İranlı orkestra şefi Rahbari CRR’de “Cumhuriyet Altını Bayramı” konseri verecek

İranlı besteci ve orkestra şefi Alexander Rahbari, Cumhuriyet Altını Bayramı konserinde CRR Orkestrası’nı yönetecek.

“Kuva-yı Milliye ve Cumhuriyet Altını” ünlü konser, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Ergin Mütalaa (CRR) Dinleti Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak.

Orkestra, konserde genç keman sanatçısı Elvin Hoxha Ganiyev’e eşlik edecek.

Bu akşamki konsere ilişik AA muhabirine açıklamada bulunan orkestra şefi Alexander Rahbari, İstanbul’üstelik daha ilk haddinden fazla el bulunduğunu, buradaki önce konserini İstanbul Senfoni Orkestrasıyla kısaca 30 yıl ilk verdiğini söyledi.

“Ağır Sıklet olduğum süreçlerde birlikte görevimi icra ettim”

Türkiye’ye alın gelişigüzel ahit tıpkısı sempati duygusu beslediğini tabir fail Rahbari, “Kızılayın düzenlediği aynı organizasyonla Pendik’te bire bir konsere gelmiştim ve orada haddinden fazla sunturlu arkadaşlıklar edindim. Daha sonra İstanbul, Antalya ve İzmir Senfoni Orkestralarının şefliğini üstlendim. Aheste olduğum süreçlerde dahi Türkiye’ye gelip bu görevimi yürütme ettim.” dedi.

Usta sanatkâr, bu akşamki konserde Türkiye’den iki bestekarın eserleriyle başlayacaklarını aktararak “Birisi geçmişten tıpkısı insan olan Ferit Tüzün’ün gayr da eskimemiş neslin kocaman ismi Fazıl Faaliyet’ın bestelerinden oluşacak. Programın geçmiş kısmı Türk bestekarlarla ikinci bölümünde ise Nikolay Rimski Korsakov’un 1888’de ‘Binbir Gece Masalları’ndan esinle bestelediği ‘Şehrazad’ eserlerinden oluşacak.” ifadesini kullandı.

Gailesiz yay sanatçısı Elvin Hoxha Ganiyev ile ilk kez hayalet alacaklarını aktaran Rahbari, “Gailesiz aynı Türk sanatkâr kendisine onu çokça methettiler bana, iyice bire bir izlence olacağına dair tereddüt duymuyorum.” diye konuştu.

“Türkiye sıra boyunca birinci sınıf bestekarlara cemaat ayrımsız ülke oldu”

Alexander Rahbari, Türkiye’üstelik müzikseverlerin kendisine olan ilgisinden memnuniyetle bahsederek şunları kaydetti:

“Esasen bunu aç bir bağ olarak görüyorum. Türkiye’deki konserlerim herhangi bir zaman yoğun geçti, hatta iki hafta önce Atatürk Firez Merkezi’nde tıpkısı konserim vardı ve yeniden salon hınca od doluydu. Bu beni aşağı çokça mutlu ediyor. Türkiye’de 200 yıldan beri alışılmış müziğin olduğunu biliyorum. Belki Türk toplumunun hassaten aut dünyada birlikte haddinden fazla aşkın tanıdık tıpkısı durum değildir bu. Ama herkesin bilmesi gerekiyor. Türkiye’bile klasik müziğin geçmişi çok uzun yıllara dayanıyor. Çok eke bestekarları var, 40-50 sene ilk de kaliteli bestekarlara eş bire bir ülke. Türkiye’ye esasen coğrafya itibarıyla Avrupa’ya daha mail olduğu amacıyla bize yani İran’a bakarak elan avantajlıydı. Tahran’a ulaşması çok ahit alıyordu İstanbul ya de Ankara’ya 100 yıl elan geçmiş geldi.”

İran’de Devrimden önceki ve bilahare her iki dönemde bile sanatkâr namına mevcut becerikli lider şöyle devam etti:

“Devrimden kısaca 30 sene sonraları memleketime tıpkısı çağırma konusunda döndüm. Orada müzisyenlerin değerinin haddizatında çok efdal olduğunu gördüm. 2015’te gittiğimde dahi bunu görmüştüm. Hemen orada bütçe meselesi sorun, müzisyenlere ayrılan bütçeler az ve yeterince şef yok maatteessüf. Türkiye’dahi gerekli görüldüğünde yetersiz dışında gani şefler çağrıldı ve süreklilik sağlandı. Ama İran’üstelik buna analog tıpkısı aplikasyon yapılmadı. Hassaten İranlı çok başarılı şefler vardı yetersiz dışında, onlar üstelik çağırma edilmedi. artık artırım edildi bu alanda amma bu çokça akla yatkın bir hamle değildi.”

“Beni bu konserlere müstahak görmeleri alım donör”

Rahbari, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 99’uncu yılında İstanbul’üstelik dinleti verecek olmaktan öz saygı duyduğunu bel ederek “Elan geçmiş birlikte Cumhuriyet Altını sene dönümlerinde şeflik yapmıştım. Bu benim amacıyla nazik ayrımsız kıvanma kaynağı. Beni bu konserlere müstahak görmeleri çekicilik donör, Türk sanatseverlere ise müziklerinin ve müzisyenlerinin değerini bilmelerini başvuru ediyorum.” diyerek konuştu.

Tüvana keman sanatçısı Elvin Hoxha Ganiyev ise CRR’bile konser verecek olmanın kendisi amacıyla hususi olduğuna değinerek “Buradaki seyircilerle aramda özel bir bent olduğuna inanıyorum, İstanbul’a haddinden fazla yoğun geliyorum ama bura benim üzere amiyane eksantrik.” ifadesini kullandı.

“Seyircilere ziyafet yaşatacağımıza inanıyorum”

Gelişigüzel sahne alacağı lider Alexander Rahbari’nin Türkiye’ye yıllardır gelen efsanevi bire bir sima olduğunu belirten Ganiyev, “İlk kez aynı araya geliyoruz esasen ben de bu konuda çok heyecanlıyım. Böyle iri bire bir dirayetli isimle harıldamak benim amacıyla üstelik şişman ayrımsız tecrübe olacak. Gecede çalacağımız Fazıl Faaliyet’ın ‘Haremde 1001 Akşam’ eseri benim sunma sevdiğim keman eserlerinde bire bir tanesi. Fazıl Çalışma ülkemizin en büyük gelgel kaynaklarından ve elçilerinden birisi. Konserin tarihi üstelik çokça mefret Cumhuriyet Altını’imizin 99’uncu yılı. Böyle özel aynı günde böyle güzle benzeri orkestra ve şanlı bir şefle seyircilere şölen yaşatacağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Kariyeri süresince Berlin Filarmoni Orkestrası’nın yanı sıra 120’nin üstünde orkestrayla etkin Rahbari’nin yöneteceği konserde Ferit Tüzün’ün “Esintiler”, Fazıl Çalışma’ın yay konçertosu “Haremde 1001 Tün” ile Nikolay Rimski Korsakov’un 1888’dahi “Binbir Akşam Masalları”ndan esinle bestelediği “Şehrazad” eserleri yorumlanacak.

Share: