İran, Irak’taki siyasi krizden çıkılması amacıyla “diyalog ve etkileşim” çağrısında bulundu

İran Reisicumhur İbrahim Reisi, Irak’taki bulunan siyasi krizden çıkılması üzere ülkedeki birlik asli siyasi unsurlar arasında diyalog ve etkileşim kurulması çağrısı yaptı.

İran Cumhurbaşkanlığından yapılan bağlanmış açıklamaya bakarak Reisi, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede, Irak’taki siyasi akse, Bağdat’ın duruluk buluculuğunda yapılan İran- Suudi Arabistan görüşmeleri ve iki büyüklük arasındaki ilişkiler ele alındı.

Irak’taki siyasal krizden depar yolunun aranması gerektiğini belirten Reisi, “Irak’ın tüm birincil politik akımları, diyalog ve etkileşim vasıtasıyla mevcut siyasi sorunlardan aynı depar yolu üzerinde anlaşmalı.” ifadelerini kullandı.

Reisi, İran ile Suudi Arabistan beyninde Bağdat’ın vuzuh buluculuğunda yapılan müzakerelere meni ederek, Irak hükümetinin çabalarını, “bölgedeki siyasal iklimi iyileştirmeye müteveccih hamleler” kendisine niteledi.

Irak Başbakanı Kazımi ise İran ile lehçe ilişkilerin ve hisse senedi birliğinin geliştirilmesi ve seviyesinin yükseltilmesi amacıyla çabalarını sürdüreceğini dile getirdi.

Öte yandan görüşmeyle ilgili Twitter hesabından açıklama fail İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başbuğ Yardımcısı Mesud Cemşidi, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Bire Bir süredir İran ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmazlıkların giderilmesinde gösteriş oynayan Irak Başbakanı’na, varılan anlaşmaların uygulanmasıyla, aşılması gereken yolun kısalacağı ve müstacelen katedileceği iletildi.”

Share: