muydu? Amma tığ bunlara kulak vermedik. Tığ bunları dikkate almadık. İşte dokuma sektörü şu anda aut ticaret fazlası veren sunu önemli sektörlerimizin başında. ve biz 84 milyonluk tıpkısı ülkeyiz. Bizim nüfusumuz Yunanistan kabil 10 milyon değil. Bizim faaliyet kısık sektörlere ihtiyacımız ar. Tekstili bitirirsek konfeksiyonu bitirirsek tığ bu istihdamı zahir sağlayacağız? Onun için bu işlere açık çerçevede çalmak lazım. Biraz mantalite sahibi almak lazım. ve inşallah tığ da lacerem şimdiye kadar bu işlere hakeza kararlılıkla ilgi ettiysek bu sektörleri desteklemeye devam ettiysek artık üstelik desteklemeye devam edeceğiz.

Peki erdemli melfuf değere inanıyoruz. Tığ teknolojiye, inovasyona inanıyoruz amma say kırıcı sektörlere dahi mecburuz. 84 milyon vatandaşımıza istihdam hazırlamak mecburiyetindeyiz. Bakınız kamu dünyada ekonomilerin küçüldüğü ya dahi yerinde saydığı 2020 ve 2021 yıllarında Türkiye gösterdiği tahaccüm performansıyla OECD ve KEZ ülkeleri beyninde evvel sıralarda meydan aldı. Toptan hazırlık zincirleri sekteye uğradığında sanayimiz haddinden fazla önemli işlere imza atarak alternatif tıpkı istihsal üssü olabileceğini tekmil dünyaya gösterdi. Bunun aha yeryüzü somut göstergesi dahi temas ay bakir rekor kıyamet ihracatımız.”

“Teknoloji tabanlı girişimlere, yenilikçi projelere haddinden fazla frapan destekler sunuyoruz”

Bakanlık adına her daim sanayicinin, üreticinin, STK’ların yanında olduklarını kaydeden Varank, teknoloji tabanlı girişimlere, yenilikçi projelere çokça kurumlu destekler sunduklarını, firmaların zat bünyelerinde kurdukları dizayn merkezlerine, AR-GE merkezlerine çok gösterişli avantajlar sağladıklarını söyledi.

Ulusal kaynakların yanı sıra arsıulusal finansmanı birlikte Türkiye’ye getirebilmek üzere çalışmalar yaptıklarını anlatan Nazır Varank, bu kapsamda Avrupa Birliği’yle ortak finansman sağlanan, Bakanlığın yürüttüğü kompetitif sektörler programı kapsamında, sektörden şu anda üç heybetli projeyi desteklemeye devam ettiklerini bildirdi.

Sektördeki ayrıksı yatırımların desteklenmesi için da haddinden fazla ciddi teşvikler sağlandığını anlatım eden Varank, “2012 yılından bu yana yatırım tutarı 20 bilyon lirayı aşan 3 bin 400 envestisman amacıyla heveslendirme belgesi düzenledik. Bize soruyorlar, diyorlar kim, ‘kardeşim bunlar hususi sektörün yatırımı. Sizinle ne ilgisi var?’ Peki, tığ o özel sektör yatırımları için uygun arazileri OSB’lerde hazır hale getiriyoruz. Bu yatırımlar amacıyla heveslendirme belgeleri düzenliyoruz. Birçok desteği onların hizmetine sunuyoruz. Bu yatırımlar böyle oluyor. Ama bakıyorsunuz diyorlar kim vaktiyle fabrikaları vardı. İşte kumaşçılarımız burada. Dokumacılarımız burada. Izzet hiç kumaş üretir mi? Artık mehabet güpür üreterek hususi sektörle mücadele edebilir mi? Oralar nereye dönüşür? Arpalığa dönüşür. İşte devletin imdi güpür ürettiği konfeksiyon ürettiği devirler mukaddema kaldı. Ha ihtimal Kuzey Kore’dahi vardır. Oraları hedefleyenler oralara gidebilirler. Gidip oralarda devletin kumaş fabrikalarının hangi kadar muhteşem olduğunu dile getirebilirler. Ama tığ özel sektör öncülüğünde büyümenin, eklenmiş ayar üretmenin akla yatkın olduğuna inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

-Bakırköy Belediyesi zabıtalarının fuara baskını

Bakırköy Belediyesi zabıtalarının geçtiğimiz aylarda fuarı basmasına müteveccih girişimine değinen Varank, “Bu ülkede 20 yılda neler başardığımızın farkında olmamız lazım. ve biz bunları dile getirirken eksantrik siyasilerin hangi yaptığını de bizlerin kamuoyunun önüne getirmemiz geçişsiz. Tığ bu fuarı düzenliyoruz. Daraç dışından misafirlerimiz gelsin, bu fuarları görsün, alışveriş yapsın, ülkemize döviz kazandıralım istiyoruz. Tamam geçtiğimiz aylarda ne oldu? Bizim buraya çağırma ettiğimiz misafirlerin nezdinde işte buradaki Bakırköy Belediyesi geldi zabıtalarıyla bu fuarları bastı. Böyle aynı telakki kabil mi? Bu zihniyetle, tecim yapılabilir mi? İşte kim ekonominin önünü açıyor? Kim bu işlere kama oluyor? Bunların değerlendirilmesini, seziş farkını bizim ortaya koymamız geçişsiz.” diyerek konuştu.

Sabiha Gökçen Hava Meydanı’nın ve farklı eke projelerin önemine birlikte değinen Varank, şöyle devam etti:

“Ego bu toplantıya geç kaldım, özür diliyorum. Çünkü Ankara’dan uçağa bindim, Sabiha Gökçen Hava Meydanı’na indim. Bizden önce 7 tayyare inmek üzere fasıla bekliyordu. Onun üzere geç kaldık. Özür diliyoruz. Olur bu Sabiha Gökçen Havalimanı yapılırken Sayın Kılıçdaroğlu hangi diyordu biliyor musunuz? ‘Ya uçak inmeyen yere havalimanı yapıyorlar’ diyordu. Aynı yol zaten ilk havalimanını yapacağız, ondan sonraları uçak inecek. Tayyare inmeden havalimanı yapılmaz. Amma seziş farkını anlamanız için söylüyorum. Bugün Sabiha Gökçen Hava Meydanı 40 milyon sâri ağırlamaya başladı. Sabiha Gökçen Havalimanı’na tığ o yatırımları yapmasaydık bu misafirler buraya nereden geleceklerdi. Gelemeyeceklerdi. İşte biraz seziş sahibi koyulmak lazım. Öngörü sahibi almak lazım. Bize ne diyorlar? ‘Siz yatırımları taşa, toprağa yaptınız, betona yaptınız’ diyorlar. Müfit. Biz yatırımları bu ülkenin yıllardır ihmal edilen altyapıları için yaptık. Biz Marmaray’ı mensur ettik. Avrasya Tüneli’ni düz yazı ettik. Çetin Hükümdar Rast Köprüsü’nü nesir ettik.

Hadi düşünelim. Bu 3 envestisman kapansa zaman İstanbul’bile yaşayabilir misiniz? Yaşayamazsınız. Ticaret yapabilir misiniz? Yapamazsınız. Bakın hatırlayın bundan evvel hemen Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nden tırların geçişine cevaz ediliyordu. Gece 12’ye büyüklüğünde tırlar bekliyordu. 12’üstelik sonra köprüden geçiyordu. Peki ego Avrupa’ya bu malı eğer Zor Şehriyâr Yakın Köprüsü’nü yapmasam kuşkusuz satacaktım? Bittabi taşıyacaktım? İşte değerli arkadaşlar vizyon sahibi gelmek apayrı bire bir şey. Öngörülü doğmak bambaşka bir molekül. Ülkenin geleceği noktayı düşünüp, tasarlayıp envestisman düzenlemek ayrıksı tıpkısı husus. Bu kimde var? Tamam mütevazilik yapmayacağım, bu bizde var. Şimdiye büyüklüğünde pekâlâ yaptıysak çıktı bile Allah’ın izniyle yapmaya devam edeceğiz.”

KOSGEB’in mikro ve aşağı işletmelere aceleci bindi programı

Icra Vekili Varank, bu senenin başında Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan’ın KOSGEB’in mikro ve hasis işletmelere hızlı destek programını kamuoyuyla paylaştığını anımsatarak, konuya ilişkin şu detayları paylaştı:

“Şu asıl kadar üç ayrı etapta uyguladığımız bu izlence kapsamında 47 bin işletmeye 4 milyar liraya andıran destek verdik. Hamdolsun bu sayede 63 bin taze kardeşimizin istihdam edilmesini sağladık. Aldığımız haddinden fazla sunturlu ferasetsiz dönüşler var. Bazı iyileştirmeler dahi yaparak programın dördüncü dönemini gerçekte bu hafta bakımından başlattık. İstihdam edilen adam başı sağladığımız destek miktarını 100 bin liradan 125 bin liraya çıkardık. Dinç ve kadın istihdamının önceliklendirildiği programa başvurular 10 Ekim’e kadar bitmeme edecek. Başvurusu onaylanan işletmelerimizde 28 Teşrinisani tarihine büyüklüğünde KOSGEB’den istihdam başına 125 bin teklik olan ödemelerini talep edebilecekler.

Ego burada amade çul ve konfeksiyon sektörünün üstelik yakından destek alabileceğine inanıyorum. Burada özellikle sıradan işletmeler, dar işletmeler bu destekten faydalanabilirler. 3 yıldır işi sıfır, darülfünun mezunu, patika lisesi mezunu gençlerimizi istihdam ettiğinizde biz size 125 bin liralık faizsiz emniyet veriyoruz. Dört senede bayılmak kaydıyla, iki senesi et kafalı ödemeli. Yani biz size karşılıksız mülk vermiş oluyoruz. Ne? İstihdam oluşsun diye. Lütfen buradaki arkadaşlarımız de özellikle STK’larımız dahi bu destekleri tanıtsınlar, duyursunlar. Firmalarımız bunlardan faydalansın.”

Vekil Varank, konuşmasının ardından fuar alanındaki stantları gezerek yetkililerden bilgelik aldı.



Share: