ICRA VEKILI VARANK: KOSGEB’İN TENDÜRÜST İSTİHDAMINA YÖNELİK DESTEĞİ 125 BİN LİRAYA ÇIKTI

SANAYİ ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Şu esas kadar 47 bin işletmeye 4 milyar liraya yakın bindi verdik. 63 bin gailesiz kardeşimizin istihdam edilmesini sağladık. Aldığımız çok domuzuna anlayışsız dönüşler var. İstihdam edilen adam başına sağladığımız destek miktarını 100 bin liradan 125 bin liraya çıkardık. Taze ve avrat istihdamının önceliklendirildiği programa başvurular 10 Ekim’e büyüklüğünde bitmeme edecek. Başvurusu onaylanan işletmelerimiz 28 Kasım tarihine kadar KOSGEB’ten istihdam başına 125 bin liralık ödemelerini rica edecekler.” dedi.

İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen İstanbul Fashion Connection (IFCO) Amade Giyim ve Moda Fuarı Açım Törenine Uran ve Uygulayım Bilimi Bakanı Mustafa Varank dahi katıldı. Törende Bakan Varank müzakere yaptı. Konuşmanın ardından fuar alanındaki stantları gezdi.

“KİMSE ÇIKIP 2002 ÖNCESİ İYİ DURUMDAYDIK DEMESİN”

Vekil Varank, Türkiye’nin de acun ülkelerini etkileyen enflasyondan etkilendiğini belirterek, “Pandemi ve devamında mevrut savaş şartları cihetiyle acun ekonomileri baskı sınavlardan geçti. Enerji fiyatlarında yaşanan iri artışlar bugün enflasyonu yekpare dünya ülkelerini etkileyen toptan bir ülkü haline getirdi. Türkiye’nin bile global dalgadan etkilendiği, bu sorunun giderilmesi noktasında hükümetimiz tüm kurumlarımızla balaban aynı çaba içerisinde. Fırsatçılara ayn açtırmayacak tedbirlerle bu sorunun üstesinden bütün birlikte katılmak üzere himmet gösteriyoruz. Kimileri tek biperva büyük saptırmalar söylüyor. 2002 öncesinde bu ülkede çalışanların ve emeklilerin durumunun elan ongun olduğunu söylüyorlar. Çok nazik bire bir dolma. Ego bu şehrin çocuğuyum, Mahmutpaşa’dahi büyüdüm. 2002 yılı öncesinde etkin rastgele 100 kişiden 53’ü anahtar dışı çalışıyordu. Tığ 20 senede ilave 10 milyon istihdam oluşturduk. Vasıta dışını yüzde 50 azalttık. 6,5 milyon tekaüt şu dakika 13, 5 milyon yaşama emekli maaşı alıyor. Kimesne çıkıp ‘2002 öncesinde gür durumdaydık’ demesin” dedi.

“VİZYON FARKINI ORTAYA KOYMAMIZ LAZIM”Varank, ÇARE Partisi Genel Başkanı Ulu Babacan’ın geçmişteki sözlerine ilgili “Bakıyoruz yine yöntem yapanlar ve iktisat bakanlığı yapanlar var. Eskiden Mehabetli Babacan sizleri toplayıp hangi diyordu? ‘Bırakın kardeşim yapı sektöründen çıkmanız lazım, bu amal imdi bitecek’ diye sizlerle güruh yapmıyor muydu? Amma biz bunlara kulak vermedik. Geçtiğimiz aylarda hangi oldu? Bizim buraya davet ettiğimiz misafirlerin huzurunda Bakırköy Belediyesi zabıtalarıyla fuarı bastı. Bu zihniyetle ticaret yapılabilir mi? Kim ekonominin önünü açıyor? Uyanıklık farkını bizim ortaya koymamız lazım” diye konuştu.

“ÖNCEKI HAVALİMANI YAPACAKSIN SONRADAN TAYYARE İNECEK”CHP Umumi Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun evveli Sabiha Gökçen Havalimanına ilişkin sözlerini eleştiren Bakan Varank, “Ben bu toplantıya geç kaldım, kusur diliyorum. Ankara’dan uçağa bindim, Sabiha Gökçen Havalimanı’na indim, bizden önceki 7 uçak ayakyolu bekliyordu. Sabiha Gökçen Hava Meydanı yapılırken Sayın Kılıçdaroğlu hangi diyordu biliyor musunuz? ‘Uçak inmeyen yere havalimanı yapıyorlar’ diyordu. Filhakika ilk havalimanını yapacaksın sonralari uçak inecek. Uçak inmeden havalimanı yapılmaz. Seziş farkını anlamanız üzere söylüyorum. Bugün Sabiha Gökçen Havalimanı 40 milyon gelgeç ağırlamaya başladı. Bize ne diyorlar? ‘Siz yatırımları taşa toprağa betona yaptınız’ diyorlar. Faydalı. Biz yatırımları yıllardır ihmal edilen altyapılar için yaptık. Biz Marmarayı, Avrasya Tünelini, Yavuz Padişah Sadık Köprüsü’nü mensur ettik. Haydi Düşünelim bu üç envestisman kapansa İstanbul’birlikte yaşayabilir misiniz? Yaşayamazsınız. Tecim yapabilir misiniz? Yapamazsınız” dedi.

“100 BİN LİRADAN 125 BİN LİRAYA ÇIKARDIK”

Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Sübvansiyon İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile gençlerin istihdama heveslendirme edilmesi gerektiğini belirten Nazır Varank, “Şu temel kadar 47 bin işletmeye 4 bilyon liraya mail destek verdik. 63 bin zihayat kardeşimizin istihdam edilmesini sağladık. Aldığımız çok evire çevire et kafalı dönüşler var. İstihdam edilen adam başına sağladığımız destek miktarını 100 bin liradan 125 bin liraya çıkardık. Gailesiz ve kadın istihdamının önceliklendirildiği programa başvurular 10 Ekim’e kadar bitmeme edecek. Başvurusu onaylanan işletmelerimiz 28 Kasım tarihine büyüklüğünde KOSGEB’ten istihdam başına 125 bin lira ödemelerini temenni edecekler. Burada alelhusus süfli mikro işletmeler bu destekten yararlanabilirler. 3 yıldır işi sıfır, üniversite mezunu, patika lisesi gençlerimizi istihdam ettiğinizde biz size 125 bin lira faizsiz cesaret veriyoruz. Yani tığ size meccanen mülk vermiş oluyoruz istihdam oluşsun diyerek” şeklinde konuştu.



Share: