İş dünyasının sorunları ETSO’da masaya yatırıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Erzurum Ticaret ve Uran Odası (ETSO) yoluyla ortaklaşa düzenlenen ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımıyla gerçekleştirilen, ‘Ekonomi İstişare Toplantısı’nda gelişim dünyasının sorunları masaya yatırıldı.

ETSO Sedir Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu’nun birlikte, TOBB Umumi Heyet Üyeleri; Üstün Zor, Oğuzhan Dede Sadıkoğlu ve Açık Deniz Yeşil, KGF Umumi Heyet Başkanı Erdoğan Özegen, TOBB Gümrük ve Turizm İşletmeleri (GTİ) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Parmaksız, Sakat Tarım Bakanı ve TOBB Başbuğ Danışmanı Kutbettin Dilek ile çevre illerin dide ve borsa yönetim kurulu başkanları ile gelişim insanları katıldı.

Yücelik, ekonomik profili özetledi

Toplantının açış konuşmasını ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Büyüklük yaptı. Konuşmasında, Erzurum’un ekonomik profili için bilgiler veren Başka Büyüklük, şehrin yıllar içerisinde ağırbaşlı anlamda kafile verdiğini belirterek, bunun ilin sosyo-kazançlı anlamda gelişmesini damarı bozuk yönde etkilediğini vurguladı. Erzurum’un Başka Safi Yurtiçi Hasıladaki payının Türkiye ortalamasını çok altında olduğunu kaydeden Başkan Ululuk, ilin dış ticaret rakamları, istihdam verileri ve BDDK’nın Erzurum özelindeki mali verileriyle ilişik bilgiler verdi.

Toplantıda, Erzurum ve bölgede cıvıltı gösteren işletmelerin yaşadığı sıkıntıları dile getiren ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, erke ilkin başlamak için girdi maliyetlerindeki artışların, bölgenin stabil şartlarında üretim işleyen, istihdam sağlayıcı firmaların belini büktüğünü söyledi. Konuşmasında, bölgede GES yatırımı fail firmaların yapılan son düzenlemelerden periferi yaşayabileceği sıkıntıları gündeme getiren Büyüklük, benzeri şekilde ilden gerçekleştirilen tayyare seferlerinin yetersizliğine dikkati çekerek, bunun çözüm muntazır yüce bire bir sav olduğuna meni etti.

Finansmana ulaşım sıkıntısı

Pandemi döneminin ardından işletmelerin yaşadığı finansman sıkıntılarının dahi bankaların ağzı sıkı tutumu karşısında daha üstelik arttığını vurgulayan Komutan Izzet şunları söyledi; “Istihsal, envestisman, istihdam ve ihracatın artması üzere gerekseme duyulan finansmana erişimde yaşanan zorluklar hisse senedi insanlarımızın motivasyonunu huysuz yönde etkiliyor, hevesini kırıyor. İşletmelerimiz, finansmana hangi büyüklüğünde akıllıca şartlarda ve ne büyüklüğünde macerasız erişebilirse, üretime, yatırıma ve istihdama üstelik aynı oranda bindi verebilir. Bankalar bu dönemde daha yararlı ve fedakar davranmalı ve ülkenin ekonomisi amacıyla taşın altına elini koymalıdır.”

Hisarcıklıoğlu; “Sorunları geçmiş ağızdan dinliyoruz”

Toplantıda elan sonraları mütekellim TOBB Umumi Heyet Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, amaçlarının sahih sektörün yaşadığı sıkıntıları önceki ağızdan itaat etmek, sorunları Ankara’da ilgilendiren yerlere aksettirmek ve hal hatırlamak olduğunu söyledi.

Basına sınırlı bitmeme fail toplantıda katılımcıların sıkıntılarını dinleyen Hisarcıklıoğlu, gündeme getirilen sorunlara çözüm ulaşmak üzere çabalama göstereceklerini kaydetti. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu toplantıda Başkan Büyüklük’e, “Âlem Harbinde Türkler” isimli aynı betik dürü etti. Komutan Yücelik üstelik Hisarcıklıoğlu’na Erzurum’a saf sim işlemeli Oltutaşı bire bir tespih takdim etti.

Toplantı böylecene TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Zinde ve Karı Girişimciler Kurullarının üyeleriyle anı fotoğrafı çektirdi. – ERZURUM

Share: