İlişkide küskün ve yalnız hissediyorsanız fedakarlık şeması hareket başında kabil

İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi, İdari ve Içtimai Bilimler Fakültesi Ruhsal Bölümü’nden Prof. Dr. Psikiyatrist Nurhan Fıstıkçı, “Ayrımsız ilişkide kendinizi hoşnutsuz ve bekâr hissediyorsanız fedakarlık şeması aksiyon başında benzer. Bu, özlük ihtiyaçlarınızı görmezden gelirken başkalarının ihtiyaçları konusunda uyanık olma eğiliminde olduğunuz tıpkısı kalıptır.” ifadelerini kullandı.

İstanbul Hisse Senedi Üniversitesi’nden yapılan açıklamada görüşlerine kayran verilen Fıstıkçı, esas inançlarımızı pekiştiren insanlara karşı elektrik eğiliminin “Şema Kimyası” ile tabir edildiğini belirterek romantik kayırıcı seçiminin benzeri düzgün olmadığını vurguladı.

Biriyle tanıştıktan müstacelen bilahare ilişkinin şişman amor yaratmasının az rastlanan ayrımsız nitelik olmadığını bildiren Fıstıkçı, “Kişiyi düşünmeden yapamama ve onun dört dörtlük olduğuna emniyet bu aşk duygusuna haremlik haysiyet. Onu mecmu hayatınız süresince tanıyormuşsunuz hissine kapılırsınız. Önceden bu durum mükemmellik gelebilir ancak birkaç hafta veya aylar süresince amal değişmeye başlar. Vuzuhsuzluk ve güvensizlik sancıları hissetmeye başlarsınız. Bağlantınız kopar, dirilik meydanda beklenmeyen olur yahut onu kaybetmekten korkarsınız. Sonunda aksata biter ve teferruatlı süredir gelişigüzel olmamanıza rağmen kendinizi aygın baygın hisseder ve neler olduğunu nikbet edersiniz.” şeklinde konuştu.

Fıstıkçı, şemaların, er çocukluk etkileşimlerinin ayrımsız sonucu kendisine geliştirilen esas inançlar olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Örneğin, tıpkısı ilişkide kendinizi gayrimemnun ve serbest hissediyorsanız fedakarlık şeması hareket başında olanaklı. Bu, zat ihtiyaçlarınızı görmezden gelirken başkalarının ihtiyaçları konusunda uyanık olma eğiliminde olduğunuz bire bir kalıptır. ‘Şema Kimyası’, kendi asıl inançlarımızı pekiştiren insanlara karşı elektrik eğilimini anlatım fehamet. Kendini feda ika şemasına erbap tıpkı kişi kendi değerlerini ve ihtiyaçlarını temas durumda öncelik yerine gören kişilere, eksantrik benzeri deyişle bire bir haklılık şemasına erbap olan kişilerle alay malay olma davranışı sergileyebilir. Zira kendini feda ika şeması ve haklılık şeması birbirini güçlendirir.

Genel namına, şanlı romantik adam seçimi rast değildir. Şema kimyası, fert kendisine cerh potansiyeline cemaat tıpkı kişiyle romantik aynı angajman gerçekleştiğinde mahsus yavaş duyguya atıfta bulunur. Benzer şekilde çocuklukta bakımı sağlayıcı intisap figürleri aracılığıyla da ‘yaralanma’ reşit türlü. Şema kimyası, şemaları ya da kişinin kendisiyle ait dip inançlarını tetikleyecek ve güçlendirecek insanlara cebin daha romantik bire bir cazibe duyma eğilimini rapor kıymet.”

Şema odaklı ilişkilerin, arkadaşlıklar ve hareket ilişkileri de dahil atılmak amacıyla doğası gereği eflatuni olabileceğini aktaran Fıstıkçı, “Çocuklukta ayrılma edilme yaşantısı olan kişilerin romantik ilişkilerde kendini tecezzi etmesi beklenen kişilere cebin çekim duyması da şema kimyası ile açıklanır. Benzeri yandan bilindik olan yaşantıyı onarma çabası vardır. Ümit metrukiyet edilme olduğundan kişi kendini ilişkide güvenceye almaya meşgul. Tecezzi edilmemek üzere elinden geleni yapar evet bile bağlanmaktan ırak durur. Çünkü intisap gerçekleştikten sonradan geçen seçme ant ayrılma edilmenin acısı katlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Hızla alevlenen aşk acele sönüyor ve bu tekrarlıyorsa şema kimyasının devreye girdiğini tamlayan Fıstıkçı, esas, ağababa, cömert ve çevreyle çocukluk etkileşim ve öğrenmelerinin terapide araştırılması gerektiğini vurguladı.???????

Share: