İranlı orkestra şefi Rahbari CRR’de Cumhuriyet Bayramı konseri verecek

İranlı kompozitör ve orkestra şefi Alexander Rahbari, Cumhuriyet Bayramı konserinde CRR Orkestrası’nı yönetecek.

“Kuva-yı Milliye ve Cumhuriyet” ünlü dinleti, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Mesaj (CRR) Dinleti Salonu’nda sanatseverlerle buluşacak.

Orkestra, konserde zihayat keman sanatçısı Elvin Hoxha Ganiyev’e zevcelik edecek.

Bu akşamki konsere ilişkin AA muhabirine açıklamada mevcut orkestra şefi Alexander Rahbari, İstanbul’üstelik henüz önce haddinden fazla kere bulunduğunu, buradaki evvel konserini İstanbul Senfoni Orkestrasıyla kestirmece 30 yıl önce verdiğini söyledi.

“Gösterişli olduğum süreçlerde dahi görevimi yürütme ettim”

Türkiye’ye alın temas ahit ayrımsız sempati duygusu beslediğini tabir fail Rahbari, “Kızılayın düzenlediği bire bir organizasyonla Pendik’te bire bir konsere gelmiştim ve orada çok güzelce arkadaşlıklar edindim. Henüz sonraları İstanbul, Antalya ve İzmir Senfoni Orkestralarının şefliğini üstlendim. Ağırbaşlı olduğum süreçlerde bile Türkiye’ye gelip bu görevimi yürütme ettim.” dedi.

Usta artist, bu akşamki konserde Türkiye’den iki bestekarın eserleriyle başlayacaklarını aktararak “Birisi geçmişten ayrımsız âdem olan Ferit Tüzün’ün diğeri de bakir neslin koca ismi Fazıl Mücahede’ın bestelerinden oluşacak. Programın ilk kısmı Türk bestekarlarla ikinci bölümünde ise Nikolay Rimski Korsakov’un 1888’birlikte ‘Binbir Geceleyin Masalları’ndan esinle bestelediği ‘Şehrazad’ eserlerinden oluşacak.” ifadesini kullandı.

Dinç yay sanatçısı Elvin Hoxha Ganiyev ile ilk kez tayf alacaklarını aktaran Rahbari, “Genç ayrımsız Türk sanatkâr olarak onu haddinden fazla methettiler bana, domuzuna tıpkı izlence olacağına dair şüphe duymuyorum.” diyerek konuştu.

“Türkiye gün boyunca birinci sınıf bestekarlara erbap tıpkı devlet oldu”

Alexander Rahbari, Türkiye’da müzikseverlerin namına olan ilgisinden memnuniyetle bahsederek şunları kaydetti:

“Esasen bunu profesyonel ayrımsız demet olarak görüyorum. Türkiye’deki konserlerim gelişigüzel zaman yoğun geçti, başkaca iki hafta evvel Atatürk Firez Merkezi’nde tıpkı konserim vardı ve yine mağaza hınca kızdırma doluydu. Bu beni banal çokça kıvançlı ediyor. Türkiye’birlikte 200 yıldan beri alışılmış müziğin olduğunu biliyorum. Belki Türk toplumunun hassaten dış dünyada de çok aşkın aşina tıpkısı boyut değildir bu. Amma herkesin bilmesi gerekiyor. Türkiye’bile alışılmış müziğin geçmişi çokça ince yıllara dayanıyor. Çokça kebir bestekarları var, 40-50 sene ilk da birinci sınıf bestekarlara erbap bire bir mutluluk. Türkiye’ye gerçekte coğrafya bakımından Avrupa’ya elan mail olduğu için bize yani İran’a bakarak elan avantajlıydı. Tahran’a ulaşması haddinden fazla ant alıyordu İstanbul evet birlikte Ankara’evet 100 sene elan önceki geldi.”

İran’dahi Devrimden önceki ve sonra herhangi bir iki dönemde birlikte sanatkâr kendisine bulunan ateş parçası lider şöyle bitmeme etti:

“Devrimden yaklaşık 30 yıl sonraları memleketime ayrımsız davet konusunda döndüm. Orada müzisyenlerin değerinin esasen çokça efdal olduğunu gördüm. 2015’te gittiğimde da bunu görmüştüm. Hoppadak orada bütçe meselesi sorun, müzisyenlere ayrılan bütçeler dar ve yeterince reis namevcut maatteessüf. Türkiye’bile mukteza görüldüğünde az dışında ferah şefler çağrıldı ve süreklilik sağlandı. Amma İran’üstelik buna analog tıpkı uygulama yapılmadı. Üste İranlı çokça muvaffakiyetli şefler vardı mahdut dışında, onlar birlikte nida edilmedi. daha çok tasarruf edildi bu alanda ama bu çok doğru ayrımsız adım değildi.”

“Beni bu konserlere müstahak görmeleri çalım donör”

Rahbari, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 99’uncu yılında İstanbul’de dinleti verecek olmaktan öz saygı duyduğunu meni ederek “Daha önce dahi Cumhuriyet Altını yıl dönümlerinde şeflik yapmıştım. Bu benim amacıyla balaban ayrımsız kıvanma kaynağı. Beni bu konserlere layık görmeleri hava donör, Türk sanatseverlere ise müziklerinin ve müzisyenlerinin değerini bilmelerini referans ediyorum.” diye niteleyerek konuştu.

Taze yay sanatçısı Elvin Hoxha Ganiyev ise CRR’üstelik konser verecek olmanın kendisi için hususi olduğuna değinerek “Buradaki seyircilerle aramda özel benzeri bağlam olduğuna inanıyorum, İstanbul’a çok kesif geliyorum ama burası benim amacıyla pespaye eksantrik.” ifadesini kullandı.

“Seyircilere şölen yaşatacağımıza inanıyorum”

Alay Malay sahne alacağı lider Alexander Rahbari’nin Türkiye’ye yıllardır mevrut efsanevi tıpkı âdemoğlu olduğunu tamlayan Ganiyev, “İlk misil benzeri araya geliyoruz esasta ben bile bu konuda çok heyecanlıyım. Böyle nazik bir idareci isimle harıldamak benim amacıyla birlikte şişman tıpkı deneme olacak. Gecede çalacağımız Fazıl Emek’ın ‘Haremde 1001 Akşam’ eseri benim yeryüzü sevdiğim yay eserlerinde benzeri tanesi. Fazıl Iş ülkemizin sunu nazik kurum kaynaklarından ve elçilerinden birisi. Konserin tarihi de haddinden fazla kocaman Cumhuriyet Altını’imizin 99’uncu yılı. Böyle hususi aynı günde böyle güzle bir orkestra ve büyük ayrımsız şefle seyircilere şölen yaşatacağımıza inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Kariyeri süresince Berlin Filarmoni Orkestrası’nın yanı sıra 120’nin üzerinde orkestrayla müteharrik Rahbari’nin yöneteceği konserde Ferit Tüzün’ün “Esintiler”, Fazıl Iş’ın keman konçertosu “Haremde 1001 Geceleyin” ile Nikolay Rimski Korsakov’un 1888’bile “Binbir Akşam Masalları”ndan esinle bestelediği “Şehrazad” eserleri yorumlanacak.

Share: